Medicul urolog subliniază că chirurgia clasică este din ce în ce mai puțin utilizată, în special în tratamentul pietrelor la rinichi. Cu toate acestea, există situații critice în care aceasta rămâne necesară, cum ar fi în cazurile de pionefroză litiazică - o afecțiune gravă în care un rinichi infectat și blocat de pietre necesită îndepărtarea completă.
Medicul Mihai Dobra explică faptul că pionefroza litiazică este o patologie severă care pune viața în pericol și este dificil de tratat atât pentru chirurg, cât și pentru pacient, din cauza inflamației și infecției severe care complică procedurile chirurgicale.
Pionefroza litiazică este definită ca "puroi sub presiune" și semnifică prezența urinei infectate în interiorul unui sistem de colectare urinar obstrucționat. Această afecțiune se dezvoltă prefcvent în contextul unei obstrucții cauzate de un calcul sau de o obstrucție la joncțiunea ureteropelvică din cauze extrinseci la un adult tânăr. La vârstnici, o strictură malignă a ureterului este adesea cauza principală, potrivit Science Direct.
Această afecțiune este rar reversibilă, fiind adesea o chestiune de viață și de moarte. Pacienții afectați sunt deseori imunocompromiși și au alte afecțiuni preexistente, cum ar fi diabetul, care poate agrava situația.
"Chirurgia clasică e din ce în ce mai puțin folosită, mai ales în patologia litiazică a pietrelor la rinichi. E drept că în anumite circumstanțe trebuie să o avem și pe ea în vedere.
Există anumite patologii extrem de dure și care pot pune viața în pericol și aici aș dori să menționez pionefroza litiazică, adică rinichiul cu piatră suprainfectat.
Operația indicată este de nefrectomie totală, deci scoaterea completă a rinichiului.
Și această patologie, pionefroza litiazică deseori este mai complexă și mai dură și pentru chirurg, dar și pentru pacient, pentru că ceea ce îți face mediul respectiv inflamator-infecțios-perirenal e o litnită,
Practic, totul sudat, niște componente santogranlomatoase care îți lipesc toate planurile în așa fel încât complexitatea și duritatea, că ne întoarcem de la litiaza care e nesemnificativă, cu tratament noninvaziv, până la litiaza care poate pune viața în pericol", a declarat medicul urolog Mihai Dobra, pentru DC Medical.
Întrebat dacă mai poate fi salvat rinichiul, medicul a răspuns că: "pentru pionefroza litiazică arareori se întâmplă asta, e o chestiune de viață și de moarte. Pacientul cu pionefroză este un pacient deseori imunocompromis, cu patologii preexistente de tip diabet zaharat, bolii imunologice.
Mi-e greu să cred că vei ajunge în punctul acela fără să simți absolut nimic. Și diabetul, din păcate, te poate predispune către o polineuropatie".
Similar unui abces, pionefroza este de obicei asociată cu febră, frisoane și durere în flanc, deși unii pacienți pot fi asimptomatici, potrivit Medscape.
Factorii de risc pentru pionefroză includ:
- Imunosupresia cauzată de medicamente (de exemplu, steroizi)
- Boală (de exemplu, diabet zaharat, sindromul imunodeficienței dobândite SIDA)
- Obstrucția anatomică a tractului urinar (de exemplu, de la pietre, tumori, obstrucție a joncțiunii ureteropelvice, rinichi pelvin, rinichi în potcoavă).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.