Pionefroza, simptome și tratament. Este o complicație a infecției urinare

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
pionefroza - FOTO: Freepick
pionefroza - FOTO: Freepick

Pionefroza este o complicație a unei infecții urinare.

Pionefroza  este infecția care duce la distrugerea rinichiului, cu acumulare de puroi. Aceasta este o complicație majoră, care poate necesita intervenție de urgență.

Ce este pionefroza

Pionefroza este o obstrucție renală cauzată de infecție și formarea de puroi, care poate duce la pierderea rapidă și completă a funcției renale. Deoarece puroiul este mai gros decât urină, blochează trecerea urinei și duce la formarea unui abces. Deși afecțiunea este rară, a fost raportată la adulți, copii și chiar nou-născuți, arată The Urologists.

Dacă pionefroza este diagnosticată și tratată prompt, rinichiul afectat se recuperează de obicei în decurs de 24 până la 28 de ore. Dacă tratamentul este întârziat, cu toate acestea, rinichiul poate fi permanent rănit de dezvoltarea de fistule sau cicatrici. Pionefroza severă sau netratată poate duce la insuficiență renală completă.

Vezi și: Coaja de lămâie, șapte beneficii. De ce să nu o mai arunci niciodată

Simptomele pionefrozei

Pionefroza apare ca urmare a unei infecții a căilor urinare netratată, cel mai frecvent la adulți și vârstnici.

Simptomele includ:

- febră,

- frisoane,

- dureri de spate,

- urină tulbure, cu un precipitat purulent, arată Institutul Clinic Fundeni.

Vezi și: Mitul pâinii bune pentru siluetă, demontat. Nutriționist: Faptul că e neagră nu înseamnă că nu are calorii

Cauzele pionefrozei

Pionefroza apare atunci când bacteriile sau, rareori, ciupercile infectează rinichii. Invadatorii se deplasează până la rinichi din vezică sau călătoresc prin fluxul sanguin din alte părți ale corpului. Deși infecția poate fi cauzată de o gamă diversă de bacterii sau ciuperci diferite, cel mai frecvent declanșator este bacteria Escherichia coli (E. coli).

Pacienții imunocompromiși (de exemplu, cei cu SIDA sau diabet) și cei care iau antibiotice pe termen lung prezintă un risc crescut de infecții fungice. Odată ce bacteriile sau ciupercile invadează, interiorul rinichiului se umple cu puroi, care constă în microbii infectanți, celulele albe din sânge și celulele epiteliale moarte din rinichi. Când abcesul se formează, izolează puroiul de sistemul imunitar și de antibiotice.

Vezi și: Iodura de potasiu, ce este, CÂND, CUM și DE CE se ia. Cine NU are voie, reacţii adverse

Obstrucțiile tractului urinar superior cresc riscul de pionefroză. Obstrucția poate fi cauzată de:

- Pietre la rinichi și calculi eșalonați (mase minerale ramificate care umplu pâlniile de colectare ale rinichiului) - acestea sunt cea mai frecventă cauză și se găsesc la până la 75% dintre pacienți

- Infecții fungice care se acumulează în bile fungice, care pot obstrucționa pelvisul renal sau ureterul

- Tumori renale, cancer testicular, cancer de colon sau alte tumori maligne

- Graviditate

- Blocaje congenitale în tractul urinar (de exemplu, reflux vezicoureteral sau VUR)

- Blocaje în tractul urinar cauzate de traume

- Vezica urinară subactivă cauzată de leziuni ale nervilor sau tulburări ale nervilor (de exemplu, vezica neurogenă)

- Necroza papilară renală

- Tuberculoză

- Rinichi duplex (două uretere provenite de la un rinichi sânge) cu componente obstructive

Vezi și: Nodulii la sâni, semnale de alarmă care ne trimit la medic. Ginecolog: Prezenţa lor trebuie evaluată pentru a exclude diagnosticul de cancer mamar

Cine este în pericol?

Riscul de pionefroză crește cu:

- Imunosupresie din cauza medicamentelor, cum ar fi steroizi

- Imunosupresie din cauza unor boli cum ar fi diabetul zaharat sau HIV / SIDA

- Obstrucția tractului urinar (de exemplu, pietre, tumori)

Diagnosticul pionefrozei

Dacă un pacient are simptome care indică pionefroza, există o multitudine de teste pe care un urolog le poate folosi pentru a diagnostica afecțiunea. Acestea includ:

Ecografie: Ultrasunetele utilizează unde sonore sigure, nedureroase pentru a crea o imagine a structurii organelor interne. Imaginile pot arăta obstrucții ale tractului urinar, inclusiv anomalii fizice și calculi.

Tomografia computerizată (CT): Scanările CT combină razele X și tehnologia computerizată pentru a crea imagini 3-D ale organelor interne și - deoarece sunt mai detaliate decât imaginile cu ultrasunete - pot arăta obstrucții în tractul urinar. O scanare CT poate include sau nu injectarea unui colorant special, numit mediu de contrast.

Analiza urinei cu cultură de urină: Deoarece pionefroza este adesea însoțită de dificultăți la urinare, un cateter poate fi introdus în uretra și avansat dincolo de orice obstrucție. Urina este colectată într-un recipient steril și examinată la un laborator; dacă urina conține celule albe din sânge și bacterii, indică infecție.

O parte din proba de urină este plasată într-un tub sau vas cu proteine, zaharuri și alte substanțe care încurajează orice bacterie prezentă să se înmulțească, astfel încât acestea să poată fi identificate și cultivate cu diferite antibiotice pentru a determina ce medicament va trata cel mai eficient infecția.

Teste de sânge

Vezi și: Iodura de potasiu, lista farmaciilor din țară care o eliberează. MS: Se va administra EXCLUSIV la indicațiile autorităților, DOAR în caz de accident nuclear

Tratamentul pionefrozei

Tratamentul cu pionefroza începe antibioticele intravenoase, dar poate implica şi intervenţii chirurgicale pentru drenarea motanul şi - în funcţie de gravitatea afecţiunii - îndepărtarea potenţială a unei părţi sau a întregii rinichii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel