Planta dezinfectantă care reduce tusea și durerile în gât, inhibă cancerul de sân și reglează tensiunea

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Planta care reduce tusea - Foto: Freepick @valeria_aksakova
Planta care reduce tusea - Foto: Freepick @valeria_aksakova

Această plantă este cunoscută în gastronomie pentru gustul său aparte și poate fi folosită și pentru îmbunătățirea imunității sau a stării de bine.

Pe lângă proprietățile sale în gastronomie, dar și pentru gustul său distinct, această plantă are și beneficii pentru sănătate, astfel că nu trebuie deloc neglijată folosirea acestuia.

O porție de 100 grame din această plantă conține:

- calorii 101

- carbohidrați 24,45 grame

- proteine 5,56 g

- grăsimi totale 1,68 g

- fibre 14 g

- folați 11% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)

- niacină (vitamina B3)  11% DZR

-  acid pantotenic (vitamina B5) 8% DZR

- piridoxină (vitamina B6) 27% DZR

- riboflavina (vitamina B2) 36% DZR

- tiamina (vitamina B1) 4% DZR

- vitamina A 158% DZR

- vitamina C 266% DZR

- sodiu 0,5% DZR

- potasiu 13% DZR

- fier 218% DZR

- mangan 75% DZR

- magneziu 40% DZR

- zinc 16,5% DZR

- beta-caroten.

Beneficii pentru sănătate

Este vorba despre cimbru, cel care este folosit cu mare succes în gastronomie, pentru acțiunea sa aromatizantă, dar și în cosmetică sau pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății, printre acestea numărându-se reglarea tensiunii, întărirea imunității sau îmbunătățirea dispoziției, precum și lupta împotriva anumitor tipuri de cancer.

Acnee

Cu proprietăți antibacteriene, cimbrul este benefic împotriva acnee, putând fi folosit sub formă de tinctură sau de ulei.

Reglează tensiunea arterială

Un studiu de laborator din 2014 a arătat că extractul de cimbru a scăzut semnificativ ritmul cardiac la șobolanii cu tensiunea arterială ridicată. De asemenea, a fost capabil să le scadă și colesterolul. Totuși, este nevoie de studii și pe oameni pentru a confirma aceste efecte, notează Healthline.

Tusea și infecțiile tractului respirator

Conținutul de timol din uleiul de cimbru are proprietăți antispastice, iar în amestec cu primula, uleiul esențial de cimbru și-a arătat eficiența în reducerea tusei și în reducerea duratei infecțiilor tractului respirator, cum ar fi răcelile comune.  Astfel, ceaiul de cimbru poate fi folosit atunci când vă confruntați cu tuse sau cu durere de gât.

Creșterea imunității

Prin conținutul crescut de vitamina A și vitamina C, dar și de nutrienți, cimbru este un aliment care ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar.

Inhibă cancerul de sân

Un studiu in vitro din 2018 a constatat că atât uleiurile esențiale de cimbru, cât și cele de cuișoare inhibă liniile celulare de cancer de sân. Un studiu din 2021 a replicat aceste rezultate.

Aceste studii oferă doar dovezi foarte slabe ale unui potențial beneficiu al cimbrului pentru cancer, fiind necesare studii la om pentru a confirma orice beneficii potențiale.

Conservant alimentar

Cimbrul, sub formă de ulei, este eficient în eliminarea bacteriilor și ciupercilor alimentare, potrivit unui studiu publicat în Journal of Medicine and Life, citat de sursa menționată. De asemenea, uleiul de cimbru are efecte antibacteriene împotriva bacteriilor, inclusiv Salmonella, Staphilocous Aureus și Helicobacter pylori.

Dezinfectant

Sezonul rece vine cu o serie de probleme ale casei, iar cel mai prezent poluant în case este mucegaiul. Uleiul de cimbru este eficient în combaterea acestuia. Un studiu din 2007 sugerează că cimbrul poate fi folosit ca dezinfectant în locuințele în care există o concentrație scăzută de mucegai. Cu toate acestea, dacă găsiți mucegai în cantități semnificative este recomandat să apelați la firme specializate pentru a-l îndepărta, prin metode chimice.

Combate insectele

Agenția pentru Protecția Mediului susține că timolul, unul dintre compușii chimici din cimbru, este un ingredient în multe pesticide - atât pentru exterior, cât și pentru interior - și este folosit în mod obișnuit pentru a ținti:

- bacteriile

- viruși

- șobolani

- șoareci

- alți dăunători de animale

Un studiu din 2021 a arătat că uleiul esențial de cimbru este eficient împotriva țânțarilor adulți și a larvelor acestora.

Aromaterapie

Cimbrul este folosit atât în industria cosmetică, prin conținutul său de compuși cu efect asupra pielii, dar și în aromaterapie. Sub formă de plantă uscată poate fi pus în potpourri și lăsat fie în dulapul cu haine sau pe lângă pat, având efect inclusiv asupra stării de bine.

Îmbunătățește starea de bine

Uleiul esențial de cimbru este folosit în aromaterapie, dar și terapeutic, datorită substanței active carvacrol. Potrivit unui studiu de laborator, carvacrol  a indicat o creștere a concentrației de serotonină și dopamină, doi hormoni responsabili cu buna-dispoziție.

Uleiul de cimbru, 7 beneficii pentru sănătate. Efecte împotriva cancerului de sân și H. Pylori

Planta de cimbru este sursa uleiului esențial de cimbru, ce poate fi utilizat în cosmetică, dar și în aromaterapie. Uleiul de cimbru are proprietăți antifungice, antiinflamatorii și antibacteriene.

Există o serie de studii care susțin capacitatea uleiului esențial de cimbru de a reduce sau elimina bacteriile de origine alimentară, de a susține sănătatea inimii, dar și de a atenua inflamațiile. De asemenea, prin conținutul său de timol, care se găsește atât la planta proaspătă, cât și în ulei, cimbrul dezvoltă și acțiune antihelmentică, antibacteriană și antifungică.

Uleiul de cimbru conține mai mulți compuși care au beneficii pentru sănătate. Acești compuși includ:

- carvacrol

- timol

- linalool

- cineol

- camfor

- borneol.

Acești compuși chimici sunt benefici pentru diferite utilizări ale uleiului de cimbru. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel