Este cunoscut faptul că acuitatea auditivă scade pe măsură ce îmbătrânim. Cel mai adesea, acest lucru se întâmplă din cauza formării așa numitelor „dopuri de ceară”, o aumulare de substanță numită cerumen, în conductul auditiv extern.
Statisticile arată că doar 5% din persoanele adulte se lovesc de această problemă, în schimb, 57% dintre persoanele vârstnice au experimentat această problemă, potrivit American Academy of Family Physicians, într-un text pubicat în Harvard Health Publishing.
Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, modificările glandelor din interiorul urechii fac ca cerumenul să fie mai uscat, făcându-l mai greu de eliminat de la sine. În schimb, asta favorizează acumularea de cerumen în conductul auditiv extern, formându-se acele „dopuri de ceară”. Aceste blocaje pot fi uneori dureroase, sau pot provoca mâncărime sau senzația de ureche înfundată, ori deteriorarea auzului.
De ce nu sunt bune bețișoarele
Unele persoane pot încerca să prevină aceste blocaje, curățând temeinic urechile, cu regularitate, folosind bețișoare speciale sau colțul de la prosop. Dar, acest lucru mai mult strică, pentru că cerumenul este împins înapoi, în ureche unde se depozitează.
Dacă aveți vreunul din simptomele prezentate mai sus, cel mai bine este să mergeți la medic. Nu este recomandat să încercați acasă eliminarea dopului de ceară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.