Persoanele la risc, o nouă doză de vaccin anti-COVID. Cine este vizat

Monika Baciu |
Data publicării:
persoanele la risc - FOTO: Freepick
persoanele la risc - FOTO: Freepick

Persoanele la risc ar trebui să primească o a doua doză de rapel împotriva infecției cu COVID-19.

Persoanele la risc, cele cu sistemul imunitar slăbit, ar trebui să beneficieze de o a doua doză de rapel împotriva infecției cu coronavirus. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca persoanelor cu un risc ridicat de expunere la virusul SARS-CoV-2 să li se ofere o a doua doză de rapel în scopul întăririi imunităţii, informează Agerpres.

Comitetul de experţi al OMS în materie de politică vaccinală (SAGE) a declarat că după o primă vaccinare, care a constat în general din două doze, şi o primă doză de rapel deja recomandată, grupuri specifice de persoane ar trebui să primească o doză suplimentară.

''Avem la bază observaţiile în ceea ce priveşte slăbirea imunităţii, în special în contextul Omicron'', le-a declarat jurnaliştilor Joachim Hornbach, consilier sanitar principal al OMS, cu prilejul unei conferinţe de presă virtuală.

OMS a recomandat deja ca toţi adulţii să primească o doză de rapel după patru până la şase luni după o primă serie de vaccinări, alcătuită de asemenea din două doze.

Alejandro Cravioto a subliniat însă că recomandarea de a efectua un al doilea rapel după alte patru până la şase luni nu vizează decât ''populaţia cea mai expusă''.

Vezi și: De ce ne întoarcem la Dumnezeu când suntem bolnavi. Leca: Fără Dumnezeu, pacientul oncologic nu va supraviețui nici măcar o lună din clipa în care este diagnosticat

Cine ar trebui să primească a doua doză de rapel

SAGE a estimat că al doilea rapel ar trebui propus persoanelor vârstnice, celor imunodeprimate, femeilor însărcinate, precum şi persoanelor care prezintă patologii precum diabet, hipertensiune şi boli cardiace, pulmonare şi renale.

Personalul de toate vârstele din domeniul sanitar ar trebui de asemenea să primească doza suplimentară, a declarat Cravioto, insistând asupra necesităţii de a ''ne proteja sistemele sanitare''.

Pentru moment, aceste recomandări referitoare la rapel vizează vaccinurile disponibile şi dezvoltate pentru a combate tulpina iniţială a SARS-CoV-2.  OMS a declarat că va evalua noile vaccinuri realizate de laboratoare precum Moderna şi Pfizer şi care ţintesc noile variante Omicron.

Vezi și: Chimicalele din bucătării, nocive. Cresc riscul de cancer hepatic

Pfizer și Moderna, vaccinuri care țintesc Omicron, sub-variantele Omicon și tulpina originală SARS-CoV-2. Vor fi disponibile din TOAMNĂ

Vaccinul Moderna bivalent, care vizează atât varianta Omicron, cât și tulpina originală a SARS-CoV-2, va fi disponibil în această toamnă, notează CNBC. Vaccinul a primit, luni, undă verde din partea Agenției de Reglementare a Medicamentelor(MHRA) din Marea Britanie.

De asemenea, acesta a primit și aprobarea din partea organismului consultativ științific independent al guvernului britanic, Comisia pentru medicamente de uz uman.

MHRA a declarat că, în timp ce vaccinurile existente - care au fost concepute pentru a combate tulpina originală de Covid - continuă să ofere o protecție bună, versiunea îmbunătățită va oferi o apărare mai bună pe măsură ce virusul evoluează.

”Prima generație de vaccinuri Covid-19 utilizate în Marea Britanie continuă să ofere o protecție importantă împotriva bolii și să salveze vieți. Ceea ce ne oferă acest vaccin bivalent este o unealtă ascuțită în arsenalul nostru pentru a ne ajuta să ne protejăm împotriva acestei boli pe măsură ce virusul continuă să evolueze”, a declarat dr. June Raine, director executiv al MHRA.

Vezi și: Febra, valorile care ridică probleme. De ce ne simțim calzi, dar nu avem temperatură

Protecție sporită împotriva variantelor

Comisia pentru medicamente de uz uman a adăugat că aprobarea marchează un pas înainte pentru dezvoltarea de vaccinuri, în special pentru virusurile cu niveluri ridicate de mutații.

”Virusul, SARS-CoV-2, evoluează în mod continuu pentru a se sustrage imunității oferite de vaccinuri. Acest nou vaccin bivalent reprezintă următorul pas în dezvoltarea de vaccinuri pentru combaterea virusului, prin capacitatea sa de a conduce la un răspuns imunitar mai larg decât cel al vaccinului original”, au transmis reprezentanții comisiei.

Aprobarea vine în urma studiilor clinice, în care s-a demonstrat că un rapel cu vaccinul bivalent Moderna a declanșat un răspuns imunitar puternic atât împotriva tulpinii originale 2020, cât și împotriva omicron BA.1, care a apărut în Marea Britanie iarna trecută.

La rândul său, directorul general al Moderna, Stéphane Bancel, a subliniat ”rolul important” pe care îl poate juca această ”noua generaţie” de vaccin în protecţia împotriva COVID-19.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel