Piperina, compusul din piperul negru, efect medicinal. Are efect antiinflamator și de combatere a cancerului

Monika Baciu |
Data publicării:
piperina - FOTO: Freepik@topntp26
piperina - FOTO: Freepik@topntp26

Piperina este compusul specific piperului negru. Aceasta are o serie de beneficii.

Piperina îi conferă piperului negru gustul specific. Piperina este un compus care a fost asociat cu o listă lungă de beneficii pentru sănătate. Alcaloizii includ o familie de compuși chimici naturali care conțin în principal atomi de azot bazic.

Piperina este un alcaloid prezent în piperul negru (Piper nigrum), unul dintre cele mai utilizate condimente, în piperul lung (Piper longum) și în alte fructe din specia Piper, care aparțin familiei Piperaceae. Piperina este responsabilă pentru calitatea distinctivă a piperului negru.

Piperina are numeroase efecte farmacologice și mai multe beneficii pentru sănătate, în special împotriva bolilor cronice, cum ar fi reducerea insulinorezistenței, efecte antiinflamatorii și îmbunătățirea steatozei hepatice. Scopul acestui capitol este de a rezuma efectele piperinei, singură sau în combinație cu alte medicamente și substanțe fitochimice, în bolile cronice, notează National Library of Medicine.

Aroma ascuțită a piperului proaspăt măcinat este atribuită compusului chavicină, un izomer geometric (cu aceeași formulă moleculară, dar cu structură diferită) al piperinei. Pierderea picanteriei piperului măcinat la depozitare este asociată cu transformarea lentă a chavicinei în piperină.

Vezi și: PFAS, chimicalele veșnice care nu sunt interzise. Se găsesc chiar și în apă. Duc la cancer

Piperina, efect asupra bolilor hepatice

Un studiu dublu-orb, randomizat, controlat cu placebo, la care au participat 55 de pacienți cu boală hepatică grasă non-alcoolică a arătat că suplimentarea cu 500 mg de curcumină (plus 5 mg de piperină pentru a crește absorbția intestinală) pentru o perioadă de 8 săptămâni poate îmbunătăți nivelurile serice ale citokinelor inflamatorii la subiecții cu boală hepatică grasă non-alcoolică, iar acest lucru ar putea fi cel puțin parțial responsabil pentru efectele anti-steatotice ale curcuminoidelo.

Suplimentarea cu curcumină a îmbunătățit severitatea bolii hepatice grase non-alcoolice, conform rezultatelor ecografice. Mai mult, concentrațiile serice de TNF-α, MCP-1 și EGF au fost îmbunătățite de curcuminoide la pacienții cu boală hepatică grasă non-alcoolică. Rezultatele au arătat, de asemenea, că suplimentarea cu curcumină ar putea scădea greutatea în comparație cu grupul placebo la pacienții cu boală hepatică grasă non-alcoolică, notează Health Jade.

Vezi și: Blue Zone, dieta longevității. Ce să mănânci ca să trăiești 100 de ani. Mihaela Bilic: E aproape ridicol în ce fel am complicat lucrurile

Piperina crește absorbția nutrienților

S-a demonstrat că piperina crește absorbția mai multor nutrienți și compuși vegetali benefici. De exemplu, studiile arată că piperina poate crește absorbția curcuminei cu până la 2.000%. Curcumina este un compus vegetal activ care se găsește în turmeric. Se crede că posedă proprietăți antiinflamatorii.

Mai mult, studiile arată că piperina poate stimula absorbția betacarotenului, un alt compus vegetal benefic. Se știe că îmbunătățește funcția imunitară și acționează ca un antioxidant pentru a preveni deteriorarea celulelor din organism, notează Healthline.

În mod similar, piperina poate crește absorbția seleniului, un mineral cheie cu puternice proprietăți antiinflamatorii și de combatere a cancerului.

Vezi și: Câți pași trebuie să faci pe săptămână pentru a trăi mai mult și sănătos. Cifra care-ți prelungește viața

Piperina poate ameliora inflamația

Inflamația este un răspuns imunitar normal. Ajută la protejarea organismului împotriva bolilor și a infecțiilor. Inflamația cronică, pe de altă parte, poate dăuna semnificativ sănătății dumneavoastră pe termen lung. Poate contribui chiar la anumite afecțiuni de sănătate, inclusiv cancerul, bolile de inimă și diabetul.

În mod promițător, studiile arată că piperina ar putea poseda proprietăți antiinflamatorii puternice pentru a ajuta la menținerea la distanță a inflamației cronice.

De exemplu, un studiu în eprubetă a arătat că extractul de piperină a ajutat la protejarea celulelor pielii împotriva leziunilor cutanate și a inflamației induse de ultraviolete (UV).

Într-un alt studiu în eprubetă, piperina a blocat producția mai multor markeri ai inflamației în celulele creierului și ale măduvei spinării. Mai multe studii mai vechi pe animale sugerează, de asemenea, că piperina ar putea reduce inflamația asociată cu afecțiuni precum artrita și astmul.

Vezi și: Intermittent fasting, postul intermitent. Mihaela Bilic rupe tăcerea: Să ne ferească Dumnezeu să nu mai avem mâncare. Acum avem din belșug și ne batem joc de ea

Piperina îmbunătățește nivelul de zahăr din sânge

Studiile sugerează că piperina poate contribui la îmbunătățirea metabolismului zahărului din sânge. Într-un studiu, șobolanii hrăniți cu un extract de piper negru au avut o creștere mai mică a nivelului de zahăr din sânge după ce au consumat glucoză, în comparație cu șobolanii din grupul de control.

În plus, 86 de persoane supraponderale care au luat un supliment care conținea piperină și alți compuși timp de 8 săptămâni au înregistrat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește sensibilitatea la insulină - o măsură a modului în care hormonul insulină elimină glucoza din fluxul sanguin.

Cu toate acestea, nu este clar dacă aceleași efecte ar avea loc și cu piper negru singur, deoarece în acest studiu a fost folosită o combinație de mai mulți compuși activi ai plantei, mai notează Healthline.

Vezi și: Mâncarea mucegăită și fermentată, sănătate curată. Mihaela Bilic: Mâncați mâncare vie! Mâncați murături, varză murată, brânza cu mucegai, lactate fermentate

Piperina, proprietăți de combatere a cancerului

Cercetătorii au emis ipoteza că compusul activ din piperul negru, piperina, ar putea avea proprietăți de combatere a cancerului.Deși nu au fost efectuate studii pe oameni, studiile în eprubeta au constatat că piperina a încetinit replicarea celulelor canceroase de sân, de prostată și de colon și a indus moartea celulelor canceroase.

Un alt studiu în eprubetă a analizat 55 de compuși din condimente și a observat că piperina din piperul negru a fost cea mai eficientă în ceea ce privește creșterea eficacității tratamentului tradițional pentru cancerul de sân triplu negativ, cel mai agresiv tip de cancer.

Mai mult, piperina a arătat efecte promițătoare în studiile de laborator pentru inversarea rezistenței la mai multe medicamente în celulele canceroase - un aspect care interferează cu eficacitatea tratamentului chimioterapeutic.

Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege potențialele proprietăți de combatere a cancerului ale piperului negru și ale piperinei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel