Pfizer și Valneva au anunțat începerea studiilor de fază 3 pentru a testa eficacitatea noului lor vaccin-candidat împotriva bolii Lyme, o afecțiune cu care s-a confruntat mai bine de 14% din populație. În prezent, nu există niciun vaccin disponibil pentru această afecțiune, notează Medical News Today.
Boala Lyme este o problemă în creștere, această afecțiune debilitantă este cauzată cel mai frecvent de bacteria Borrelia burgdorferi, care poate fi transmisă prin mușcături de căpușe.
Cercetări recente au arătat că 14,5% din populația globală are sau a avut boala Lyme. Regiunile cele mai afectate sunt Europa Centrală, Asia de Est și Europa de Vest. Boala Lyme este în creștere în SUA, căpușele, purtătoare ale bolii, găsindu-se în mai bine de jumătate dintre state.
La 8 august 2022, companiile farmaceutice Pfizer și Valneva au anunțat începerea studiilor clinice de fază 3 pentru singurul vaccin din lume împotriva bolii Lyme, VLA15.
Boala Lyme, cifre alarmante. Bărbații de peste 50 de ani sunt cei mai expuși
Testarea VLA15 împotriva bolii Lyme
VLA15 este un vaccin multivalent, care vizează cele mai frecvente șase serotipuri ale proteinei de suprafață exterioară a bacteriei Borrelia burgdorferi, OspA, care cauzează boala Lyme.
Pfizer și Valneva speră să înroleze 6.000 de participanți cu vârste de 5 ani și peste pentru studiile clinice. Studiile vor avea loc în 50 de locații din locuri în care boala Lyme este răspândită, inclusiv Finlanda, Germania, Olanda, Polonia, Suedia și SUA.
”Evident, orice progres este cu adevărat încurajator, iar în faza 2 au arătat că vaccinul a fost sigur și a ridicat tipul potrivit de anticorpi.
Faza 3 va vedea dacă acei anticorpi protejează efectiv oamenii de infecție”, a declarat pentru sursa menționată dr. Peter Gwynne, cercetător post-doctoral la Universitatea Tufts, care nu a fost implicat în testele cu vaccinul.
la rândul său, dr. Jayakumar Rajadas, profesor asistent de cercetare la Universitatea Stanford, care, de asemenea, nu a făcut parte din studiu, a subliniat că VLA15 va fi potențial de cea mai mare utilitate pentru persoanele care nu au fost încă infectate, așa cum se întâmplă adesea în cazul vaccinurilor.
”Motivul pentru aceasta, că, odată ce Borrelia intră în corpul oamenilor, conținutul proteinei codului său se schimbă dramatic, astfel încât au mai puțin OspA și mai mult OspC, o altă proteină foarte inflamatorie. Deci, Borrelia are acest comportament polimorfic de exprimare diferită a proteinelor în diferite medii. Așadar, este foarte dificil să identificăm un singur vaccin candidat împotriva acestei bacterii”, a declarat Rajada pentru MNT.
Diagnosticarea bolii Lyme
”Diagnosticul se bazează fie pe prezența unei erupții cutanate în formă de ochi de taur, fie pe confirmări de laborator prin intermediul testelor serologice. În cel puțin 20% - dar probabil semnificativ mai multe - din cazuri, erupția cutanată nu apare, arată diferit sau se află într-o zonă în care nu este recunoscută, cum ar fi scalpul.
Testele serologice au o sensibilitate de doar 40-60% în cazul infecției timpurii, astfel încât multe cazuri rămân nediagnosticate pentru perioade lungi de timp, ceea ce face ca tratamentul să fie mai dificil”, a declarat pentru MNT Dr. Monica Embers, profesor asociat de microbiologie și imunologie la Universitatea Tulane, care nu a fost implicată în acest studiu.
10 lucruri de știut despre muşcătura de căpuşă. Ciuhodaru: Boala Lyme, polimorfă. Nu degeaba e numită boala cu 1000 de feţe
Căpușele trimit, în fiecare vară, sute de oameni la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor. Medicul Tudor Ciuhodaru atenționează, în exclusivitate pentru DC Medical, că riscul a crescut în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte, cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpușe precum spaţiile verzi, tufişuri sau pe sub arbori.
10 lucruri bine de știu despre muşcătura de căpuşă
Medicul Tudor Ciuhodaru ne explică la ce trebuie să fim atenți atunci când ieșim în natură. Sunt zece aspecte de care trebuie să ținem cont.
- Riscul crește în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpuşe. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor.
- Evitaţi zonele în care riscul de a fi muşcați de căpuşe este mare (spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori).
- În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă.
- Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.
- Căpuşa adultă este vizibilă pe piele (mai dificil în zonele piloase) şi trebuie scoasă imediat dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arată ca un punct negru cât un vârf de ac).
- Examinați copiii la întoarcerea de la locurile de joacă.
- Căpuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.
- Nu strângeţi căpuşa care va muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră.
- Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentarea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru a prevenirea infecţiei şi a complicaţiilor.
- Consultaţi imediat un medic mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale asa-numitei ”gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.