Peste 80% dintre pacienții COVID-19 au DEFICIENȚĂ de vitamina D. Studiu

Dana Lascu |
Data publicării:
Deficiența de vitamina D afectează funcționarea creierului
Deficiența de vitamina D afectează funcționarea creierului

Deficiența de Vitamina D are o prevalență mai mare la bărbați, iar cercetătorii spun că peste 80% dintre pacienții care se infectează cu coronavirus și dezvoltă boala COVID-19 au această problemă. 

Peste 80 la suta dintre cei 216 de pacienți cu COVID-19 dintr-un spital din Spania au avut DEFICIENȚĂ de vitamina D, potrivit unui nou studiu (link direct studiu) publicat în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Vitamina D este un hormon pe care îl produc rinichii, care controlează concentrația de calciu din sânge și afectează sistemul imunitar. Deficiența de vitamina D a fost legată de o varietate de probleme de sănătate, deși cercetările sunt încă în desfășurare cu privire la motivul pentru care hormonul are impact asupra altor sisteme ale corpului. Multe studii indică efectul benefic al vitaminei D asupra sistemului imunitar, în special în ceea ce privește protecția împotriva infecțiilor.

„O abordare este identificarea și tratarea deficienței de vitamina D, în special la persoanele cu risc ridicat, cum ar fi persoanele în vârstă, pacienții cu comorbidități și rezidenții căminelor de bătrâni, care reprezintă principala populație țintă pentru COVID-19”, a declarat co-autorul studiului, dr José L. Hernández, de la Universitatea Cantabria din Santander, Spania. 

„Tratamentul cu vitamina D ar trebui recomandat la pacienții cu COVID-19 cu niveluri scăzute de vitamina D circulantă în sânge, deoarece această abordare ar putea avea efecte benefice atât în sistemul musculo-scheletal, cât și în sistemul imunitar”, a mai arătat acesta. 

Cercetătorii au descoperit că 80% dintre cei 216 de pacienți cu COVID-19 de la Spitalul Universitar Marches de Valdecilla aveau deficiență de vitamina D, iar bărbații aveau niveluri mai mici de vitamina D decât femeile. Pacienții cu COVID-19 cu niveluri mai scăzute de vitamina D au avut, de asemenea, niveluri serice crescute de markeri inflamatori, cum ar fi feritina și D-dimeri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel