Un studiu realizat de Harvard T.H. Chan School of Public Health, UC Santa Barbara și GAIN a arătat că mai mult de jumătate din populația globală nu consumă suficient micronutrienți esențiali precum calciu, fier și vitaminele C și E.
Problema poate fi mai răspândită și variază între sexe decât se credea anterior. Studiul, publicat în The Lancet Global Health, este primul care furnizează estimări globale ale aportului inadecvat de 15 micronutrienți esențiali pentru sănătate.
Deficiențele de micronutrienți sunt o formă frecventă de malnutriție la nivel mondial, cu consecințe asupra sănătății, inclusiv rezultate nefavorabile ale sarcinii, orbire și susceptibilitate crescută la boli infecțioase.
Studiul evaluează dacă aportul de micronutrienți îndeplinește cerințele recomandate pentru sănătatea umană și identifică deficiențele cu care se confruntă în mod specific bărbații și femeile de-a lungul întregii lor vieți.
Foto: Pexels @Dana Tentis
Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din California, a constatat insuficiențe semnificative în aportul de micronutrienți pentru 34 de grupe de vârstă și sex în aproape toate țările.
Studiul a utilizat date din Global Dietary Database, Banca Mondială și anchete de reamintire a alimentației în 31 de țări pentru a compara cerințele nutriționale cu aportul în 185 de țări.
Evaluarea a examinat cincisprezece vitamine și minerale, inclusiv calciu, iod, fier, riboflavină, acid folic, zinc, magneziu, seleniu, tiamină, niacină și vitaminele A, B6, B12, C și E. Studiul a constatat că insuficiențele erau deosebit de răspândite pentru iod (68% din populația globală), vitamina E (67%), calciu (66%) și fier (65%).
Peste jumătate dintre oameni au consumat niveluri inadecvate de riboflavină, folat și vitaminele C și B6. Aportul de niacină a fost cel mai apropiat de suficient, cu 22% din populația globală consumând niveluri inadecvate, urmat de tiamină (30%) și seleniu (37%).
Deficiențele de micronutrienți pot agrava problemele de sănătate și disparitățile socio-economice, în special în țările în curs de dezvoltare. Copiii și femeile sunt deosebit de vulnerabili la deficiențele de fier, vitamina A și iod, care provoacă orbire și anemie.
Organizații internaționale precum OMS și UNICEF au lansat programe de îmbogățire a alimentelor și de suplimentare cu micronutrienți pentru a combate aceste deficiențe. Cu toate acestea, punerea în aplicare variază de la o țară la alta și depinde de politicile și resursele guvernamentale. Deficiențele de micronutrienți afectează, de asemenea, populațiile vulnerabile din țările dezvoltate, cum ar fi persoanele în vârstă, veganii și cei cu tulburări de alimentație.
Educația nutrițională și accesul la suplimente alimentare sunt esențiale în abordarea acestor probleme. Punerea în aplicare a acestor măsuri variază de la o țară la alta și depinde de politicile și resursele guvernamentale.
Un studiu realizat de GAIN a constatat că femeile aveau un aport mai mare de micronutrienți esențiali decât bărbații, în special iod, vitamina B12, fier și seleniu. În schimb, bărbații au consumat mai multe niveluri inadecvate de calciu, niacină, tiamină, zinc, magneziu și vitaminele A, C și B6 în comparație cu femeile.
Studiul a constatat, de asemenea, că bărbații și femeile cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani erau cei mai predispuși la un consum scăzut de calciu, în special în Asia de Sud și de Est și în Africa Subsahariană. De asemenea, aportul de calciu a fost scăzut în America de Nord, Europa și Asia Centrală.
Constatările evidențiază problema alarmantă a aportului alimentar inadecvat de micronutrienți esențiali, care poate compromite rezultatele pentru sănătate și limita potențialul uman la nivel global.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.