Pierderea inexplicabilă în greutate: un semn de alarmă pentru sănătate. Poate fi un simptom medical grav

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Pierderea inexplicabila in greutate Foto: Freepik @New Africa
Pierderea inexplicabila in greutate Foto: Freepik @New Africa

Pierderea inexplicabilă în greutate poate semnala probleme de sănătate grave și necesită evaluare medicală pentru a preveni complicațiile.

Scăderea în greutate poate fi atribuită unor factori diferiți, inclusiv modificări ale dietei și ale stilului de viață, probleme de sănătate, cum ar fi gripa stomacală, stresul cronic și tulburările de sănătate mintală, cum ar fi depresia.

Schimbările în dietă și stilul de viață, cum ar fi obiceiurile alimentare sănătoase și activitatea fizică, pot duce la pierderea în greutate. Stresul cronic și anxietatea pot provoca, de asemenea, modificări ale greutății.

Pierderea inexplicabilă în greutate poate indica, de asemenea, afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi diabetul, tulburările gastrointestinale, cancerul și probleme de sănătate mintală precum depresia. Înțelegerea cauzelor care stau la baza pierderii inexplicabile în greutate este crucială pentru identificarea potențialelor probleme de sănătate.

Cele mai comune cauza pentru pierderea în greutate

Scăderea în greutate poate fi cauzată de modificări ale dietei, activității fizice și stresului, care pot fi gestionate prin ajustarea stilului de viață. Cu toate acestea, cauze grave, cum ar fi bolile cronice, pot provoca, de asemenea, pierderea în greutate, în special pe neașteptate, potrivit NewsMedical.

Este esențial să identificați cauza pierderii în greutate, deoarece aceasta poate fi un simptom al unei boli subiacente care necesită atenție medicală.

Pierderea inexplicabilă în greutate, care se produce peste 5% din greutatea corporală fără efort sau cunoștință, este o preocupare semnificativă, deoarece poate indica probleme medicale subiacente și poate indica necesitatea unei atenții imediate și a unui tratament pentru o problemă de sănătate.

Citește și: Creșterea incidenței cancerelor gastro-intestinale la adulții tineri. Ce spun noile studii

Foto: Freepik @Racool_studio

Potențiale probleme de sănătate indicate de pierderea inexplicabilă în greutate

Scăderea în greutate poate fi rezultatul unor schimbări intenționate ale stilului de viață sau un simptom al unor afecțiuni grave de sănătate. Tulburările endocrine, bolile hepatice și renale, tulburările gastrointestinale, cum ar fi boala Crohn, și anumite tipuri de cancer pot provoca o pierdere în greutate neintenționată din cauza dezechilibrelor metabolice.

Infecțiile cronice, bolile cardiace și bolile de sănătate mintală pot contribui, la pierderea în greutate. Cancerele pot perturba pofta de mâncare și digestia, în timp ce infecțiile cronice, precum tuberculoza, pot provoca boli de inimă. Este esențial să abordați aceste probleme de sănătate pentru a preveni pierderea în greutate.

Vezi și: Testul de sânge care poate schimba viitorul diagnosticării bolii Parkinson. Identifică riscul de Parkinson cu până la șapte ani înainte de apariția simptomelor

Diagnostic

Atunci când cineva observă că a slăbit neintenționat, se adresează de obicei medicului de familie pentru un proces de diagnosticare. Medicul va lua în considerare istoricul medical al persoanei și va efectua un examen fizic, inclusiv teste de bază, cum ar fi testele de sânge și de urină, și poate efectua, de asemenea, teste imagistice, dacă este necesar.

Aceste teste inițiale ajută la identificarea cauzelor potențiale atunci când nu există niciuna evidentă. Dacă un test sau o parte din istoricul medical sugerează o cauză potențială, persoana va fi îndrumată către un medic specializat în acel domeniu. Diagnosticul timpuriu este crucial pentru rezultate mai bune și mai puține complicații.

Când să consulți un medic

Pierderea inexplicabilă în greutate poate indica probleme grave de sănătate și poate rămâne netratată dacă nu este abordată corespunzător. Un raport de caz a evidențiat o femeie în vârstă de 80 de ani care inițial a crezut că pierderea în greutate se datorează unor comorbidități medicale. Cu toate acestea, în urma spitalizării, s-a descoperit că pierderea ei în greutate era cauzată de depresie și de o tulburare de alimentație. Înțelegerea cauzei profunde a pierderii în greutate este crucială pentru un tratament adecvat.

Nu există un moment anume în care să se apeleze la un sfat medical, dar dacă o persoană se confruntă cu o pierdere în greutate pe care nu și-o poate explica sau la care nu se aștepta, este în general recomandabil să se apeleze la un sfat profesional. În cazul în care o persoană pierde 5% sau mai mult din greutatea corporală în mai puțin de un an, este esențial să se verifice motivul care stă la baza pierderii în greutate.

Pierderea inexplicabilă în greutate este crucială, deoarece poate indica o afecțiune de bază și ar trebui să fie adusă în atenția unui medic pentru a preveni problemele de sănătate subiacente netratate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel