Pierderea severă a dinților și riscul cardiovascular. Un nou studiu dezvăluie o legătură îngrijorătoare între pierderea dinților și moartea cauzată de bolile de inimă

Monika Baciu |
Data publicării:
pierderea dintilor - FOTO: Freepik@saranpol
pierderea dintilor - FOTO: Freepik@saranpol

Acest semn este un indicator esențial al bolilor de inimă. Crește riscul de deces cu peste 66%.

Pierderea severă a dinților poate fi legată de un risc crescut de deces din cauza bolilor de inimă, sugerează un nou studiu. Analiza a combinat date din 12 studii, evidențiind că persoanele care au pierdut toți sau majoritatea dinților au un risc cu 66% mai mare de a muri din cauza problemelor cardiovasculare, comparativ cu cei care au păstrat mai mulți dinți. Această legătură subliniază importanța menținerii unei bune igiene orale și accesului la îngrijire dentară pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

Studiile anterioare au indicat deja o legătură între pierderea unuia sau mai multor dinți și un risc mai mare de boli de inimă și boli cardiovasculare, în general. De asemenea, sănătatea orală precară este un factor de risc cunoscut pentru bolile cardiovasculare, un grup de afecțiuni care afectează inima și vasele de sânge, care în total reprezintă principala cauză de deces la nivel global, potrivit Science Alert.

Care este legătura dintre dantură și bolile cardiovasculare

Ar putea părea o legătură ciudată, dar este plauzibil ca pierderea dinților sau igiena orală precară să permită pătrunderea patogenilor în gingii, provocând infecții care se pot răspândi în circulație și pot declanșa inflamații ce ar putea afecta inima.

Totuși, există o serie de alți factori care influențează sănătatea inimii și riscul de boală cardiovasculară, de la fumat și exerciții fizice până la diabet, nivelul colesterolului și tensiunea arterială.

Acest lucru a făcut dificil pentru cercetători să stabilească dacă există sau nu o legătură cauzală între pierderea dinților și bolile cardiovasculare. Unele studii sugerează că nu – legătura dintre pierderea dinților și bolile cardiovasculare a dispărut odată cu luarea în considerare a fumatului într-o analiză din 2018, în timp ce alte studii au oferit dovezi care susțin o legătură cauzală.

Încercând să clarifice aceste contradicții, noua analiză s-a concentrat pe pierderea severă a dinților, combinând date din 12 studii publicate care au urmărit rezultatele orale și de bolile cardiovasculare timp de între 3 și 49 de ani.

Vezi și: Cafeaua, o potențială armă împotriva bolii Alzheimer. Un studiu inovator arată legătura dintre cofeină și memorie

"Descoperirile noastre arată clar că pierderea dinților nu este doar o problemă dentară, ci un predictor semnificativ al mortalității din cauza bolilor cardiovasculare", spune Anita Aminoshariae, endodont și cercetător dentar la Case Western Reserve University din Ohio.

Pierderea semnificativă a dinților, risc de peste 66% de deces din cauza bolilor cardiovasculare

Pierderea dinților - FOTO: Freepik@thidada6242

Persoanele care au pierdut toți sau cei mai mulți dintre dinți aveau un risc cu 66% mai mare de a muri din cauza problemelor legate de inimă comparativ cu cei care au pierdut doar câțiva dinți sau niciunul.

Această asociere a variat mult mai mult între cele cinci studii care au analizat persoane care aveau mai puțin de 10 dinți rămași, comparativ cu cele șapte studii ale persoanelor care nu aveau niciun dinte rămas. Totuși, riscul crescut de moarte din cauza bolilor cardiovasculare a rămas evident în rândul persoanelor care au pierdut aproximativ 22 sau mai mulți dinți.

Toate cele 12 studii incluse în analiză au ajustat pentru vârstă și statutul de fumător, iar 10 dintre ele au luat în considerare cel puțin cinci factori critici de confuzie asociați cu riscul de boală cardiovasculară.

Vezi și: Melodia care a ajutat-o să învingă cancerul: Părea să mă urmărească. M-a ajutat să găsesc putere în cele mai întunecate momente

Când cercetătorii au testat dacă acești factori au afectat rezultatele lor, riscul crescut a persistat, "confirmând impactul pierderii severe a dinților asupra mortalității din cauza bolilor cardiovasculare", scriu Aminoshariae și colegii săi în lucrarea publicată.

Deși această analiză a studiilor observaționale poate doar să indice asocieri, nu cauze directe, sugerează că povara globală a bolilor cardiovasculare ar putea fi parțial abordată prin îmbunătățirea sănătății orale.

Aceasta ar putea implica oferirea unui acces mai bun la alimente sănătoase (în locul celor zaharoase și procesate care cauzează carii dentare) și îngrijire dentară accesibilă, în special în țările cu venituri mici și medii și în rândul populațiilor mai în vârstă. În 2019, o treime din decesele la nivel mondial au fost cauzate de bolile cardiovasculare, inclusiv atac de cord, accident vascular cerebral, arterele blocate și insuficiența cardiacă.

"Astfel, salvarea dinților și menținerea unei sănătăți orale optime nu pot fi subestimate", concluzionează Aminoshariae și colegii săi.

Studiul a fost publicat în Journal of Endodontics.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel