Dacă ați avut vreodată o piatră de rinichi, vă amintiți cu siguranță experiența neplăcută. Durerea poate fi insuportabilă, venind în valuri, până când piatra mică trece prin „instalația" (tractul) dvs. de urinare și iese din corp. Pietrele la rinichi – calculii renali, mai precis - sunt mai frecvente la bărbați decât la femei și au tendința să se recidiveze. În aproximativ jumătate dintre persoanele care au avut o dată pietre la rinichi, acestea or să apară din nou, în șapte ani, dacă nu se iau măsuri de prevenție.
Prevenirea apariției unor pietre la rinichi nu este complicată, dar este nevoie de o anumită determinare. „Înseamnă să bei o mulțime de fluide și să urmezi o dietă care are un conținut scăzut de sodiu, cu proteine animale limtate și un aport de calciu corespunzător vârstei", spune dr. Melanie Hoenig, profesor asistent de medicină la Centrul Medical Beth Israel Deaconess, afiliat la Harvard . „Schimbările dietetice sunt importante, dar este dificil să le respectați în fiecare zi", mai arată ea.
Cauze ale pietrelor la rinichi
Pietrele la rinichi se formează atunci când anumite substanțe chimice se concentrează în urină și formează cristale. Cristalele cresc în mase mai mari (pietre), care se pot deplasa prin tractul urinar. Dacă piatra se blochează undeva și blochează curgerea urinei, aceasta cauzează durere.
Cele mai multe pietre apar atunci când calciul se combină cu una din cele două substanțe: oxalat sau fosfor. Pietrele se pot forma, de asemenea, din acid uric, care se formează odată ce corpul metabolizează proteinele.
Cum previi apariția lor
Pentru a preveni pietrele la rinichi, trebuie să împiedicați condițiile care determină formarea lor. Iată pașii cei mai importanți:
- Beți multă apă: apa diluează substanțele din urină care duc la formarea de pietre. Încercați să beți suficiente lichide, ca să eliminați cel puțin 2 litri de urină pe zi. Va poate ajuta la includerea unor băuturi citrice, cum ar fi limonada și sucul de portocale. Citratul din aceste băuturi ajută la blocarea formării pietrelor.
- Aportul de calciu să fie echilibrat. Prea puțină calciu în dieta dvs. poate duce la creșterea nivelului de oxalat și la producerea de pietre la rinichi. Pentru a preveni acest lucru, asigurați-vă că luați o cantitate de calciu adecvată vârstei dumneavoastră. În mod ideal, obțineți calciu din alimente, deoarece unele studii au asociat administrarea de suplimente de calciu cu pietrele la rinichi. Bărbașii de 50 de ani și peste, ar trebui să obține 1000 mg de calciu pe zi, plus 800 până la 1.000 de unități internaționale (UI) de vitamina D, pentru a ajuta organismul să absoarbă calciul.
- Reduceți sarea: O dietă bogată în sodiu poate declanșa pietre la rinichi deoarece crește cantitatea de calciu din urină. O dietă cu conținut scăzut de sodiu este, prin urmare, recomandată pentru predispoziția la calculi renali. Atenție și la sarea ascunsă din alimentele cupărate.
- Limitați proteinele de origine animală: Consumarea a prea multor proteine animale, cum ar fi carnea, ouăle și fructele de mare, crește nivelul acidului uric și ar putea duce la apariția de pietre la rinichi. O dietă bogată în proteine reduce și nivelul de citrat, care ajută la prevenirea formării pietrelor. Dacă sunteți predispus la pietre, limitați consumul zilnic de carne la o cantitate care nu este mai mare decât un pachet de cărți de joc sau cât palma. Aceasta este și o porție sănătoasă pentru inimă.
- Evitați alimentele care determină formarea de pietre: Sfeclă, ciocolată, spanac, rubarbă, ceai și majoritatea nucilor sunt bogate în oxalat, iar cola sunt bogate în fosfat, ambele putând contribui la pietrele la rinichi. Dacă suferiți de pietre, medicul vă poate sfătui să evitați aceste alimente sau să le consumați în cantități mai mici.
Pentru toți ceilalți, este puțin probabil ca anumite alimente și băuturi să declanșeze pietre la rinichi decât dacă sunt consumate în cantități foarte mari. Unele studii au arătat că bărbații care iau doze mari de vitamina C sub formă de suplimente prezintă un risc ușor mai mare de a face pietre la rinichi. Acest lucru se poate datora faptului că organismul transformă vitamina C în oxalat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.