Pierderea auzului este un simptom mai puțin obișnuit al cancerului. Există peste 200 de forme de cancer care pot afecta diverse părți ale corpului.
Prin urmare, tipul de simptome pe care le experimentați va depinde de locația bolii în corp, precum și de factori precum vârsta, genetică și sănătatea generală.
Anumite simptome sunt, de asemenea, considerate semne generale ale cancerului, asociate cu mai multe tipuri de cancer.
Pierderea auzului, simptom neobișnuit al cancerului
Acestea includ simptome precum transpirația nocturnă, pierderea în greutate neașteptată și oboseala. Un simptom mai puțin comun este pierderea auzului, conform unui expert.
Peter Byrom, audiolog și fondator al Peter Byrom Audiology, a avertizat că pierderea auzului ar putea semnala ceva mai sinistru decât doar acumularea de cerumen sau o infecție.
”Pierderea auzului poate fi uneori un semn al cancerului. Anumite tumori canceroase în urechea internă sau în creier pot provoca modificări ale auzului într-o sau ambele urechi, deoarece apasă pe nervi.
Exemple ale acestora sunt neuromele acustice, un tip de tumoare cerebrală non-canceroasă, sau tumori cerebrale precum meningioamele.
Cancerul care s-a metastazat, răspândit, din alte părți ale corpului, cum ar fi cancerul de sân sau cel pulmonar, poate ajunge în zona urechii interne și poate duce la modificări ale auzului.
Cancerele infantile precum neuroblastomul pot uneori să se manifeste cu pierderea auzului ca simptom precoce”, a spus Peter Byrom.
Pierderea auzului, semn al cancerului de ureche sau nazofaringian
Cancer Research UK enumeră, de asemenea, pierderea auzului ca posibil simptom al cancerului de ureche, cancerului nazofaringian (partea superioară a gâtului) și tumorilor cerebrale non-canceroase.
Și un studiu de caz, publicat în Journal of Medical Cases în 2014, a raportat cum pierderea bruscă a auzului la ambele urechi poate afecta femeile cu cancer de sân. Tratamentul cancerului și pierderea auzului Nu este doar boala în sine care poate provoca pierderea auzului. Tratamentele precum chimioterapia sunt cunoscute pentru a declanșa probleme auditive.
"Alte probleme de auz legate de cancer pot rezulta din deteriorarea nervilor auditivi ca urmare a tratamentelor precum chimioterapia. Aceasta poate declanșa probleme auditive, de obicei pierderea auzului la frecvențe mai înalte și este adesea temporară, dar uneori poate fi permanentă”, a mai adăugat medicul.
Pierderea auzului ca efect secundar potențial al chimioterapiei este mai probabilă cu chimioterapii care intră în categoria medicamentelor pe bază de platină, cum ar fi cisplatina sau carboplatina. Modul în care chimioterapia provoacă pierderea auzului este complex, dar în cele din urmă provoacă leziuni permanente ale celulelor urechii interne responsabile de auz.
În mod important, pierderea auzului afectează adesea auzul la înalte frecvențe, ceea ce are puțin impact asupra nevoilor tale auditive zilnice”, potrivit Harvard Health.
Cu toate acestea, Peter avertizează că, în cea mai mare parte, problemele de auz nu vor fi cauzate de cancer.
"Este important de remarcat că modificările auzului sunt mult mai frecvent cauzate de cerumen, infecții, pierderea auzului legată de vârstă sau expunerea continuă la zgomote puternice. Dar dacă experimentați pierderea bruscă, inexplicabilă sau asimetrică a auzului, ar trebui să contactați medicul pentru sfaturi”, a mai subliniat medicul ORL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.