Majoritatea efectelor COVID au fost asupra plămânilor, dar au existat și efecte asupra creierului și a nervilor (efecte neurologice). Deocamdată, medicii și cercetătorii s-au ocupat de crearea unui vaccin și de găsirea celui mai bun mod de a trata infecțiile active cu COVID și va mai dura un timp până când vom afla care sunt efectele pe termen lung ale COVID asupra creierului, cât durează și cum ar putea fi tratate.
Potrivit Institutului Național al Tulburărilor Neurologice și Accidentului Vascular cerebral (NINDS), pentru majoritatea persoanelor cu forme COVID suficient de ușoare pentru a se recupera acasă, singurul simptom neurologic este o durere de cap. Cu toate acestea, pentru persoanele internate la spital au existat simptome neurologice mai grave, inclusiv dureri de cap severe, amețeli, pierderea gustului și a mirosului și confuzie. Mai puțin frecvente, dar mai periculoase, au fost cazurile de AVC, convulsii și inflamații severe ale creierului sau ale măduvei spinării.
Cum afectează, infecția COVID acută, creierul
O infecție acută este o infecție bruscă și activă. Potrivit NINDS, COVID probabil nu infectează în mod direct creierul sau nervii. Inflamația și deteriorarea sunt cauzate de proteinele numite anticorpi pe care sistemul imunitar le produce ca răspuns la infecție. Acești anticorpi pot provoca o reacție severă a sistemului imunitar, care ar putea provoca inflamarea creierului sau a nervilor. Există și alte moduri în care COVID poate provoca simptome neurologice:
COVID afectează în principal plămânii și determină scăderea nivelului de oxigen. Creierul și măduva spinării (sistemul nervos central) necesită oxigen pentru a funcționa. Nivelurile scăzute de oxigen pot provoca leziuni ale sistemului nervos central. Fără oxigen, celulele creierului încep să moară.
Unele cercetări arată că virusul care dă boala COVID poate ataca celulele din pereții vaselor de sânge și le pot slăbi. Acest lucru poate provoca microsângerări. În creier, asta duce la mini-accidente vasculare cerebrale.
COVID poate crește, de asemenea, riscul apariției cheagurilor de sânge. Un cheag de sânge într-un vas de sânge care furnizează o parte a creierului poate provoca, de asemenea, un mini-accident vascular cerebral.
O sângerare mare sau un cheag mare de vase de sânge în creier poate provoca un accident vascular cerebral complet cu leziuni permanente ale creierului.
Simptome neurologice pe termen lung: ceața cerebrală
Simptomele care continuă după infecțiile acute cu COVID au fost numite „COVID prelungit”. Simptomele neurologice ale COVID prelungit pot apărea mai frecvent la persoanele care au fost spitalizate pentru COVID, dar sunt raportate și la persoanele cu o formă de COVID mai ușoară.
Principalul simptom al COVID lung este oboseala. Alte persoane se plâng de pierderea memoriei și de senzația de ceață creierului. Ceața cerebrală nu este un termen medical și poate însemna lucruri diferite pentru diferite persoane: poate include dureri de cap, probleme de somn, confuzie și pierderi de memorie.
Acestea pot fi cauzate de oboseala extremă, dar, de asemenea, pot exista unele leziuni ale creierului cauzate de mini-accident vascular cerebral.
Simptomele de ceață cerebrală pot fi cauzate de PTSD (sindrom post-traumatic) sau depresie.
Mini-accidentele vasculare cerebrale COVID sunt mai probabile la persoanele cu vârsta peste 70 de ani. COVID a ucis mai mulți americani decât Vietnamul, Coreea și Primul Război Mondial combinat și a perturbat grav toată viața noastră, astfel încât depresia sau PTSD ar putea fi cu siguranță o cauză.
Ce tratamente există pentru pentru ceața creierului cauzată de COVID
Până să avem mai mult timp și mai multe studii, există mai multe întrebări decât răspunsuri. Nu știm cât durează ceața cerebrală după COVID sau cât durează oboseala după COVID. Până nu știm mai multe, nu există un tratament cunoscut pentru simptomele neurologice COVID prelungit. Cel mai bun lucru de făcut este să spuneți medicului despre simptomele dumneavoastră și să colaborați cu medicul pentru a găsi ceea ce funcționează cel mai bine pentru dumneavoastră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.