Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Ordonanţa Guvernului nr. 14/2021 prin care este permisă acordarea concediilor medicale şi, respectiv, a indemnizaţiilor aferente, peste durata maximă stabilită, de 183 de zile anual, pentru persoanele asigurate care au suferit arsuri, potrivit Agerpres.
Ordonanţa instituie unele prevederi care să permită acordarea concediilor medicale şi, respectiv, a indemnizaţiilor aferente, peste durata maximă stabilită, de 183 de zile anual, pentru persoanele asigurate care au suferit arsuri şi care necesită o perioadă mult mai mare de tratament şi recuperare, în vederea reinserţiei socio-profesionale.
"Persoanele asigurate prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, al unor tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă, inclusiv pentru perioada de recuperare, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin hotărâre a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, precum şi în cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării prevăzută la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic", se arată în lege.
Legea "dreptul la uitare". Pacienții vindecați de cancer cer dreptul la CREDIT și asigurări: Ce a fost a fost, sunt pe picioare, lucrez. Nu te interesează ce trecut am
Bolnavii de cancer cer dreptul la uitare, în condițiile în care sunt discriminați. Oamenii nu pot face împrumuturi la bancă pentru că, de cele mai multe ori, acestea sunt condiţionate de existenţa unei asigurări de viaţă, iar mulţi asigurători refuză să semneze astfel de poliţe pe motiv că boala e un risc.
Astfel, un proiect de lege îşi propune să apere drepturile pacienților și să dea şi oamenilor vindecaţi de cancer aceleaşi şanse pe care le are un om sănătos.
Noul proiect de lege prevede că la încheierea unor contracte noi, supravieţuitorul de cancer va avea dreptul să nu dea informaţii dacă banca sau asigurătorul îi cer informaţii pentru a evalua riscul. Asta dacă au trecut 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. În cazul supraviețuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani.
Pacienții, revoltați: Ce a fost a fost, sunt pe picioare, am un loc de muncă
Adrian Vrabie a fost diagnosticat cu cancer la gât în anul 2018 și deși nu-i place să vorbeasă despre problemele lui, nu înţelege de ce ar conta trecutul său medical în cazul unui credit bancar sau în cazul unei asigurări.
"Normal ar trebui să nu mă întrebe, nu. Ce a fost a fost, sunt pe picioare, am un loc de muncă, te interesează cum ţi-l dau înapoi, nu te interesează ce am păţit eu, ce trecut am", a spus el, potrivit Observator News.
"Asigurare în acest context nu-ţi face nimeni, cel puţin în interiorul ţării. La firmele de asigurări cu atât mai mult, să-ţi facă o asigurare de viaţă pe trei cancere cu trei metastaze, nu-ţi face nimeni. Dacă s-a vindecat şi totul este ok, nu mai trebuie să conteze nici la bancă, nici la firmele de asigurări", spune un alt pacient. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.