Persoanele cele mai afectate de caniculă. Costache, recomandare fermă: În vacanță, cu aviz de la medic

Sonia Baciu |
Data publicării:
persoanele cele mai afectate. FOTO Pexels @ Oleksander Pidvalnyi
persoanele cele mai afectate. FOTO Pexels @ Oleksander Pidvalnyi

La ce trebuie să fim atenți înainte de plecarea în vacanță, mai ales pe perioada caniculară.

Valul de căldură care a pus stăpânire peste România, cu coduri de la galben la roșu, în unele locuri, a pus mari probleme populației, chiar și celei tinere și aparent într-o formă bună de sănătate.

Invitat în emisiunea Vorbește lumea de la Pro TV, medicul cardiolog Victor Costache a explicat faptul că nu căldura este cea care a creat problemele, cât mai ales, lipsa de adaptare a organismului la temperaturile excesive.

”Nu căldura ne omoară, căci altfel toți cei care trăiesc în țările calde ar trebui să aibă mari probleme de sănătate, problema este adaptarea la căldură și lipsa de pregătire la căldură, mai ales atunci când suntem sau nu știm că suntem bolnavi. Foarte important, vedem că suntem foarte afectați de temperatură, de acest roller-coaster, precum și de modificarea purității aerului.

În primul rând, atunci când nu suntem pregătiți și ne expunem la căldură ne deshidratăm. Astfel, scade rapid volumul de sânge circulant, și practic încep să apară decompensări ale sistemului cardiovascular. Este foarte importantă hidratarea, iar după o anumită vârstă, când vrem să mergem la mare să facem și un control cardiologic.

O ecografie cardiacă, după 45 de ani, înainte de concediu, și să nu uităm de asigurarea de sănătate”, a spus Victor Costache.

Mai mult, susține acesta, starea de leșin, în cazul persoanelor care nu se știu cu afecțiuni cardiace, nu exclude prezența unor astfel de probleme.

”Gândiți-vă că în România, în fiecare an sunt aproape o mie de persoane cu boli cardiace congenitale, care sunt diagnosticate, dar, înainte de asta, în primul rând este lipsa de pregătire, este deshidratarea, este expunerea la soare, poate fără o șapcă, fără o pălărie, poate duce imediat la leșin sau la exprimarea unei boli cardiovasculare preexistente și care trebuie investigată”, a mai spus medicul.

1. -imagine fara descriere- (victor-costache_98515500.png)

Se poate face infarct de la căldură

Persoanele care au boli coronariene sunt mult mai expuse riscului de a face infarct din cauza căldurii, potrivit specialistului, care a exemplificat o astfel de situație întâmplată în Franța, unde își făcea rezidențiatul, când, în 2004, iar în timpul așa numitei ”marea caniculă, când au murit undeva între 35 și 45 de mii de persoane, în numai două luni”,cu temperaturi de peste 40 de grade.

 ”Sângele circulă, plăcile coronariene există, și fiind mai puțin sânge din cauza deshidratării se creează premizele apariției unii infarct”, a explicat medicul cardiolog.

Care sunt bolile agravate din cauza caniculei

De altfel, medicul a făcut o listă a bolilor care sunt agravate pe fondul căldurii excesive. ”Toate bolile cardiovasculare, dar pentru a ținti toate bolile coronariene, cardiopatie ischemică și bolile valvulare, care prin același mecanism, o insuficiență mitrală, o stenoza aortică, o boală foarte frecventă, în care valva care se află la ieșirea din inimă se calcifică și când scade sub un cm pătrat, pacientul poate sincopa, poate face un infarct, poate prezenta o insuficiență cardiacă,  și ce este foarte important de știut este că medicina a progresat foarte mult, și toate aceste patologii se tratează în momentul de față minim invaziv. Am depășit zona operațiilor pe cord deschis, grele pentru pacienți, de aceea prevenția este atât de importantă. O ecografie simplă, un consult la medicul cardiolog, înainte de un concediu, poate salva mii de vieți”, a mai spus Victor Costache.

Sfaturi pentru cardiaci: în vacanță, cu avizul de la medic

”Dacă ne știm bolnavi cu inima este foarte important să ne luăm tratamentul, să nu plecăm în vacanță fără el, să nu uităm să îl luăm în vâltoarea vacanței cu schimbarea cotidianului și să nu plecăm fără un aviz al medicului cardiolog sau a medicului de familie”, a mai spus dr. Victor Costache, subliniind că astfel se pot preîntâmpina situațiile ce pot fi fatale.

"Mulți români află că au o boală de inimă abia după primul infarct". Streinu Cercel, despre planul național de combatere a hipertensiunii: Date promițătoare

Val Vâlcu susține că ”din păcate în România, prea mulți află că au o boală de inimă după primul infarct”, lucru pe care l-a confirmat și medicul Adrian Streinu Cercel, președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat.

”Se mai întâmplă și asta pentru că lumea nu s-a obișnuit să își facă controale periodice, așa cum ar trebui de altfel, mai ales că aceste controale se fac grupate pe categorii de vârstă, și e bine să știm cam ce ne așteaptă”, a declarat Adrian Streinu Cercel, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii ”Știi cât mai are de trăit inima ta?”

Mai mult, în perioada pandemiei, a existat o modificare în ceea ce privește mortalitatea, însă bolile cardiovasculare se află în continuare pe primele locuri într-un top al cauzelor mortalității.

”Aceasta (n.r. pandemia de Covid) este o modificare parțială. Însă noi, la nivelul Parlamentului, am avut  cel puțin două întâlniri pe patologii cardiovasculare, inclusiv insuficiența cardiacă și pe hipertensiune, în așa fel încât să fim updatați cu datele actuale și respectiv cu ce se dorește din partea profesioniștilor.

Lucrurile sunt în desfășurare, în acest moment, și urmează să primim de la nivelul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila un plan concret în acest domeniu și dl președinte al Senatului, prof. Vinereanu este în acest moment cu documentația la zi și ca atare vom putea să creionăm câteva lucruri care să fie cât se poate de bine puse la punct.

De asemenea, cu dna prof. Maria Dorobanțu avem în derulare, în Comisia pentru Sănătate din Senat, un plan pentru hipertensiune. Dânsa a făcut o serie de studii, în teritoriu, cu privire la hipertensiune, iar datele sunt foarte promițătoare în vederea elaborării unui plan național de combatere a hipertensiunii.

Avem astfel de informații, avem astfel de elemente în studiu și sperăm să le finalizăm cât de repede”, a mai spus prof. Adrian Streinu Cercel. Citește mai departe AICI.

Ghid de supraviețuire pe caniculă. Dr. Ciuhodaru: 3 lucruri care vă pot salva viața

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel