O listă cu afecțiunile care provoacă durere picioarelor a fost realizată de platforma webmb.com.
Iată câteva dintre acestea:
1. Boala arterială periferică – face ca membrele - de regulă, picioarele – să nu primească destul sânge, iar asta fiindcă arterele s-au micșorat. Vă puteți simți slabe, amorțite picioarele când pășiți, chiar puteți avea crampe. Unii oameni pot gestiona această afecțiune cu schimbări cum ar fi renunțarea la fumat. Dacă asta nu funcționează, discutați cu medicul pentru medicamente de durere. Mai sunt cazuri care au nevoie de o intervenție chirurgicală.
2. Tromboza venoasă profundă – apare de la un cheag de sânge în venă, de obicei în coapsă sau piciorul inferior. Nu are tot timpul simptome, însă nu sunt excluse durerile, umflarea piciorului care poate deveni roșu. Dacă sesizați acestea vorbiți de îndată cu medicul. Această afecțiune poate duce la o altă gravă numită embolie pulmonară – care se întâmplă când cheagul se rupe și se duce în plămâni.
3. Neuropatia periferică – apare când există daune asupra nervilor din corpul vostru, care transmit mesaje către și din creier. Cauza cea mai frecventă este diabetul.
4. Sciatica - durerea piciorului vine de la un nerv ciupit în coloana vertebrală inferioară; durerea se poate manifesta sub formă de crampe până la dureri puternice care face imposibilă șederea. Toate astea pot fi din pricina unui disc alunecos sau herniat, a unei vertebre alunecoase, a unui spasm al mușchilor sau a stenozei spinării. Doctorul ar putea recomanda pastile sau terapie fizică.
5. Artrita - este o afecțiune comună care vă afectează articulațiile și cauzează durere, umflături și rigiditate. Când se întâmplă în solduri, genunchi sau glezne, poate fi dificil să mergeți sau să faceți activități de zi cu zi. Nu există nici un tratament, dar exerciții fizice zilnice și controlul greutății ajută.
6. Crampe musculare – apar mai des pe măsură ce îmbătrâniți și aveți șanse să le aveți dacă e cald afară și nu beți suficientă apă. Crampele de obicei dispar de unul singur și nu sunt, de obicei, un semn al vreunei probleme de sănătate, însă dacă se tot repetă mergeți la doctor.
7. Varicele venoase - când venele trebuie să lucreze mai mult ca să ducă sânge înapoi în inimă, se îndoaie și se văd albăstrui ori purpuriu închis. Din cauza lor aveți senzația de picioare grele. Varicele se înmulțesc odată cu înaintarea în vârstă sau dacă sunteți supraponderali, sunteți gravidă. Prevenirea lor: pierderea în greutate, mișcare, purtarea ciorapi de compresie (de sportivi). Dacă astea nu funcționează, apelați la medic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.