Pește, cum să-l mâncați ca să nu ajungeți la Urgențe. Recomandările dr Tudor Ciuhodaru

DCMedical Team |
Data publicării:
Acizii grași din pește FOTO: pexels.com
Acizii grași din pește FOTO: pexels.com

Medicul Tudor Ciuhodaru face câteva recomandări legate de cum ar fi bine să mâncăm peștele ca să nu ne trezim la camera de gardă.

Având în vedere că duminică, 25 aprilie, este dezlegare la pește, iar credincioșii ortodocși obișnuiesc să mănânce pește, medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra modului în care ar fi bine să fie consumat acest aliment.

”Recomandări - 5 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe:

1. Verificaţi caracteristicile organoleptice ale produselor alimentare, peştele fiind unul din alimentele care se alterează cu uşurință. 

a) În special în cazul peştelui proaspăt este esențială păstrarea la gheaţă şi prepararea rapidă. Dacă îl ţineți în frigider până a doua zi, este bine ca acesta să fie spălat şi învelit în folie alimentară. Urmăriţi în special: culoarea, ce trebuie sa fie clară, bine definită şi renuntaţi să consumaţi peştele cu aspect ,,ceţos”. Mirosul trebuie să fie cât mai redus şi mai plăcut şi nu vă lăsați păcaliţi de afirmaţiile că miroase a ,,apă de mare” sau că va dispărea după spălare. Pielea trebuie să fie lucioasă şi uşor umedă iar senzaţia de lipicios indică faptul că nu este proaspăt, solzii sunt lucioşi şi bine ataşați de corp, gura închisă, ochii limpezi şi bombaţi, branhiile se deschid în evantai, curate, roşii sau roz şi inodore, corpul flexibil, muşchii fermi şi bine ataşați de oase.

b) Fructele de mare trebuie să prezinte un miros proaspăt de alge marine şi să nu aibă urme de mucus sau materii străine. ,,Surogatele” care imită fructele de mare sunt făcute din peşte marin cu lapţi, icre, aditivi alimentari şi arome iar în cazul icrelor negre ori roşii sunt utilizate cu grăsimi, carne de peşte, coloranţi si E-uri cu potenţial alergen.

2. Respectaţi indicaţiile de regim igienodietetic- mai ales dacă sunteţi cunoscuţi cu afecţiuni digestive.

3. Nu întrerupeți medicația pentru pentru patologia de bază doar pentru a putea mânca sau bea.

4. Nu utilizaţi alcoolul ca ,,medicament" pentru că nu rezolvă decât temporar sau deloc durerea ci doar poate agrava patologia digestivă;

5. Nu neglijați simptomele digestive și nu subestimați aceste afecţiuni. Multe pot evolua nefavorabil şi pot duce la numeroase complicaţii”, notează acesta pe Facebook.

Potrivit medicului, ar fi bine să ”verificați caracteristicile oricărui produs alimentar”, să ”alegeți un regim alimentar care să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente” și că ”nu uitaţi că dezlegarea la peşte nu o include şi pe cea la alcool”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel