Cercetătorii de la Columbia University Irving Medical Center au dezvoltat picături de ochi care ar putea preveni pierderea vederii, pierdere care apare de obicei după ocluzia venei retiniene, care afectează milioane de adulți din întreaga lume.
Un studiu realizat pe șoareci sugerează că terapia experimentală - care vizează o cauză comună de neurodegenerare și scurgeri vasculare în ochi - ar putea avea efecte terapeutice mai largi decât medicamentele existente. Studiul a fost publicat în Nature Communications.
Ocluzia venei retiniene apare atunci când o venă majoră care drenează sângele din retină este blocată, de obicei datorită unui cheag de sânge. Drept urmare, sângele și alte fluide se scurg în retină, dăunând neuronilor specializați sensibili la lumină, numiți fotoreceptori.
Tratamentul standard, eficient parțial
Tratamentul standard pentru afecțiune se bazează în prezent pe medicamente care reduc scurgerile de fluide din vasele de sânge și creșterea anormală a vaselor de sânge. Există însă dezavantaje semnificative. Aceste terapii necesită injecții repetate direct în ochi, iar tratamentul nu reușește întotdeauna să prevină pierderea vederii.
Noul tratament vizează o enzimă numită caspază-9, spune Carol M. Troy, doctor în științe medicale, profesor de patologie și biologie celulară și de neurologie la Taub Institute for Research on Alzheimer's Disease and the Aging Brain at Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons, care au condus studiile. În condiții normale, se crede că caspaza-9 este implicată în principal în moartea programată a celulelor, un mecanism strict reglementat pentru eliminarea naturală a celulelor deteriorate sau în exces.
Cu toate acestea, în studiile efectuate la șoareci în laborator, Troy a descoperit că atunci când vasele de sânge sunt rănite prin ocluzia venei retiniene, caspaza-9 devine activată incontrolabil, declanșând procese care pot deteriora retina.
Picăturile oculare previn răni ale retinei
Troy a descoperit că un inhibitor extrem de selectiv al caspazei-9, administrat sub formă de picături de ochi, a îmbunătățit o varietate de măsuri clinice ale funcției retiniene într-un model de șoarece cu această afecțiune. Cel mai important este că tratamentul a redus inflamația, a îmbunătățit fluxul de sânge și a scăzut afectarea neuronală a retinei.
„Credem că aceste picături de ochi pot oferi mai multe avantaje față de terapiile existente”, spune Troy. „Pacienții ar putea administra medicamentul singuri și nu ar trebui să facă o serie de injecții. De asemenea, picăturile noastre oculare vizează o cale diferită de vătămare a retinei și astfel pot ajuta pacienții care nu răspund la terapia actuală.”
Cercetătorii se pregătesc să testeze picăturile oculare la persoanele cu ocluzie de venă retiniană în timpul unui studiu clinic în faza I.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.