Plantele medicinale sunt folosite de secole pentru a trata diverse afecțiuni și pentru a promova sănătatea și bunăstarea generală. Multe dintre aceste plante sunt considerate "miraculoase" datorită proprietăților lor remarcabile.
Medicul Ruxandra Constantina subliniază importanța echilibrului în organism și avertizează asupra potențialelor pericole ale intervențiilor nejustificate sau pe termen lung al plantelor. Medicul accentuează faptul că anumite practici, cum ar fi folosirea excesivă a suplimentelor sau a medicamentelor, pot perturba echilibrul natural al organismului și pot avea efecte negative asupra florei microbiene intestinale.
Nu mai face patul dimineața devreme. Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat și de ce
6 remedii naturale pentru durerea de stomac. Cum să îți menții sănătatea bacteriilor intestinale
Acest lucru este crucial, deoarece un procent semnificativ de 70-80% din sistemul imunitar este situat în sistemul digestiv.
Pentru a menține acest echilibru și a promova o sănătate optimă, medicul recomandă o alimentație care include produse lactate fermentate precum chefirul și iaurtul, și murături în saramură, care sunt surse naturale de probiotice. Aceste alimente ajută la susținerea unei flore intestinale sănătoase, facilitând o digestie bună și un tranzit intestinal eficient.
De asemenea, medicul sugerează că utilizarea unui probiotic, pentru o perioadă scurtă de două-trei săptămâni, poate fi benefică pentru menținerea unui echilibru sănătos în organism. Această abordare holistică subliniază importanța dietei și a stilului de viață în susținerea sănătății generale și a bunăstării.
"Este total greşit să facem asta pentru că ele, la un moment dat, pot perturba echilibrul organismului, să distrugă ceva din flora aia microbiană.
Pentru că veni vorba de floră, 70-80% din sistemul imun se regăseşte acolo. De aceea, este bine să avem o digestie bună, un tranzit intestinal bun şi o floră echilibrată. Pentru asta, trebuie să consumăm lactate fermentate, chefir, iaurt, dar şi murături în saramură.
Putem lua şi un probiotc, în general, chiar o perioadă de două, trei săptămâni", a mai spus medicul Ruxandra Constantina, pentru Antena 3 CNN.
Ce se întâmplă când consumi o plantă mai mult de trei luni: Avem foarte multe boli autoimune, alergii din cauza asta
"Un produs bun are un efect terapeutic puternic. Planta care dacă este consumată mai mult de trei luni, poate distruge flora microbiană", avertizează medicul.
"Trebuie să reţinem că un produs bun are un efect terapeutic puternic, dar poate avea şi contraindicații și efecte adverse. De aceea, este important să întrebăm farmacistul, pentru că putem să luăm un produs care nu ne face nouă bine.
Putem să luăm un produs slab care nu ne face nimic sau putem să luăm un produs care poate să interfereze cu medicația pe care o luăm și atunci efectele adverse se adună. Deci, întotdeauna aceste plante trebuie recomandate de către un medic aptifitoterapeut.
Totodată, ele nu se vor lua niciodată la întâmplare şi nici pe perioade lungi de timp. Pe un supliment bun scrie ce substanţă activă are şi în ce concentraţie şi nu conţine tot felul de îndulcitori. Să nu vorbim despre aspartam, care se regăseşte în multe siropuri pentru copii. Deci, un supliment bun trebuie să conţină strict acea substanţă activă, nu şi zahăr, arome artificiale şi aşa mai departe", a mai spus medicul Ruxandra Constantina.
Mai mult, medicul a avertizat și că "Echinacea timp de trei luni poate să perturbe grav sistemul imunitar".
Echinacea este cunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și este adesea folosită pentru prevenirea și tratarea răcelilor. Această plantă poate reduce durata și severitatea simptomelor răcelii.
"A lua un imunostimulator, cum este echinaceea, timp de trei luni poate să perturbe grav sistemul imunitar. Avem foarte multe boli autoimune, alergii, care pot fi o consecinţă a faptului că am utilizat în mod nejustificat suplimentele imunostimulatoare", a conchis medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.