Piscina, pericol sau distracție. De ce să eviți apa când miroase a clor

Angela Sabău |
Data publicării:
Piscina poate ascunde unele pericole
Piscina poate ascunde unele pericole

Piscina este locul preferat de răcorire în timpul verii, însă specialiștii atrag atenția asupra pericolelor care stau ascunse în apă.

Piscinele sunt întotdeauna o atracție pe timpul verii, însă e bine de știut că în orice apă din piscină există și unele pericole.

Focarele de criptosporidiu care provoacă diaree cresc cu 13% în fiecare an în SUA, unde din 2009 până în 2017 au fost raportate 7.465 de cazuri de infecție cu criptoză, scrie webmd.com. Numărul focarelor a ajuns la 444, potrivit raportului CDC, publicat săptămâna trecută.

Dar cei care înoată în psicnine ar tebui s fie atenți șila alte pericole. CDC declară că 493 de focare de bacterii, paraziți sau substanțe chimice au fost asociate cu zonele de agrement între anii 2000 și 2014, inclusiv piscine, căzi cu hidromasaj și locuri de joacă, cauzând 27.219 de cazuri și opt decese. Majoritatea acestor decese au fost cauzate de bacterii sau de alți agenți patogeni și 6% de substanțe chimice.

Tot în SUA, luna trecută, aproximativ 50 de persoane au fost expuse gazului de clor după ce o pompă a funcționat defectuos la o piscină publică din Utah, pompând prea mult clor într-un jet.

Germeni în piscină

Dintre neplăcerile cauzate de bacterii și viruși, 58% au fost cauzate de criptosporidium, care provoacă diaree ce poate dura până la trei săptămâni. 13% au fost de la pseudomonas, ceea ce provoacă erupții cutanate și „urechea înotătorului”. Alte 16% au provenit din legionella, care provoacă boala Legionnaire și o boală mai ușoară cu simptome asemănătoare gripei cunoscute sub numele de febră Pontiac.

Crypto este foarte rezistent la clor, ceea ce face dificilă eliinarea ei, după ce a ajuns în apă.

"Ingerarea doar a unei înghițituri de apă cu cripto poate face copiii sau adulții bolnavi timp de săptămâni cu diaree apoasă, crampe stomacale, greață și vărsături", spune Michele Hlavsa, șeful Healthy Swimming Program al CDC.

În fiecare an, cel puțin 15-20 bolnavi de boli de stomac și diareea, sunt legate de înotul în bazine publice, potrivit CDC.

O piscină curată nu miroase. Când intri într-o piscină publică, mirosul de clor nu ar trebui să fie o „undă verde” pentru a sări în apă.  Ceea ce miroși nu este apă curată. Este, de fapt, contrariul, mai arată aceeași sursă. Mary Ostrowski, director senior al problemelor cu clor la Consiliul American pentru Chimie, spune: "Piscinele tratate corespunzător nu au un miros chimic puternic.

Când clorul din apa din piscină se combină cu substanțe precum murdăria, uleiurile de corp, transpirația, urina și materiile fecale din corpurile înotătorilor, se produc iritante chimice numite cloramină. Este vorba de cloramine din apa din piscină, nu din clor, care dau pe față mirosul chimic și provoacă iritații la ochii înotătorilor", spune Ostrowski.

Deci, un miros puternic care lovește nasul înseamnă că apa din piscină este murdară și că trebuie să fie testat nivelul clorului și pH-ului.

Odată ce nivelul de cloramină ajunge la un punct în care îl puteți mirosi, ele vă pot irita ochii, pielea și nasul. Germenii, cum ar fi cripto, E. coli și giardia sunt răspândite în bazine publice unde nivelul clorului și pH-ul este prea scăzut. Simptomele tuturor celor trei boli includ diaree, scădere în greutate, greață, vărsături, deshidratare și crampe la nivelul stomacului.

Nu urinați în piscină

Există, de asemenea, problema înotătorilor care folosesc piscine ca toalete. În 2017, cercetătorii de la Universitatea din Alberta au testat apa de la 31 de piscine și au descoperit niveluri înalte de îndulcitor artificial acesulfam de potasiu din fiecare locație. Singura lor concluzie a fost că oamenii urinau în piscine, eliberând îndulcitorul prin urină. Urina se amestecă cu clor și transpirație și se creează compusi toxici, spun cercetătorii.

Răspunsul la aceste probleme nu atrage mai mult clor în apă. Clorul trebuie adăugat moderat sau altfel va dăuna înotătorilor. Apa clorinică necorespunzătoare pune înotătorii la risc pentru dermatită, infecții cutanate și erupții cutanate.

Piscinele cu apă sărată, deși sunt răcoritoare, nu sunt o alternativă "fără substanțe chimice". Bazinele de apă salină utilizează și clorul.

Sfaturile specialiștilor

Iată câteva sfaturi pentru a vă proteja pe voi și pe copiii dvs. când temperaturile cresc, iar piscina publică este singurul lucru care va răci căldura:

Nu înotați și nu lăsați copiii să înoate dacă sunt bolnavi de diaree.

Încercați să nu înghițiți apa.

Duceți copiii mici frecvent la baie.

Faceți duș înainte de a intra într-o piscină.

Schimbați scutecele într-o zonă de schimbare a scutecului și departe de apă.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel