Pirozisul se referă durerile de la nivelul pieptului sub formă de arsuri. Din acest motiv, pirozisul se poate traduce ca o arsură retrosternală.
Cauze
Studiile medicale arată că pirozisul apare atunci când alimentele de la nivelul stomacului se reîntorc prin esofag. Acest lucru se întâmplă atunci când sfincterul esofagian inferior, orificiul de la trecerea esofagului spre intestin, nu se închide corespunzător.
Acest proces va determina refluxul conținutului acid din stomac la nivelul aparatului digestiv superior, iritații și durere sub formă de arsură.
În ce boli apare?
Această trecerea a conținutului gastric acid din stomac spre esofag, apare în boala de reflux gastr-esofagian și în hernia hiatală.
Boala de reflux gastro-esofagian
Pirozisul este principalul semn al bolii de reflux gastro-esofagian. Acesta mai este însoțit de regurgitații și alte manifestări clinice. Mai multe despre această afecțiune poți citi aici: Boala de reflux gastroesofagian: cauze, simptome, tratament. FUMATUL, pe lista vinovaților
Hernia hiatală
Potrivit healthline, hernia hiatală se caracterizează prin devierea unei porțiuni din stomac la nivelul cavității toracice. În mod normal, stomacul este amplasata doar în cavitatea abdominală, imediat sub diafragm.
Atât boala de reflux gastro-esofagian, cât și hernia hiatală se manifestă prin pirozis, reflux gastric acid, regurgitații, dificultăți în înghițire și, uneori, tuse.
Factori de risc
Conform MayoClinic, există anumite factori care mențin și favorizează durerile retrosternale. În această categorie intră obezitatea, sarcina, fumatul, consumul meselor bogate și încetinirea tranzitului intestinal, consumul de alcool, cafea sau condimente picante și administrarea unor medicamente, cum este aspirina.
Tratament
După consultul la medicul specialist și stabilirea unui diagnostic pozitiv, se poate interveni cu tratament. Pirozisul și boala care îl însoțește poate fi tratat prin 3 abordări terapeutice:
-tratament medicamentos;
-regim alimentar;
-intervenție chirurgicală.
Dintre acestea, cel mai importanta este regimul alimentar. Pirozisul poate fi controlat dacă mănânci mese mici și frecvente, dacă eviți alcoolul, cafeaua și alimentele picante, dacă nu mănânci cu câteva ore înainte de culcare și, nu în ultimul rând, dacă renunți la fumat.
Medicamentele pentru atenuarea durerii pieptului se referă la substanțe antisecretoare și substanțe antiacide, care neutralizează din aciditatea conținutului gastric, o diminuează și nu mai irită mucoasele.
Tratamentul chirurgical este ultima variantă și se recurge la aceasta atunci când celelalte abordări terapeutice nu au dat randament sau când apar complicații.
Vezi și: Cum scapi natural de ANGINA PECTORALĂ. Rețetele secrete care opresc durerea
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.