Peste un sfert dintre copiii români petrec peste 6 ore în online, într-o zi cu școală

Adisa Codruț |
Data publicării:
Lumina albastră afectează somnul
Lumina albastră afectează somnul

Mai mult de un sfert dintre copiii din România (27%) afirmă că, într-o zi cu școală, stau peste șase ore online sau își verifică periodic dispozitivul inteligent, telefonul mobil fiind de departe cel mai utilizat terminal (în 96,1% dintre cazuri), reiese dintr-un studiul realizat de Organizația Salvați Copiii.

Datele centralizate în cercetarea realizată de de Organizația Salvați Copiii arată că, în topul terminalelor folosite de către copii pentru a naviga pe Internet, se mai află laptop-ul - cu 46,6% din totalul respondenților, computer (desktop) - cu 33,2%, Smart TV (17%), tableta (16,4%) și consola de jocuri (7,3%).

Cât privește timpul petrecut în mediul online, studiu citat relevă faptul că, într-o zi de școală, peste un sfert dintre cei intervievați (27%) stau peste șase ore în fața unui dispozitiv inteligent sau îl verifică în mod constant. Totodată, într-o zi fără școală, procentul copiilor care stau mai mult de șase ore/zi pe Internet sau își verifică periodic dispozitivul crește la peste 47%.

„Copiii care afirmă că petrec peste șase ore online sunt semnificativ mai nemulțumiți de relația cu părinții, prietenii și profesorii, precum și de viața lor în prezent. De asemenea, consideră într-o măsură mai redusă că activitățile de zi cu zi au sens sau sunt mai puțin optimiști cu privire la viitor, sunt mai nemulțumiți de deciziile luate și afirmă că au fost mai puțin relaxați în ultimele două săptămâni", se menționează în cercetarea Salvați Copiii.
Potrivit studiului, mai mult de jumătate dintre cei chestionați (54%) au declarat că au fost deranjați sau supărați în timp ce comunicau pe Internet, totul pe fondul situației în care 43% dintre respondenți afirmă că postează online informații personale (fotografii, adresa la care locuiesc, locurile unde merg etc.)

Riscurile din online

De asemenea, 47% dintre copii recunosc faptul că verifică uneori, rar sau deloc valoarea de adevăr a informațiilor citite online, în timp ce 43% dintre ei susțin că au văzut sau au primit mesaje cu conținut sexual în mediul virtual și 61% s-au simțit inconfortabil ca urmare a ceea ce au văzut pe Internet.

Studiul Salvați Copiii privind utilizarea Internetului de către copii, a fost realizat pe un eșantion de 1.156 de persoane cu vârste între 12 și 17 ani, inclusiv.

În prezent, organizația Salvați Copiii România și Kaspersky derulează o campanie de informare despre riscurile din online, adresată părinților și profesorilor din mai multe școli ale Capitalei, în condițiile în care, potrivit unui studiu recent, opt din 10 părinți susțin că școala și părinții trebuie să aibă o responsabilitate comună pentru a-i învăța pe copii despre siguranța în mediul digital.

Colaborarea dintre Kaspersky și Salvați Copiii România, prin intermediul programului "Ora de Net", are în vedere pregătirea unui număr total de 500 de profesori și părinți din 15 școli bucureștene, prin discuții despre mediul digital în cadrul unor întâlniri cu părinții și la clasă.

Discuțiile în clasă vor avea ca suport cartea „Kasper, Sky și ursul cel verde", care a fost lansată de companie în România la începutul acestei veri. Cartea este scrisă de o cunoscută autoare olandeză de cărți pentru copii și tineri, Marlies Slegers, și își propune să le fie un ghid prietenos celor mici, în mediul digital, notează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel