Peștele poate micșora riscul de depresie pentru femei. Impactul dietei mediteraneene asupra creierului

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
riscul de depresie Foto: Freepik @KamranAydinov
riscul de depresie Foto: Freepik @KamranAydinov

Un studiu sugerează că respectarea dietei mediteraneene, în special prin consumul de pește și uleiuri mononesaturate, poate reduce semnificativ riscul de depresie la femei.

Un nou studiu a constatat că o dietă mediteraneană este legată de un risc redus de simptome depresive la femeile în vârstă. Studiul, la care au participat atât bărbați, cât și femei, a constatat că  peștele și de uleiurile mononesaturate, care fac parte din dieta mediteraneană, au avut efecte pozitive pentru sănătate. Organizația Mondială a Sănătății estimează că depresia afectează 5,7% dintre adulții de peste 60 de ani, fiind cu 50% mai frecventă în rândul femeilor.

Studiul, publicat în British Journal of Nutrition, a constatat că femeile care respectau îndeaproape o dietă mediteraneană aveau cu aproximativ 60% mai puține șanse de a suferi de depresie.

Citește și: Ce alimente îți protejează inima. 8 sfaturi pentru o inimă mai puternică și mai sănătoasă

Consumul de pește poate micșora riscul de depresie

Un studiu realizat de NutBrain a constatat că 19,8% dintre participanți au raportat simptome de depresie, femeile fiind cu aproximativ 60% mai puțin susceptibile de a raporta simptome. Participanții au fost împărțiți în trei tertile în funcție de scorul lor de dietă mediteraneană (MDS) și au fost evaluați pentru depresie cu ajutorul Scalei de depresie a Centrului pentru Studii Epidemiologice.

Studiul a constatat că un consum mai mare de pește și de acizi grași mononesaturați, în comparație cu acizii grași nesaturați, a dus la o reducere mai mare a riscului de depresie. Pentru cei din treimea superioară a terților, consumul de mai mult pește a dus la o reducere de 44% a riscului de depresie, în timp ce femeile au înregistrat o reducere de 56%.

Consumul a trei sau mai multe porții de pește proaspăt pe săptămână a redus riscul de depresie cu 62%. S-a constatat că acizii grași mononesaturați, care se găsesc în alimente precum uleiul de măsline, alunele, avocado, migdalele, nucile pecan, alunele de pădure și caju, sunt o componentă esențială a dietei mediteraneene.

Femeile care au consumat o proporție mai mare de acizi grași mononesaturați au avut un risc cu 42% mai mic de simptome depresive. Consumul de fructe cu coajă lemnoasă și fructe a redus, de asemenea, riscul de simptome depresive cu 82% în cazul bărbaților.

Vezi și: Exercițiul care crește imunitatea și distruge infecțiile. Impactul sportului asupra sistemului imunitar

Foto: Freepik @haroonstocks24

De ce dieta mediteraneană poate fi mai benefică pentru femei

"Observarea faptului că efectele protectoare ale componentelor dietei mediteraneene afectează în primul rând femeile este surprinzătoare, având în vedere mecanismele biologice potențiale, cum ar fi deficiența de vitamina D și modificările în compoziția membranei celulelor cerebrale, care de obicei nu sunt specifice sexului", a explicat Michelle Routhenstein, dietetician înregistrat și nutriționist la EntirelyNourished.com, care nu a fost implicată în acest studiu.

Simptomele depresive sunt mai răspândite la femei decât la bărbați, femeile cu simptome depresive fiind mai predispuse să fie necăsătorite, să trăiască singure, să ia mai multe medicamente și să aibă o stare de sănătate percepută mai proastă.

Nutriționistul dietetician autorizat Kristin Kirkpatrick, care nu a fost implicată în cercetare, consideră că dieta mediteraneană oferă beneficii mai mari femeilor, datorită studiilor anterioare care au arătat că dietele non-bogate în nutrienți au un impact negativ mai mare asupra sănătății mentale a femeilor decât a bărbaților.

Kirkpatrick sugerează că această disparitate se poate datora diferențelor la nivelul creierului sau faptului că femeile sunt mai predispuse la boli mintale și reacționează diferit la factorii de stres.

De ce este peștele atât de important în dieta mediteraneană

"Peștele, bogat în acizi grași omega-3, și acizii grași mononesaturați care se găsesc în dieta mediteraneană posedă proprietăți antiinflamatorii și susțin sănătatea creierului. Aceștia reduc potențial riscul de depresie prin modularea neurotransmițătorilor și neuroprotecție", a continuat Routhenstein.

Componentele dietei mediteraneene, cum ar fi cerealele integrale, fructele și legumele, uleiul de măsline extravirgin, nucile și semințele, au fost legate de îmbunătățirea rezultatelor în materie de sănătate mintală. Aceste alimente conțin polifenoli, flavonoide și substanțe fitochimice care posedă proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care pot contribui la reducerea stresului oxidativ și a inflamației.

Acești compuși bioactivi au fost legați de îmbunătățirea stării de spirit, a funcției cognitive și de reducerea riscului de depresie prin susținerea sănătății optime a creierului și a funcției neurotransmițătorilor. Limitarea zahărului și a cerealelor rafinate în alimentație poate contribui la o mai bună sănătate mintală. Aceste componente pot avea un impact asupra microbiomului, care este crucial pentru starea sănătății mintale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel