Planta care te poate scăpa de stres. Cum o poți găsi în România

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
planta foto:freepik
planta foto:freepik

Căutarea soluțiilor naturale pentru menținerea sănătății și echilibrului devine din ce în ce mai importantă. Cum poți găsi în România planta care te poate scăpa de stres.

Căutarea soluțiilor naturale pentru menținerea sănătății și echilibrului devine din ce în ce mai importantă. În acest context, ashwagandha, o plantă medicinală cu rădăcini adânci în tradiția ayurvedică, a câștigat atenția și admirația oamenilor din întreaga lume. Cunoscută pentru proprietățile sale adaptogene, antioxidante și antiinflamatorii, ashwagandha oferă o gamă variată de beneficii pentru sănătatea fizică și mentală. 

Ashwagandha este o plantă perenă, care face parte din familia Solanaceae. Originară din India, această plantă este folosită de sute de ani în sistemul de medicină tradițională ayurvedică pentru proprietățile sale vindecătoare și adaptogene.

Rădăcinile și frunzele ashwagandhei conțin o serie de substanțe active, care contribuie la proprietățile sale terapeutice. Unele dintre acestea includ withanolidele (compuși naturali unici), alcaloizii, flavonoidele, lactonele, steroli și săruri minerale precum fierul. Withanolidele sunt considerate compușii cheie responsabili pentru multe dintre beneficiile observate în utilizarea ashwagandhei.

Vezi și: Ce rol au întâlnirile într-o relație. Ce efecte au momentele cu partenerul de viață asupra stării emoționale

1. Reduce stresul și anxietatea

Ashwagandha este probabil cel mai bine cunoscută pentru proprietățile sale de reducere a stresului. Mai multe studii evidențiază acest avantaj, observând capacitatea ashwagandha de a reduce semnificativ nivelurile de stres și anxietate la participanți. Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale ashwagandhei este rolul său de adaptogen natural. Adaptogenii sunt substanțe care ajută organismul să facă față mai bine stresului fizic, emoțional și chimic. Ashwagandha poate ajuta la reglarea răspunsului sistemului nervos la stres, reducând nivelul hormonului cortizol și îmbunătățind starea de bine generală.

Ashwagandha este cunoscută pentru capacitatea sa de a sprijini sănătatea mintală. Numeroase studii au sugerat că această plantă poate reduce anxietatea și depresia, îmbunătățind starea generală de spirit și nivelul de energie. Cu efectele sale calmante și de echilibrare a neurotransmițătorilor, ashwagandha devine un posibil sprijin pentru persoanele care se confruntă cu tulburări de sănătate mentală.

2. Îmbunătățește calitatea somnului

Un studiu în special a indicat că ashwagandha poate îmbunătăți calitatea somnului - cercetătorii au confirmat că participanții au dormit mult mai bine cu doze de plante în comparație cu dozele de placebo.

3. Scade nivelul de zahăr din sânge și grăsimi

Câteva studii clinice mici au descoperit că ashwagandha este utilă în reducerea nivelurilor de glucoză din sânge și a trigliceridelor (cel mai comun tip de grăsime din sânge). Un studiu a comparat efectele ashwagandha asupra nivelului de zahăr din sânge cu cele ale medicamentelor prescrise pentru diabetul de tip 2.

Ashwagandha conține compuși cu proprietăți antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea inflamațiilor din organism. Aceste proprietăți pot fi benefice în gestionarea bolilor inflamatorii cronice precum artrita. De asemenea, planta are efecte imunomodulatoare, adică poate ajuta la echilibrarea funcției sistemului imunitar.

4. Crește masa musculară și forța

Cercetătorii continuă să studieze eficacitatea ashwagandha în îmbunătățirea forței și mărimii musculare. Un studiu a constatat că participanții au experimentat o creștere a vitezei și a forței. Un alt studiu a observat o creștere a puterii musculare, alături de un procent mai scăzut de grăsime corporală și niveluri reduse de colesterol când s-a consumat ashwagandha, conform Forbes. Unii participanți au avut și un somn mai bun, dar acest studiu nu a comparat consumul de ashwagandha cu efectul placebo. Se crede că aceasta ar putea crește rezistența, îmbunătăți performanța la antrenamente și contribui la menținerea masei musculare. Totodată, ashwagandha poate sprijini recuperarea musculară după exerciții intense.

Ashwagandha poate fi găsită în România, însă sub formă de supliment alimentar sau pudră. Deși planta în sine nu este originară din această regiune, produsele pe bază de ashwagandha sunt disponibile în multe magazine de produse naturiste, farmacii și online. Aceste suplimente sunt, de obicei, obținute din extracte de rădăcină de ashwagandha și sunt promovate pentru beneficiile lor pentru sănătate și bunăstare.

Vezi și: Ceaiul de măceșe, efecte uimitoare. De ce să alegi măceșele în toamna aceasta

Este important să ai în vedere că, înainte de a începe să folosești orice supliment, ar fi indicat să consulți un specialist în domeniul sănătății, cum ar fi un medic sau un farmacist, pentru a discuta despre potențialele beneficii, dozare și orice interacțiuni cu alte medicamente sau afecțiuni pe care le-ai putea avea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel