Picioarele reci: semn al circulației slabe sau al diabetului. Cauze medicale și remedii eficiente pentru a trata disconfortul

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Picioare reci Foto: Freepik @rawpixel.com
Picioare reci Foto: Freepik @rawpixel.com

Picioarele reci, adesea cauzate de factori externi sau condiții medicale precum diabetul și anemia, necesită atenție și tratament adecvat.

Picioarele reci pot fi un răspuns normal al organismului la temperatură, dar pot fi legate de afecțiuni medicale care necesită tratament, cum ar fi diabetul sau anemia, care pot afecta temperatura corpului, necesitând un tratament adecvat.

Cauze

Picioarele reci pot fi rezultatul mai multor afecțiuni medicale, inclusiv slăbiciune și durere la nivelul mâinilor și picioarelor, sensibilitate la frig, modificări de culoare ale pielii când este rece sau stresată și o senzație de amorțeală atunci când vă încălziți sau când scăpați de stres.

Diabetul poate provoca neuropatie periferică, care deteriorează nervii din picioare și care poate da senzația de frig la atingere. Alte cauze includ rănirea, bolile autoimune, alcoolismul, lipsa vitaminelor, tulburările de măduvă osoasă, tiroida hipoactivă și medicamentele.

Boala arterelor periferice încetinește sau blochează fluxul sanguin către picioare și picioare, ceea ce le face reci. De asemenea, poate fi cauzată de fumat, tensiune arterială ridicată, colesterol ridicat și vârstă.

Tiroida hipoactivă, o glandă în formă de fluture din gât, ar putea fi responsabilă pentru picioarele reci, deoarece nu eliberează suficienți hormoni pentru a vă face să vă simțiți rece peste tot, inclusiv în picioare. Boala Raynaud face ca organismul să reacționeze exagerat la frig, provocând amorțeală, îngheț și uneori înțepături și înroșire.

Anemia este o altă cauză potențială a picioarelor reci, deoarece organismul nu are suficiente globule roșii sau nu sunt suficient de sănătoase pentru a duce oxigenul din plămâni în restul corpului. Tratamentul depinde de tipul de anemie pe care îl aveți.

Boala Buerger este rară, dar poate fi legată de consumul de tutun, provocând umflarea vaselor de sânge de la nivelul mâinilor și picioarelor, încetinind fluxul sanguin și putând forma cheaguri și provoca infecții. Este mai frecventă la bărbați decât la femei și la persoanele sub 45 de ani. Singurul remediu pentru boala Buerger este oprirea completă a consumului de tutun.

Colesterolul ridicat poate crește, de asemenea, riscul de probleme de circulație, ducând la picioare reci. Problemele de circulație sunt cauzate de acumularea de colesterol și inflamații în vasele de sânge. Stresul poate contribui, de asemenea, la picioarele reci, deoarece organismul împinge sângele spre miez și îl îndepărtează de mâini și picioare.

Citește și: Cum să menținem flexibilitatea și mobilitatea peste 40 de ani. Exerciții de întindere pentru a te simți mai bine în propriul corp

Tratament

Răceala la nivelul picioarelor poate fi cauzată de diverși factori, inclusiv de afecțiuni care stau la baza sănătății. Poate fi necesară opinia unui medic pentru a determina cauza principală și pentru a primi un tratament medical adecvat. Cu toate acestea, dacă medicul confirmă că nu există nicio problemă medicală, puteți fi siguri de o stare de sănătate bună.

Pentru a vă încălzi picioarele reci, luați în considerare utilizarea papucilor încălzite, întinderea sau mișcarea picioarelor, efectuarea de exerciții fizice regulate, înmuierea picioarelor într-o baie caldă pentru picioare, utilizarea unei sticle cu apă caldă sau a unui tampon de încălzire, gestionarea stresului cronic, purtarea de șosete groase și reducerea consumului de tutun.

Papucii încălziți sau șosetele care se pot încălzi oferă o senzație liniștitoare timp de aproximativ o oră. Întinderea sau mișcarea picioarelor poate ajuta, de asemenea, la încălzirea lor. Exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți circulația și pot preveni picioarele reci. Înmuierea picioarelor în apă caldă poate crește circulația și poate fi o metodă foarte eficientă. Folosirea unei sticle de apă caldă sau a unui tampon de încălzire poate fi, de asemenea, de ajutor.

Gestionarea stresului cronic poate ajuta la prevenirea picioarelor reci prin reducerea nivelului de stres. Purtarea de șosete groase poate ajuta la încălzirea și izolarea picioarelor, iar o pereche de șosete încălzitoare poate oferi un plus de confort. Reducerea consumului de tutun poate reduce, de asemenea, riscul de afecțiuni ale vaselor de sânge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel