În sezon al virozelor, fiecare dintre noi caută cel mai potrivit remediu pentru creșterea imunității, iar natura ne oferă o multitudine de variante în acest sens. Se pot realia combinații care să fie pe placul celor mici, mai mult decât atât, unele plante pot avea proprietăți antibiotice și antiinflamatoare, putând înlocui aspirina sau limita consumul de antibiotice.
Pentru creșterea imunității, medicul Mădălina Popescu, specialist în imunologie, a exemplificat care sunt cele mai bune plante cu care natura vine în sprijinul nostru și pe care le putem consuma nu doar în sezonul rece, ci și în restul anului.
”Există foarte multe soluții oferite de natură, ne referim la echinacea, în primul rând, astragalus, ginsengul siberian care ajută imunitatea, dintre plante, cele bogate în vitamina C, cum este cătina sau măceșele, din care putem face ceai. Isop, salvie, busuioc, cimbru, sunt alte plante cu efecte bune asupra imunității.
Ceai de echinacea și măceșe. FOTO: Freepik @azerbaijan_stock
Mai sunt uleiurile esențiale, o altă metodă de a trata și de a ajuta, mai ales în probleme acute. Vorbim de uleiul esențial de eucalipt, uleiul esențial de cimbru, din arbore de ceai, au proprietăți antibacteriene dovedite științific foarte eficiente.
Pe lângă acestea mai sunt, într-adevăr, anumite vitamine care ajută imunitatea, vitamina C, vitamina D, zinc, seleniu, pe care le putem lua ca suplimente și este de preferat să fie din surse naturale.
De exemplu, vitamina C putem să o găsim din sursă naturală din fructul amla (n.r. coacăz indian) sau din acerola ori din măceșe, pentru că ele dacă sunt din surse naturale se asimilează mult mai bine și sunt mai eficiente.
La fel, mierea este un aliment foarte bun pentru imunitate, sucul de cătină, care poate fi pregătit în casă, foarte ușor, sucul de cătină cu miere și administrat copiilor.
Avem multe remedii pentru creșterea imunității, inclusiv pentru tratarea bolilor acute, mai ales în faza incipientă a virozelor respiratorii acute, a răcelilor”, a declarat dr. Mădălina Popescu, medic specialist în alergologie și imunologie clinică, la Antena 3.
Creșterea imunității și necesitatea unei scheme de tratament
În cazul persoanelor care au probleme de imunitate, medicul susține că acestea trebuie ”să urmeze anumite scheme de tratament care sunt mai eficiente, recomandate de către un medic specialist. Copiii, în general, refuză ceaiurile, tocmai de aceea, în privința ceaiurilor putem să mai facem combinații plăcute pentru ei.
De exemplu, hibiscusul putem să îl adăugăm la ceaiul de echinacea, pentru ca acesta să fie mai ușor de acceptat de către copil, gustul fiind mai bun”, a mai spus medicul.
Vezi și: Deficitul de vitamina D duce la scăderea musculaturii. Ce alte efecte are asupra sănătății
Remedii pentru tuse
Tusea este una dintre manifestările zgomotoase și deranjante ale virozelor, este modul în care organismul încearcă să îndepărteze secrețiile patologice și produsele străine din căile respiratorii.
Pentru ameliorarea tusei, medicul a precizat câteva dintre remediile naturiste.
”Pentru tuse sunt ceaiuri foarte bune, precum ceaiul de cimbru, ceaiul de lemn dulce, dar și siropuri. Siropul de patlagină cu miere”, a mai spus medicul, subliniind că trebuie să fim atenți la aditivii pe care siropurile din comerț le pot conține.
Cimbru. FOTO: Freepik @stolyevych_yuliya
Legat de posibilele reacții adverse după administrarea siropurilor, medicul a mai spus că nu există, dar sunt situații în care pacienții și-au administrat diferite siropuri însă care nu au avut efectul așteptat, acestea nefiind luate special pentru genul de tuse. Concret, un sirop pentru tuse seacă nu va putea fi eficient pentru o tuse productivă, cu expectorații și invers.
Fructele și legumele, sursă de antioxidanți
Pe lângă ceaiuri și sucuri din plante medicinale, fructele și legumele sunt o altă sursă importantă de vitamine cu proprietăți antioxidante.
Chiar dacă nutriționiștii nu recomandă consumul de suc de fructe, pentru aportul caloric, dar pentru cantitatea mai redusă de fibre, dr. Popescu susține că acesta este potrivit pentru copiii, mai ales în perioada aceasta.
”Sucul de portocale, sucul de ananas cu rodie sunt foarte benefice. Însă, în cantități mai mici, din cauza conținutului de fructoză.
Avem situații în care părinții vin cu copii care răcesc în mod repetat, chiar lunar și sunt nevoiți să ia antibiotic pentru că fac forme severe, antibioticul scade imunitatea, deci se intră într-un cerc vicios administrând lunar antibiotic și având efecte secundare și asupra florei intestinale.
Părinții apelează la tratamentele pentru creșterea imunității, fitoterapeutice, iar copiii urmează scheme de tratament pentru o lună, o lună și jumătate, care îi ajută să facă mai rar aceste răceli, forme mult mai ușoare decât cele pe care le făceau ei înainte și acele forme ușoare pot fi tratate eficient tot remedii naturiste, de data aceasta cu tincturi, cu ulei esențial, cu remedii care au un efect puternic și rapid”, a mai spus medicul.
Antibiotice naturale, uleiurile esențiale
Potrivit specialistului în imunologie, cel mai bun antibiotic natural este uleiul esențial.
”Uleiul esențial de eucalipt administrat într-o doză de câteva picături puse într-o linguriță de miere, trei picături, de trei ori pe zi.
Pe lângă uleiul esențial de echinacea, tinctura de echinacea este foarte eficientă în faza acută. În general, la copii, doza este de 10-15 picături de trei ori pe zi, în puțină apă, și un ceai.
Ceaiul poate fi un ceai de măceșe sau unul de salvie. În felul acesta, combinând mai multe remedii inclusiv pentru febră, dacă este nevoie, putem să administrăm tinctura de filipendula, aspirina vegetală, sau tinctura de salcie, care scade febra eficient și repede, și rezultatele sunt foarte bune, iar copiii nu mai sunt nevoiți să ia tratamente cu antibiotice”, a mai spus medicul.
De asemenea, specialistul în imunologie a ținut să precizeze că în cazul în care temperatura copiilor este de peste 38,5 grade sau 39 de grade, părinții să apeleze la ”tratament chimic. Pot fi administrate împreună, fără nicio problemă. Dacă este nevoie, copilul va lua și antibiotic, dar asta se poate observa după cel puțin 2-3 zile de tratament naturist”, a subliniat medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.