Peștele este un aliment extrem de valoros din punct de vedere nutrițional, fiind o sursă bogată de vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea organismului. Consumul regulat de pește contribuie semnificativ la menținerea unui sistem imunitar puternic, sprijinind în același timp sănătatea cardiovasculară și cerebrală.
Peștele, conținut de vitamine și minerale
Printre vitaminele esențiale pe care le conține peștele se numără vitamina D, care este importantă pentru sănătatea oaselor și absorbția calciului, și vitaminele din complexul B, precum B12, care sprijină producția de celule roșii și funcția neurologică. De asemenea, peștele este o sursă bună de vitamina A, importantă pentru sănătatea ochilor și a pielii.
Dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical care sunt beneficiile consumului de pește și care este peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D.
"Peștele este un aliment versatil și gustos, care poate fi inclus în meniurile zilnice sub diverse forme, de la supe și tocănițe la salate sau preparate la cuptor. Alegerea acestuia nu doar că adaugă diversitate mesei, dar susține și sănătatea pe termen lung, fiind o investiție valoroasă în bunăstarea fizică și mentală.
Peștele are de asemenea un conținut valoros de vitamine din grupul B – importante pentru sistemul nervos, vitamina A – necesară pentru sănătatea pielii și a ochilor, vitamina D – esențială pentru asimilarea calciului în oase, dar şi minerale – fosfor, iod, calciu, zinc, fier.
Peştele este una dintre cele mai bune surse alimentare de vitamina D. Dintre toate speciile de peşte se remarcă însă heringul. 100 g hering ne furnizează jumătate din doza zilnică de vitamina D", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.
Heringul, peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D - FOTO: Freepik@timolina
Alte surse importante de Vitamina D
În afară de pește, vitamina D se mai găsește și în gălbenușul de ou, unt sau ficat, fiind esențială pentru susținerea imunității și sănătatea sistemului osos.
"În sezonul rece, când expunerea la soare este mai redusă, această vitamină importantă pentru imunitate şi sănătatea sistemului osos este luată în mare parte din alimente. În afară de peşte, vitamina D se mai găseşte în gălbenuşul de ou, unt sau ficat.
Alături de vitamina D, mineralele precum fosforul și calciul aflate în carnea peștelui sunt deosebit de utile atât copiilor pentru formarea sistemului osos, cât și adulților pentru prevenirea osteoporozei. Peștele cu carnea mai roșiatică (somon, ton) este mai bogat în fosfor, calciu, iod și fier. De exemplu, 100 g ton conțin 300 mg fosfor", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționis acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.
Aceste proprietăți nutritive fac din pește un aliment deosebit de important pentru o dietă echilibrată și sănătoasă, recomandat pentru toate vârstele. De asemenea, datorită conținutului său scăzut în grăsimi saturate, peștele reprezintă o alegere excelentă în combaterea obezității și în menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Incorporând peștele în alimentația zilnică, putem sprijini sănătatea pe termen lung, prevenind diverse afecțiuni cronice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.