Persoanele cu tulburări psihotice au un risc de 4,84 ori mai mare de a muri din cauza COVID-19, comparativ cu cei fără boli mintale severe, iar probabilitatea de a muri din cauza COVID-19 au fost cu 3,76 mai mare la persoanele cu tulburare bipolară și cu 1,99 mai mare la persoanele cu tulburare depresivă majoră, arată cel mai detaliat studiu de până în prezent care a examinat efectele bolii COVID-19 la persoanele cu diferite diagnostice de boală mintală severă din Marea Britanie, și care a fost publicat în revista Molecular Psychiatry (link direct studiu).
Dintre persoanele cu COVID-19, cei cu tulburări psihotice sau bipolare au avut cele mai mari rate de infecție care duc la spitalizare: 35,8% și, respectiv, 37,3%, comparativ cu 16,6% în rândul celor fără boli mintale severe.
Și printre persoanele cu COVID-19 care au fost internate, peste jumătate dintre cei cu tulburări psihotice - 52,6% - nu au supraviețuit, comparativ cu 37,5% dintre cei care nu aveau boli mintale severe.
Studiul a fost realizat pe baza datelor din UK Biobank, care este o bază de date biomedicală la scară largă și o resursă de cercetare care conține informații genetice, despre stilul de viață și despre sănătate de la jumătate de milion de participanți din Marea Britanie.
UK Biobank, care include și mostre de sânge, radiografii ale inimii și creierului, și date genetice ale celor 500.000 de participanți voluntari, este accesibilă la nivel global pentru cercetătorii aprobați care efectuează cercetări în domeniul sănătății care sunt de interes public.
Dintre persoanele incluse în acest studiu, 1.925 au avut un istoric înregistrat de schizofrenie sau alte tulburări psihotice în timpul vieții, 1.483 au avut tulburare bipolară și 41.448 au avut tulburare depresivă majoră. Probele au fost comparate cu 402.440 de persoane din Marea Britaniecare nu aveau un istoric indicat al acestor afecțiuni.
Participanții la Biobank din Marea Britanie au fost urmăriți din 31 ianuarie 2020, primul deces cauzat de COVID-19 din Marea Britanie, până la 28 februarie 2021. În total, în acest interval, 16.282 de persoane au făcut COVID-19, în timp ce 2.885 au fost spitalizate și 1.081 au murit.
Ratele mai mari de rezultate adverse ale COVID-19 în rândul persoanelor cu boli mintale severe au fost parțial legate de o serie de factori, inclusiv de: a fi bărbat, de apartenență la o minoritate etnică, de vârsta înaintată și de anumite afecțiuni respiratorii și metabolice.
Cu toate acestea, peste jumătate din excesul de risc nu a putut fi atribuit niciunuia dintre factorii socio-demografici, clinici sau de stil de viață măsurați, inclusiv unei game de condiții de sănătate fizică preexistente.
Autorul principal al studiului, Dr. Lamiece Hassan de la Universitatea din Manchester, a explicat că studiul „arata că persoanele cu boli mintale severe, și în special psihoză, se confruntă cu rezultate semnificativ mai slabe ca urmare a COVID-19, care sunt explicate doar parțial de condițiile de sănătate fizică preexistente”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.