Picior diabetic, ulcer care se vindecă rapid prin tehnologia oxidului de azot

Durerile de picioare pot fi ameliorate cu ortezele găsite în magazin
Durerile de picioare pot fi ameliorate cu ortezele găsite în magazin

Piciorul diabetic reprezintă o mare problemă a pacienților cu diabet zaharat, în cazul cărora ulcerele apărute pot dura și 150 zile până la vindecare. O echipă de inginerie biomedicală a găsit însă o soluție de-a scurta vindecarea ulcerului cu 21 de zile, apelând la resurse naturale are corpului, menit să construiască straturi de țesut nou, pompat de oxidul nitric.

La pacienții cu diabet zaharat, producția de oxid nitric fiind afectată reduce puterea de vindecare a celulelor pielii. Prin urmare, pur și simplu pomparea oxidului de azot nu este neapărat mai bună, sunt de părere cercetătorii de la Universitatea Tehnologică din Michigan al căror plan pe termen lung este de a crea bandaje cu oxid nitric, care ajustează eliberarea chimică în funcție de condițiile celulare.

Pentru a face acest lucru, cercetătorii trebuie mai întâi să identifice ce se întâmplă cu oxidul nitric în celulele pielii. Evaluarea oxidului nitric în condiții normale și la pacienții cu diabet în celulele fibroblastice dermice umane este în centrul celor mai recente lucrări ale echipei.

"Oxidul de azot este o substanță chimică puternică de vindecare. Ne uităm la profilurile celulelor sănătoase și diabetice pentru a găsi o modalitate mai nuanțată de a recupera funcția rănilor. Pe măsură ce o rană se vindecă, trei tipuri de celule intră în piele. Macrofagele sunt primele care răspund - celulele cel mai bine studiate - și care ajung în 24 de ore de la deteriorare. Apoi, sosesc fibroblastele, care sunt ca inginerii organismului. Acestea ajută la stabilirea matricei extracelulare care face posibil ca celulele următoare, keratinocitele, să facă reconstruirea. Fibroblastele, care nu sunt la fel de bine studiate ca macrofagele în procesul de vindecare, sunt un instrument cheie, iar studiile anterioare au arătat că răspunsul lor întârziat la pacienții cu diabet poate fi un factor major în timpul lent de vindecare", a declarat Megan Frost, președintele interimar al Departamentului de Kinesiologie și Fiziologie Integrativă, profesor asociat de inginerie biomedicală. Ea conduce un laborator de biomateriale polimerice la Michigan Tech, acolo unde lucrează la tehnologia de eliberare a oxidului de azot.

,,Abordarea veche este de a adăuga oxid nitric și de-a vedea dacă funcționează. Ceea ce facem noi este că nu e suficient să aplicăm și să plecăm, trebuie să ținem evidența cât de mult este nevoie de oxid nitric", a precizat cercetătoarea.

Și pentru că reprezintă o mare problemă modul în care se măsoară oxidul nitric, laboratorul lui Frost a construit un dispozitiv de măsurare a oxidului nitric manual, ceea ce face măsurarea mult mai dificilă, în condițiile în care echipa și-a propus producerea unui bandaj de oxid nitric cu o putere de vindecare personalizată.
În câțiva ani, echipa intenționează să aibă un prototip de bandaj. Până atunci, însă pacienții care se confruntă cu ulcere diabetice la nivelul piciorului vor putea beneficia mult mai devreme, potrivit Medicalxpress.com în jumătate de an sau mai mult, de bandajul care eliberează oxidul de azot și care ar putea ajuta la vindecarea uneia dintre cele mai dure boli ale sănătății în mai puțin de o lună.

Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA raportează că 15% dintre americanii cu diabet zaharat de tip 2 se luptă cu ulcerul piciorului diabetic. Federația Română de Diabet susține că prevalenţa generală a ulceraţiilor se situează între 4 şi 10%, ceea ce înseamnă că riscul unui pacient cu diabet de a face o ulceraţie pe durata vieţii este de 15-25%.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel