Persoanele cu autism au mai multe simetrii în emisferele creierului

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Creier
Creier

Persoanele cu autism au mai multe simetrii în cele două emisfere ale creierului, au constatat cercetătorii. 

Un studiu la scară largă RMN, publicat în Nature Communications, raportează mai puține diferențe între emisfera dreaptă și stânga la persoanele cu tulburări din spectrul autismului. O echipă internațională, condusă de oameni de știință din institutele Max Planck și Donders din Nijmegen, Olanda și Universitatea din sudul Californiei, a descoperit diferențe de asimetrie cerebrală între persoane cu și fără autism, afectând mai ales grosimea materiei cenușii, în mai multe regiuni ale creierului. 

Jumătatea stângă și cea dreaptă a creierului nostru se dezvoltă diferit, deoarece fiecare emisferă „se specializează” în anumite funcții. De exemplu, pentru majoritatea oamenilor emisfera stângă - controlul mâinii drepte - este dominantă pentru limbaj. Dar asimetria creierului este uneori afectată la persoanele cu tulburări de dezvoltare sau psihiatrice precum autismul, care se caracterizează prin cogniție socială afectată, comportament repetitiv și interese restrânse.

Studenta doctorandă Merel Postema explică: „Studiile anterioare au sugerat că persoanele cu tulburări ale spectrului de autism au mai puține șanse să aibă asimetrii tipice pentru dominarea limbii sau preferințele mâinii. Cu toate acestea, nu a fost clar dacă asimetria anatomiei creierului este afectată în autism, deoarece studii diferite au raportat concluzii diferite."

Studiu la scară largă

Pentru a afla dacă persoanele cu autism au creierul mai simetric, oamenii de știință ai consorțiului internațional ENIGMA de cercetători pe creier au decis să facă un studiu la scară largă, bazat pe scanări ale creierului, care au fost colectate în diferite țări de peste 20 de ani. Acesta este de departe cel mai mare studiu din această întrebare, folosind date de scanare a creierului de la 1.774 de persoane cu autism și 1.809 de persoane sănătoase.

Echipa a descoperit că emisferele cerebrale stânga și dreapta ale creierului sunt într-adevăr mai similare la persoanele cu autism. Cu alte cuvinte, persoanele cu TSA aveau o mai mică asimetrie cerebrală. Asimetria redusă a fost găsită mai ales pentru grosimea corticală, în diferite locații de pe suprafața creierului. În creierul sănătos, grosimea cortexului cerebral (stratul subțire de materie cenușie care acoperă creierul) diferă între emisfera stângă și cea dreaptă. Important este că diferențele anatomice nu depindeau de vârstă, sex, IQ, severitatea simptomelor sau consumul de medicamente.

 „Diferențele foarte mici în asimetria creierului între persoanele afectate și cele sănătoase înseamnă că schimbările de asimetrie cerebrală nu vor fi utile în ceea ce privește predicția clinică”, spune liderul studiului Clyde Francks. Dar concluziile ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine neurobiologia tulburării spectrului de autism.

Întrucât cea mai mare parte a datelor proveneau de la copii, rezultatele sugerează că dezvoltarea alterată a axei stânga-dreapta a creierului este implicată în autism, afectând regiuni cerebrale răspândite cu funcții diverse. De exemplu, multe dintre regiunile cerebrale afectate se suprapun cu rețeaua de mod implicit, care este o rețea de regiuni interconectate ale creierului, care este deosebit de activă în timpul repausului pasiv și al rătăcirii minții, mai degrabă decât atunci când faceți o sarcină specifică. De ce acest lucru ar putea avea legătură cu ASD poate fi un subiect de cercetare viitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel