Pielea este cel mai mare organ al corpului, alcătuit din apă, proteine, grăsimi și minerale. Pielea vă protejează corpul de germeni și reglează temperatura corpului. Nervii din piele vă ajută să simțiți senzații precum cald și frig.
Pielea, împreună cu părul, unghiile, glandele uleioase și glandele sudoripare, face parte din sistemul tegumentar. "Integrumentar" înseamnă învelișul exterior al unui corp.
"Pielea a început să fie din ce în ce mai mult studiată, din ce în ce mai mult cercetată, dovedindu-se în ultimii 20-30 de ani că pielea este un organ care face legătura între exterior și interior", ne-a spus medicul dermatolog Călin Giurcăneanu, în exclusivitate pentru DC Medical.
Pielea este alcătuită din trei straturi de țesut:
1. Epiderma, stratul superior.
Epiderma este stratul superior al pielii pe care îl puteți vedea și atinge. Keratina, o proteină din interiorul celulelor pielii, alcătuiește celulele pielii și, împreună cu alte proteine, se lipește pentru a forma acest strat. Epiderma:
- Acționează ca o barieră protectoare, împiedică bacteriile și germenii să pătrundă în corpul dumneavoastră și în fluxul sanguin și să provoace infecții. De asemenea, protejează împotriva ploii, a soarelui și a altor elemente.
- Produce piele nouă, produce în mod continuu celule noi de piele. Aceste celule noi le înlocuiesc pe cele aproximativ 40.000 de celule vechi ale pielii pe care corpul le elimină în fiecare zi. Aveți piele nouă la fiecare 30 de zile.
- Vă protejează corpul. Celulele Langerhans din epidermă fac parte din sistemul imunitar al organismului. Ele ajută la combaterea germenilor și a infecțiilor.
- Asigură culoarea pielii. Epiderma conține melanină, pigmentul care dă culoarea pielii. Cantitatea de melanină pe care o aveți determină culoarea pielii, a părului și a ochilor.
Persoanele care produc mai multă melanină au pielea mai închisă la culoare și se pot bronza mai repede.
2. Derma, stratul mijlociu.
Dermul reprezintă 90% din grosimea pielii. Acest strat mijlociu al pielii:
- Are colagen și elastină: Colagenul este o proteină care face ca celulele pielii să fie puternice și rezistente. O altă proteină care se găsește în derm, elastina, menține pielea flexibilă.
De asemenea, ajută pielea întinsă să își recapete forma.
- Crește părul: Rădăcinile foliculilor de păr se atașează de dermă.
- Vă menține în contact: Nervii din derm vă spun când ceva este prea cald pentru a fi atins, vă mănâncă sau este super moale. Acești receptori nervoși vă ajută, de asemenea, să simțiți durerea.
- Produce ulei: Glandele uleioase din derm ajută la menținerea pielii moi și netede. De asemenea, uleiul împiedică pielea să absoarbă prea multă apă atunci când înoți sau ești prins într-o furtună.
- Produce sudoare: Glandele sudoripare din dermă eliberează sudoare prin porii pielii. Transpirația ajută la reglarea temperaturii corpului.
- Furnizează sânge: Vasele de sânge din derm furnizează substanțe nutritive epidermei, menținând straturile pielii sănătoase.
3. Hipoderma, stratul inferior sau stratul gras.
Stratul inferior al pielii, sau hipodermul, este stratul de grăsime. Hipodermul:
- Amortizează mușchii și oasele: Grăsimea din hipodermă protejează mușchii și oasele de leziuni atunci când cădeți sau aveți un accident.
-Are țesut conjunctiv: Acest țesut leagă straturile de piele de mușchi și oase.
- Ajută nervii și vasele de sânge: Nervii și vasele de sânge din dermă (stratul mijlociu) se măresc în hipodermă. Acești nervi și vase de sânge se ramifică pentru a conecta hipodermul cu restul corpului.
- Reglează temperatura corpului: Grăsimea din hipodermă vă împiedică să vă fie prea frig sau prea cald.
Cât cântărește pielea și pe ce suprafață se întinde
"Este de altfel cel mai mare organ al organismului. Are vreo 5 kg greutate și 1,72 - 2 m²", a dezvăluit medicul Călin Giurcăneanu.
Mai mult, un centimetru de piele are aproximativ 19 milioane de celule cutanate și 60.000 de melanocite (celule care produc melanina sau pigmentul pielii). De asemenea, conține 1.000 de terminații nervoase și 20 de vase de sânge.
"Pielea este un organ foarte complex, un organ care ne și apără de exterior, ne și apără de interior în același timp, prin imunitatea lui, prin vitamina D, prin toate procesele metabolice endocrine, toate care au loc la nivelul pielii", a mai spus medicul dermatolog Călin Giurcăneanu.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.