Pirozis reprezintă termenul medical al termenului popular numit senzația de arsură resimțită de către pacient în spatele sternului atunci când refluxul gastric acid ajunge în esofag.
Dr. Mădălina Stan Ilie, medic primar gastroentorologie, a explicat care sunt cum se poate scăpa de această senzație și când este recomandată intervenția chirurgicală.
Pirozis, cauze, factori de risc și simptome
Între cauzele care pot duce la apariția pirozisului se află:
- poziția orizontală care favorizează simptomele arsurii la stomac
- porțiile prea mari de mâncare
- dieta
- stilul de viață dezordonat, mese târzii și grele, hidratare necorespunzătoare, sedentarismul.
Factorii de risc care duc la apariția arsurilor la stomac sunt legați de alimentele care pot declanșa arsurile și, de menționat, aceștia pot diferi de la o persoană la alta. Între aceștia se numără:
- mesele copioase
- alcoolul, vinul roșu în special
- cafeaua/băuturile cu cofeină
- citrice
- băuturile acidulate
- exercițiile fizice făcute după masă
- medicamentele antiasmatice, sedative, contraceptivele, antiparkinsoniene, antidepresive.
”Pirozisul se poate asocia cu regurgitația acidă, senzația de acid în cavitatea bucală, cu disfagie, adică dificultate la înghițit, uneori senzație de nod în gât, tuse cronică, chiar și durere toracică, atunci când trebuie diferențiată de o durere de cauză cardiacă”, a declarat dr. Mădălina Stan Ilie, medic primar gastroentorologie, la Digi 24.
Pirozis, diagnostic și tratament
Gastroenterologul susține că pacienții trebuie să se prezinte la medic atunci când simptomele sunt mai frecvente de două ori pe săptămână, iar pentru diagnosticare, primul pas care trebuie făcut este acela de realizare a endoscopiei digestive cu sedare.
”Ea este indicată atunci când sunt prezente semnele de alarmă, adică vârsta pacientului, peste 50 de ani, disfagie, dificultatea de a înghiți, vărsături persistente, vărsături cu sânge, scădere ponderală sau chiar anemie”, a mai spus medicul, adăugând că la endoscopie se pot detecta eroziunile de la nivelul mucoasei esofagiene, cu diverse grade de severitate.
În ceea ce privește tratamentul pirozisului, medicul a afirmat că prima opțiune este modificarea stilului de viață. Cea mai eficientă pentru pacienții obezi este scăderea în greutate. ”Este ușor de spus, dar greu de făcut”, susține medicul.
De asemenea, ”dormitul pe două-trei perne, evitarea cinei cu 2-3 ore înainte de somn și anumiți factori dietetici. Pacientul nu trebuie să mai fumeze, să mai consume alcool, și chiar unele destul de dificile, renunțarea la cafea, ciocolată, condimente, băuturi carbogazoase și alimente foarte grase. Însă aceasta țin strict de pacient. Dacă observă că acest nou stil le face bine bine pot înlătura acești factori”, mai spune medicul.
Vezi și: Tratament pentru persoanele cu autism. Măsuri suplimentare adoptate de Guvern
Totodată, a subliniat gastroenetrologul, ”mai important este tratamentul medical, cu inhibitorii cu pompă de proton dintre care cei mai importanți ar fi omeprazolul, esomeprazolul sau rabeprazolul, luați cu 30 de minute înainte de micul dejun, care au un efect de 80% în ameliorarea simptomelor, doar că trebuie luate pe o perioadă de minimum 8 săptămâni. Antiacidele din păcate au un efect de mai scurtă durată, ele se iau simptomatic”, a mai spus medicul.
Intervenția chirurgicală este indicată atunci când pacienții nu răspund la variantele prezentate anterior, cu schimbarea stilului de viață și la tratamentul medicamentos, ori este asociată herniei hiatale, când stomacul este ascensionat în torace.
”Se poate face laparoscopic. Se numește fundoplicatură, iar dacă pacientul are obezitate se poate asocia de asemenea un sleeve gastric (n.r. micșorarea stomacului, una dintre cele mai utilizate proceduri din chirurgia bariatrică. Se elimină aproximativ 80% din stomac, corespunzător marii curburi)”, a precizat medicul în legătură cu tratamentul chirurgical al pirozisului.
Topul alimentelor care provoacă arsuri la stomac. Trebuie evitate, deși unele sunt sănătoase
Arsurile la stomac, pirozis în termeni medicali, sunt un rezultat al unei afecțiuni gastrice ori a unui stil de viață nesănătos.
e lângă această problemă de natură fizică, unele alimente se află pe lista celor care pot provoca arsuri, iar pentru a scăpa de senzația neplăcută, de cele mai multe ori este suficient să le eliminați din alimentație, chiar dacă ele pot fi sănătoase.
Topul alimentelor care provoacă arsuri la stomac
Alimentele picante. ”Dacă îți place să trăiești o viață aventuroasă, picantă, gândește-te de două ori înainte ca acest lucru să ajungă se întâmple în bucătăria ta”, spune nutriționistul Lisa Moskovitz.
”Alimentele picante conțin capsaicină, care poate irita mucoasa esofagului și poate face ca alimentele să stea mai mult în stomac, crescând arsurile la stomac”, spune aceasta, sugerând în același timp că se pot folosi alte plante aromatice, mai blânde, cum ar fi sarea, desigur, nu în exces, rozmarinul, oregano, cimbrul, busuiocul și ghimbirul. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.