Pielea exfoliată între degetele de la picioare, cauze. Chiar și șosetele ar putea avea un rol

Monika Baciu |
Data publicării:
pielea exfoliata intre degetele de la picioare- FOTO: Freepik@nisara_t
pielea exfoliata intre degetele de la picioare- FOTO: Freepik@nisara_t

Pielea exfoliată între degetele de la picioare poate indica mai multe afecțiuni dermatologice. Află cum contribuie chiar și șosetele.

Pielea exfoliată între degetele de la picioare este o afecțiune foarte frecvent întâlnită. Nu este neobișnuit ca pielea dintre degetele de la picioare să se decojească ocazional, mai ales dacă ați purtat pantofi strânși care vă fac degetele de la picioare să se frece. Cu toate acestea, exfolierea pielii între degetele de la picioare poate fi, de asemenea, un semn al unei afecțiuni a pielii subiacente, potrivit Healthline.

Piciorul atletului

Piciorul atletului este un tip de infecție fungică a pielii. De multe ori începe în jurul degetele de la picioare înainte de a răspândi în alte părți ale piciorului. La început, piciorul atletului ar putea arăta ca o erupție roșie, solzoasă. Pe măsură ce progresează, pielea ta începe de obicei să se descuameze și provoace mâncărime.

Piciorul atletului este foarte contagios, în special în zonele comune umede, cum ar fi spa-uri, saune și vestiare. Mersul desculț în aceste zone poate crește riscul de a dezvolta piciorul atletului.

Vezi și: Hărțuirea stradală, fenomen în România. Georgiana Năstase și Dragoș Dado, manifest creativ "STOP hărțuire", PALMĂ pentru societate: Doar pretindem că suntem evoluați! 5 oameni din 150 mii au înțeles

Alți factori de risc includ:

- având diabet zaharat

- schimbul de haine și încălțăminte

- purtarea de pantofi strânși

- nu schimbați șosetele în mod regulat

Cele mai multe cazuri de piciorul atletului sunt ușor de tratat cu creme antifungice și pulberi, precum și asigurându-vă că vă păstrați picioarele curate și uscate. Cu toate acestea, dacă infecția revine, este posibil să aveți nevoie de un medicament antifungic pe bază de rețetă.

Dacă aveți diabet și observați simptomele piciorului atletului, adresați-vă medicului dumneavoastră. Persoanele cu diabet zaharat sunt mai predispuse la complicații legate de piciorul atletului, cum ar fi ulcere și leziuni ale pielii.

Dermatita de contact a pantofilor

Dermatita de contact a pantofilor este un tip de iritație care se dezvoltă atunci când pielea reacționează la anumite materiale din pantofi. Materialele comune care pot provoca acest lucru includ:

- formaldehidă

- anumite cleiuri

- piele

- nichel

- parafenilendiamină, un tip de colorant

- cauciuc

Vezi și: Pupilele dilatate, cauze și tratament. Cum îți trădează ochii emoțiile pe care le simți și bolile de care suferi

Semnele timpurii ale dermatitei de contact cu pantofii încep de obicei pe degetul mare înainte de a se răspândi în restul picioarelor. Alte simptome includ:

- roșeață

- umflătură

- mâncărime

- piele crăpată

- beșici

Simptomele se agravează de obicei în timp, mai ales dacă continui să porți pantofii care au provocat-o.

Pentru a trata dermatita de contact a pantofilor, încercați o cremă cu hidrocortizon. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, cu ameliorarea simptomelor de mâncărime.

Dacă simptomele nu dispar în decurs de o săptămână, adresați-vă medicului dumneavoastră. Dacă nu sunteți sigur ce material a cauzat reacția, medicul dumneavoastră poate fi solicita teste de alergie.

Eczeme dishidrotice

Eczema dishidrotică este un tip de eczemă care afectează mâinile și picioarele, inclusiv pielea dintre degetele de la picioare. Spre deosebire de o erupție cutanată tipic eczeme, această afecțiune provoacă beșici care sunt provoacă mâncărime extremă. Blisterele pot apărea din contactul cu metalele, stresul sau alergiile sezoniere. Blisterele, de obicei, dispar pe cont propriu în termen de câteva săptămâni.

Pe măsură ce se vindecă, blisterele se usucă și se desprind de pe picioare. Între timp, încercați să aplicați o loțiune de răcire sau o compresă rece pentru a ajuta la ameliorarea senzației de mâncărime. În cazuri severe, medicul dumneavoastră vă poate prescrie o crema cu steroizi.

Vezi și: Mandarinele, conținut de vitamine și minerale esențiale. Pot ajuta să elimini pietrele de la rinichi

Psoriazis

Psoriazisul este o boală autoimună cronică care accelerează ciclul natural al celulelor pielii corpului tău. Acest lucru duce la patch-uri groase de celule care se acumulează pe suprafața pielii. Pe măsură ce aceste patch-uri se îngroașă, ele pot arăta roșii, argintii sau solzoase.

Patch-urile ar putea fi inflamate sau să provoace mâncărime. Ele pot chiar să sângereze. S-ar putea observa, de asemenea, și exfolierea. Acest lucru este cauzat de celulele moarte ale pielii . Nu există nici un leac pentru psoriazis, astfel încât tratamentul se concentrează, de obicei, pe gestionarea reducerii simptomelor. Corticosteroizi topici pot ajuta la reducerea inflamatiei. Acidul salicilic poate ajuta la reducerea cantității de celule moarte ale pielii.

Menținerea pielii curate și hidratate poate ajuta, de asemenea.

Piele încrețită

Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu fenomenul picioarelor încrețite după o baie lungă. Cu toate acestea, atunci când picioarele sunt umede pentru prea mult timp, aceasta poate provoca o afecțiune gravă cunoscută sub numele de picior de imersiune sau picior de tranșeu.

Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când purtați șosete umede pentru o perioadă lungă de timp.

Simptomele pot include:

- piele încrețită, de culoare palidă

- mâncărime

- durere

- roșeață

- senzație de furnicături

Dacă este lăsată netratată, pielea de pe picioare începe să moară și să se desprindă.

Cele mai multe cazuri de picior de tranșeu sunt ușor de rezolvat prin uscarea picioarelor și ridicarea lor pentru a îmbunătăți circulația sângelui. Dacă lucrați afară sau vă aflați frecvent în picioare sau mersul pe jos în condiții umede, luați în considerare purtarea unei perechi suplimentare de șosete și un prosop. Investiția într-o pereche de pantofi impermeabili poate ajuta, de asemenea.

Vezi și: Cum să îți sufli nasul corect. Ce se întâmplă dacă te forțezi

Celulită

Celulita este o infecție bacteriană care apare pe piele. Este cel mai frecvent în picioare și se poate răspândi rapid la picioarele tale. Este uneori cauzată de piciorul atletului netratat.

Simptomele precoce includ blistere roșii, dureroase, care se pot decoji pe măsură ce apar sau se vindecă. S-ar putea avea, de asemenea, o febră.

Dacă credeți că aveți celulită, solicitați tratament medical imediat. Bacteriile pot intra în fluxul sanguin, ceea ce poate provoca complicații grave.

Pentru a trata celulita, veți avea nevoie de antibiotice de la medicul dumneavoastră. Dacă aveți răni pe picioare, inclusiv cele cauzate de psoriazis sau piciorul atletului, asigurați-vă că vă curățați în mod regulat și vă protejați picioarele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel