Un proiect de hotărâre de guvern vizează înființarea unei baze de date cu toate substanțele chimice periculoase pentru sănătate care se vând în România. De asemenea, în baza de date vor fi incluse și bolile pe care le pot da aceste substanțe, potrivit antena3.ro.
Registrul național de informare toxicologică (ReTox) va fi administrat de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), va fi de ajutor la analizarea efectelor expunerii populaţiei la chimicale (pesticide, biocide etc.). Baza de date va cuprinde 127.000 de substanțe periculoase inventariate la nivel european.
Proiectul de HG se află în dezbatere publică pe site-ul Miniserului Sănătăţii și va colecta informațiile furnizate de către operatorii economici „despre amestecurile periculoase pentru sănătate pe care le introduc pe piaţa României”, dar va îndeplini şi funcţia de analiză a efectelor determinate de expunerea la chimicale a oamenilor.
„ReTox este conceput ca un sistem informatic având la bază o aplicaţie online capabilă de a înregistra, într-o bază de date relaţională, informaţii despre amestecuri chimice periculoase pentru sănătate comercializate în Romania şi despre afecţiunile acute determinate de acestea (intoxicaţii acute neprofesionale) generate de utilizarea necorespunzătoare sau prin expunere accidentală. Prin structura sa, Re Tox va îndeplini funcţia de analiză a efectelor determinate de expunerea la chimicale a populaţiei”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Informații despre substanțe
Registrul va permite transmiterea informațiilor de către societăţile comerciale despre substanţele periculoase pe care le introduc în ţară. De asemenea, ReTox se va putea interconecta cu o platformă comună de informare şi răspuns a centrelor de informare toxicologică şi a centrelor antitoxice regionale pentru copii, pentru gestionarea cazurilor de intoxicaţie la populaţia generală.
Proiectul mai prevede centre de informare toxicologică şi centrelantitoxice regionale pentru copii, în care vor fi organizate servicii de permanenţă „pentru a acorda sprijin populaţiei şi personalului medical în rezolvarea cazurilor de intoxicaţie acută”. Totodată, în aceste centre vor fi înfiinţate linii telefonice de urgență, care vor funcționa 24 din 24 de ore.
Firmele vor avea la dispoziție nouă luni de la data intrării în vigoare a legii, să transmită informațiiledespre ametecurile existente deja în țară. De asemenea, vor fi obligate să anunțe cu cel puțin trei zile înainte de introducerea amestecului sau substanței pe piață.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.