Pierderea memoriei, reversibilă. Noi medicamente promit asta

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Prea multă sare duce la destabilizarea proteinei Tau, care se acumulează în creier și duce la apariția bolii Alzheimer
Prea multă sare duce la destabilizarea proteinei Tau, care se acumulează în creier și duce la apariția bolii Alzheimer

Piederea memoriei ar putea fi reversibilă, arată ultimele descoperiri. Noi molecule ar putea fi utilizare pentru asta, dar și pentru îmbunătățirea funcției cognitive la bătrânețe.

Noi molecule terapeutice descoperite ar putea produce inversarea procesului de pierdere a memoriei cauzată de depresie sau îmbătrânire. Aceste molecule, nu numai că îmbunătățesc rapid simptomele, dar remarcabil, de asemenea, par să reînnoiască deficiențele creierului care cauzează pierderea memoriei în stadii preclinice. „În prezent, nu exista medicamente pentru a trata simptomele cognitive, cum ar fi pierderea memoriei care apare în depresie și îmbătrânire, sau alte boli mintale”, spune Dr. Etienne Sibille, director adjunct al Campbell Family Mental Health Research Institute at CAMH, care a condus studiul, într-un aricol care poate fi găsit AICI.

Ceea ce este unic și promițător în legătură cu aceste descoperiri este faptul că, după multe eșecuri în căutarea unor tratmente pentru bolile mintale, acești compuși par a fi cei mai în măsură să activeze receptorii afectați care cauzează pierderea memoriei, mai spune el. A fost nevoie de o serie de studii, cele mai recente din ianuarie 2019, în domeniul Neuropsihiatriei Moleculare, pentru a ajunge la această etapă. Mai întâi, dr. Sibille și echipa sa au identificat deficiențele specifice pentru receptorii celulelor cerebrale în sistemul neurotransmițător GABA (acidul gamma-aminobutiric, considerat a fi unul dintre cei mai importanți mediatori inhibitori centrali). Apoi au arătat că aceste deficiențe cauzează stări și simptome ale depresiei și îmbătrânirii. Aceste noi molecule găsite vor lega și activa aceaști receptori. Se crede că ar exercita un efect terapeutic prin „repararea” deficienței, rezultând o ameliorare a simptomelor.

Rezultate promițătoare

Moleculele sunt modificări chimice ale benzodiazepinelor, o clasă de medicamente anti-anxietate și sedative care activează de asemenea sistemul GABA. O singură doză din aceste noi molecule a fost administrată în cazuri aflate în stadiu preclinic de pierdere a memoriei cauzate de stres indus. La 30 de minute, nivelul normal de performanță a memoriei a revenit, iar expermetul a fost repetat de 15 ori. În alt experiment care a implicat stadii preclinice ale pierderii de memorie cauzată de îmbătrânire, deteriorarea memoriei a fost repede inversată, iar performanța a crescut la 80% după administrare, ajungând la un nivel specific tinerilor sau adolescenților. Această îmbunătățire a durat peste două luni, cu tratament zilnic. „Celulele îmbătrânite se reînnoiesc la fel ca și la tineri, dovedind că moleculele noastre pot produce modificări în creier, pe lângă îmbunătățirea simptomelor”, a spus Dr. Sibille. El se așteaptă să înceapă testele clinice ale moleculelor în doi ani. „Am arătat că moleculele nostre pătrund în creier, sunt sigure și activează celulele țintă, inversând deficitul cognitiv în urma pierderii de memorie.”

Funcția creierului, îmbunătățită

Dacă va avea succes, aplicațiile potențiale sunt foarte vaste. Nu doar că există această lipsă de tratamente în bolile mintale care duc la peirderea memorei, dar îmbunătățirea funcției creierului sugerează că moleculele ar putea ajuta la prevenirea pierderii memoriei în faze incipiente ale afecțiunii Alzheimer, putând întârzia debutul bolii.

Descoperirea a fost prezentată de American Association for the Advancement of Science (AAAS) Annual Meeting in Washington DC.

Studiul poate fi găsit aici integral

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel