Pietrele de rinichi variază ca mărime de la un bob de orez până la dimensiunea unei mingi de ping pong. Semnele și simptomele includ sânge în urină și durere în abdomen, inghinală sau laterală. Aproximativ 5% dintre oameni dezvoltă o piatră de rinichi în timpul vieții.
Ce cauzează pietre la rinichi?
Rinichii reglează nivelurile de lichid, minerale, săruri și alte substanțe din organism. Atunci când balanța acestor compuși se modifică, se pot forma pietre la rinichi. Există patru tipuri de pietre la rinichi, fiecare produs de diferite substanțe. Acidul uric și cistina sunt doi compuși care pot duce la apariția pietrelor la rinichi.
Factorii cunoscuți pentru creșterea riscului de pietre la rinichi includ deshidratarea, istoricul familial, genetica și anumite afecțiuni medicale. Având unul sau mai mulți membri ai familiei cu antecedente de pietre la rinichi crește riscul de apariție a acestei afecțiuni.
Cine are risc să dezvolte o piatră de rinichi?
Rata persoanelor care dezvoltă pietre la rinichi este în creștere. Motivele acestui trend nu sunt cunoscute. Prevalența pietrelor la rinichi a fost de 3,8% la sfârșitul anilor 1970, în SUA. La sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990, numărul a crescut la 5,2%.
Etnia caucaziană și sexul masculin sunt asociate cu rate mai mari de pietre la rinichi.
Bărbații au tendința de a dezvolta pietre la rinichi de la 40 până la 70 de ani; iar riscul crește odată cu vârsta. Femeile au cea mai mare probabilitate de a face pietre la rinichi în jurul vârstei de 50 de ani. O persoană care a suferit de la o piatră de rinichi este probabil să mai facă și altele, arată specialiștii de la medicinenet.com.
Care sunt simptomele?
Simptomele includ dureri și crampe la nivelul spatelui și / sau lateral, inghinale sau în abdomen, precum și prezența sângelui în urină.
Multe pietre la rinichi sunt nedureroase până când se deplasează din rinichi, în ureter și în vezică. În funcție de dimensiunea pietrei, mișcarea ei prin tractul urinar poate provoca dureri severe cu debut brusc.
Persoanele care au pietre la rinichi descriu adesea durerea ca fiind chinuitoare. Partea inferioară a spatelui, abdomenul și părțile laterale sunt locuri frecvente unde apar durerea și crampele. Cei care au pietre la rinichi pot avea sânge în urină. Febra și frisoanele sunt prezente atunci când există o infecție. Mergeți urgent la medic în caz că aveți aceste simptome.
Cum se pune diagnosticul
Pietrele la rinichi sunt diagnosticate prin excluderea altor posibile cauze ale durerii abdominale și a simptomelor asociate. Testele imagistice care includ o radiografie denumită viziune KUB (rinichi, ureter, vezică) sau o scanare CT elicoidală sunt adesea folosite pentru a confirma diagnosticul de pietre la rinichi.
Deși cantitatea de expunere la radiații asociată cu aceste teste este minimă, femeilor însărcinate, spre exemplu, nu le sunt recomandate. În aceste cazuri, pot fi folosite ultrasunetele pentru a diagnostica piatra de rinichi.
Cum se tratează
Medicul este cel care poate decide care este tratamentul corect! Dar, în cele mai multe cazuri, pietrele la rinichi se elimină de la sine, în circa 48 de ore, consumând o mulțime de fluide. Anumite medicamente contra durerii pot ușura disconfortul.
Cu cât piatra este mai mică, cu atât este mai probabil să treci prin această experiență fără intervenție chirurgicală. Pietrele care sunt de 9 mm sau mai mari, de obicei, nu se elimină singure, ci necesită intervenție chirurgicală. Pietrele cu dimensiunile de 5 mm au șanse de 20% să iasă de la sine, în timp ce 80% din pietrele cu dimensiunea de 4 mm au mai mică au șanse de a fi eliminate rapid.
Operația
Litotripsia este o procedură care utilizează unde de șoc pentru a sparge o piatră la rinichi în bucăți mai mici care pot fi mai ușor expulzate din corp. Dispozitivul folosit pentru această procedură se numește Litotriptor.
Pietrele la rinichi pot fi, de asemenea, îndepărtate chirurgical. Nefrolitotomia percutanată este o procedură în care o piatră de rinichi este îndepărtată printr-o mică incizie. O piatră poate fi, de asemenea, îndepărtată cu un ureteroscop, un instrument care avansează prin uretră și vezica urinară.
Cum poți preveni apariția lor
Cel mai bun mod de a evita apariția pietrelor la rinichi este prevenirea celei mai frecvente cauze - deshidratare. Sunteți hidratat adecvat atunci când urina este clară. În general avem nevoie de între 8 și 10 pahare de apă pe zi. Evitați sucul de grapefruit care este legat de dezvoltarea pietrelor de rinichi.
Opțiunile alimentare
Dieta este un factor declanșator în unele cazuri de pietre la rinichi. Un dietician poate recomanda anumite alimente pentru a reduce riscul de pietre la rinichi. Valorile mai mari decât cele recomandate de vitamina D, vitamina C, sare, proteine și alimente care conțin oxalați înalți (legume de culoare verde închis) pot crește riscul de formare a pietrelor. O dietă cu un conținut scăzut de proteine, cu conținut scăzut de sodium și un nivel adecvat de calciu, scade șansele de a dezvolta pietre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.