Fiind prea subțire, sau subponderal, adesea definit ca având un indice masă corporală (IMC) mai mic de 18,5, poate apărea cu anorexia nervoasă, ssau cu alte tulburări de alimentație sau pierderea apetitului. Multe afecțiuni cronice, cancere și infecții, pot duce, de asemenea, la pierderea în greutate până la nivelul subponderalității, scrie MedicneNet.
Persoana subponderală poate fi legată și de nereguli menstruale, care pot duce la infertilitate, sau de osteoporoză la femei și un risc mai mare de deces prematur atât la femei, cât și la bărbați.
Piederea în greutate, controlată sau nu
Mulți oameni - în special femeile - sunt preocupați de greutatea corporală, chiar și atunci când greutatea lor este, de fapt, normală. Preocuparea excesivă privind greutatea poate provoca sau poate duce la comportamente nesănătoase, cum ar fi exerciții excesive, vărsături auto-induse și abuzul de laxative sau alte medicamente.Aceste practici pot agrava îngrijorarea privind greutatea.
Pierderea inexplicabilă în greutate este uneori un indiciu precoce al unei probleme de sănătate. Dacă cineva se confruntă cu pierderea bruscă în greutate din motive necunoscute, atunci când nu încearcă să reducă sau să piardă în greutate, ar trebui să viziteze un medic pentru a determina dacă o afecțiune medicală este responsabilă pentru pierderea în greutate.
Recomandările medicului
Supravegherea medicală este importantă în încercarea de a recâștiga o cantitate semnificativă în greutate. Așa cum pierderea în greutate implică consumarea de calorii mai puține decât arderea prin activități zilnice, creșterea în greutate presupune consumul de mai multe calorii decât este necesar pentru a menține funcțiile și activitățile organismului.
Chiar și cei care încearcă să ia calorii suplimentare trebuie să acorde atenție conținutului nutrițional al alimentelor lor și să limiteze alimentele bogate în grăsimi, zaharurile rafinate și alte alegeri nutriționale slabe.
Unii experți recomandă, de asemenea, unele exerciții pentru a favoriza dezvoltarea musculară. Dacă trebuie să luați în greutate, un medic vă poate ajuta să decideți asupra unui plan de mâncare și exerciții fizice, pentru a realiza foarte bine acest lucru.
Complicații care pot să apară
Pentru cei care suferă de o greutate redusă și care încearcă să-și recâștige greutatea, o afecțiune cunoscută sub numele de sindromul de refacere poate să apară ca o complicație a încercărilor de redobândire a greutății prea rapid. Acest sindrom este caracterizat de un număr de anomalii metabolice și de dezechilibre ale nivelurilor de electroliți care pot duce la complicații grave sau chiar fatale.
Sindromul de refacere apare cel mai adesea la persoanele cu o greutate redusă, cum ar fi cele care suferă de anorexie nervoasă severă (cele cu mai puțin de 75% din greutatea corporală normală). Uneori, subponderalitatea gravă necesită spitalizare în timpul fazei inițiale de creștere în greutate pentru a monitoriza starea nutrițională și metabolică a individului.
Articolul integral poate fi citit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.