Pierderea vederii din cauza vârstei, analizată. Concluziile cercetării

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Ochi
Ochi

Cercetătorii australieni au încercat să înțeleagă de ce ne pierdem vederea cu vârsta, în boala numită „degenerare maculară”. Ei au descoperit diferențe între același tip de celule, aflate în zone diferite ale retinei.

Oamenii de știință au descoperit diferențe semnificative în forma și biologia aceluiași tip de celulă luată din diferite părti ale retinei, potrivit unui studiu recent realizat de eLife.

Rezultatele ar putea explica de ce regiunea maculară a ochiului este mai susceptibilă la boli, decât retina periferică și, totodată, relevă un mecanism de protecție care poate fi întrerupt, în caz de boală, potrivit sciencedaily.com.

Macula este o regiune specializată în retină, care poate fi grav afectată de boli ale ochiului, cum ar fi degenerarea maculară legată de vârstă și retinopatia diabetică. Acest studiu a analizat celulele Müller, celulele gliale majore ale retinei, care sunt prezente atât în macula, cât și în retina periferică și joacă roluri importante în funcționarea celulelor nervoase, metabolizarea și activarea receptorilor de lumină în ochi. Rapoartele recente sugerează că celulele Müller sunt locul de producție majoră pentru doi aminoacizi esențiali - serină și glicină.

„În cazul disfuncția lor, pot să apară boli oculare precum retinopatia diabetică sau telangiectazia (vase de sânge mici, dilatate) maculară ", explică co-autorul principal, Ting Zhang, cercetător la Institutul Save Sight, Universitatea din Sydney, Australia . „Dar, până acum nu a fost cunoscut faptul că funcția celulelor Müller diferă în macula și retina periferică. Ne-am propus să cercetăm caracteristicile celulelor Müller din aceste două locații, cu un accent deosebit pe producția lor de serină și glicină.”

Caracteristicile celulelor, studiate

Echipa a început prin izolarea celulelor Müller din țesutul ocular și creșterea lor în laborator, pentru a studia caracteristicile celulelor. Ei au descoperit că celulele Müller din macula erau mici și arborice sau în formă de stea, în timp ce cele din retina periferică erau mult mai mari și au avut mai multe procese.

Analiza genetică a celulelor a evidențiat 7.588 de gene care au diferite niveluri de exprimare între cele două tipuri de celule. Mai mult, activitatea genelor cheie legate de producția de serină, cum ar fi enzima fosfoglicerat dehidrogenază (PHGDH), a fost mai mare în celulele maculare Müller decât în cele din retina periferică. „Această constatare este deosebit de importantă pentru că un studiu recent a arătat cum calea metabolică a serinei poate juca un rol important în telangiectazia maculară prin defecte ale PHGDH ", spune co-autorul principal Ling Zhu, de asemenea, cercetător la Institutul Save Sight, Universitatea din Sydney.

Pentru a studia modul în care nivelurile diferite de PHGDH afectează producția de serină, echipa a folosit serină marcată radioactiv, pentru a urmări metabolismul în celule izolate Müller. Serina a fost transformată în glicină într-o rată mai mare în celulele Müller din macula, decât în cele din retina periferică, deși reacția inversă s-a produs la o rată mai mică. Celulele Macula Müller au metabolizat, de asemenea, anumite alte molecule în mod diferit comparativ cu celulele Müller din retina periferică.

În cele din urmă, au testat efectul blocării enzimei PHGDH asupra capacității celulelor Müller de a rezista stresului. Ei au descoperit niveluri mult mai ridicate de toxicitate celulară în celulele Müller din macula, decât în cele izolate din retina periferică, atunci când PHGDH a fost blocat.

"Am constatat diferențe distincte între două populații ale celulelor Müller care explică funcțiile metabolice unice ale maculei umane", conchide autorul principal Mark Gillies, profesor de oftalmologie clinică și sănătate oculară la Universitatea din Sydney.

„Diferențele în producția de serină din cele două regiuni ale ochiului sunt în concordanță cu ideea că telangiectazia maculara este o boală a celulelor macula Müller. O mai bună înțelegere a biologiei unice a acestor celule ar putea ajuta la prevenirea și tratarea pierderii vederii în viitor."

 

sursa studiu, AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel