Cel puțin 7.000 de cadre medicale au murit din cauza COVID-19 la nivel mondial, Mexicul fiind țara cu cel mai mare număr de astfel de decese, arată noul raport Amnesty International (link direct).
„Faptul că peste șapte mii de oameni au murit în timp ce încercau să-i salveze pe alții este o criză la o scară uimitoare. Fiecare angajat din sănătate are dreptul să fie în siguranță la locul de muncă și este un scandal că atât de mulți plătesc prețul final cel mai ridicat”, a declarat Steve Cockburn, şeful programului de Justiție socială şi economică al Amnesty International, citat într-un comunicat.
Printre aceste decese, cel puțin 1.320 au survenit în Mexic, „cel mai mare număr cunoscut pentru o singură țară”, notează raportul care este intitulat „Prețul plătit pentru îngrijiri medicale”.
Începând cu 25 august, Ministerul Sănătății din Mexic a confirmat 97.632 de cazuri de COVID-19 în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății. Conform Amnesty, problema o reprezintă serviciile de curățenie din spitalele din Mexic, care sunt deficitare.
În Raportul Amnesty, se arată că în România s-ar fi înregistrat doar trei cazuri de decese în rândul cadrelor medicale, dar informațiile sunt obținute NEOFICIAl, de la Medscape, un site de sănătate din SUA. Asta în condițiile în care, conform platformei înființată de Solidaritatea Sanitară (link direct) în țara noastră și-au pierdut viața 31 de cadre medicale!
Mai mult decât dublul numărului de decese
Raportul precedent al Amnesty International, publicat pe 13 iulie, menționa doar puțin peste 3.000 de victime în rândul angajaților în domeniul sănătății în întreaga lume, deci în doar două luni, numărul de decese e de peste două ori mai mare. Situația se explică prin creşterea numărului de cazuri de infectări cu COVID-19 în mai multe țări, precum şi printr-o disponibilitate mai mare a informațiilor.
După Mexic, în topul Amnesty cu cele mai multe decese în rândul cadrelor medicale se află Statele Unite (1.077 decese), Marea Britanie (649), Brazilia (634), Rusia (631), India (573), Africa de Sud (240), Italia (188), Peru (183), Iran (164) şi Egipt (159).
Steve Cockburn a spus că el crede că numărul declarat al victimelor în domeniul sănătății ar putea fi mai mai mare decât cel real în mai multe țări, iar faptul că guvernul mexican dispune de o situație detaliată ar explica numărul mare declarat în această țară în comparație cu alte state.
„La multe luni de la debutul pandemiei, angajații din domeniul sănătății mor în continuare la rate groaznice în țări precum Mexic, Brazilia și SUA, în timp ce răspândirea rapidă a infecțiilor în Africa de Sud și India arată necesitatea ca toate statele să ia măsuri. Trebuie să existe o cooperare globală pentru a se asigura că toți angajații din domeniul sănătății beneficiază de echipamente de protecție adecvate, astfel încât aceștia să își poată continua activitatea vitală fără a-și risca propria viață”, a explicat Steve Cockburn.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.