Pernele, riscuri pentru sănătate. Cum te pot afecta

Monika Baciu |
Data publicării:
pernele - FOTO: Freepik@drobotdean
pernele - FOTO: Freepik@drobotdean

Pernele îți pot afecta sănătatea. Trebuie să știi cum să le întreții pentru a nu te pune în pericol.

Pernele sunt un accesoriu utilizat de cei mai mulți dintre noi. Puține persoane aleg să doarmă fără perne. Petreci aproximativ 8 ore în pat în fiecare noapte – aproximativ o treime din viața ta. Asta înseamnă că îți petreci și aproximativ o treime din viață cu capul pe o pernă. Și în tot acest timp, pernele tind să acumuleze:

- acarieni de praf și praf

- ciuperci

- transpirație

- uleiuri naturale din corpul tău

Toate acestea îți pot afecta sănătatea. Conform cercetărilor din 2018, acestea pot duce la iritații respiratorii sau reacții alergice, mai ales atunci când sunteți deja predispus la alergii, potrivit Healthline.

Vezi și: Ceapa verde, beneficii pentru sănătate. Nouă motive să o consumi

Pernele pot fi spălate

Spălarea regulată a pernei vă poate ajuta să reduceți potențialii iritanți. Și, pe deasupra, s-ar putea să vă odihniți mai ușor știind că perna nu găzduiește o combinație de murdărie, praf și acarieni.

Spălarea pernei oferă o modalitate cheie de a vă menține zona de dormit curată.

Chiar și o față de pernă spălată în mod regulat este poroasă, așa că nu vă va proteja perna de acumularea de murdărie și bacterii în timp. De aceea, este important să spălați și perna în sine.

Un lucru de reținut: Perna ta ar putea acumula diferite niveluri de murdărie și alergeni în funcție de materialul din care este fabricată. Potrivit unui studiu din 2021, pernele pot rezista mai eficient murdăriei și acarienilor de praf atunci când sunt fabricate din:

- spumă de latex

- spumă cu memorie

- gel

- materiale hipoalergenice

În timp ce unii oameni susțin că pernele cu pene și puf adăpostesc cantități mari de murdărie și acarieni de praf, cercetările din 2021 au descoperit că pernele cu puf de gâscă păreau să adăpostească cantități mai mici de acarieni de praf decât pernele făcute din lână.

În plus, cercetările din 2015 sugerează că pernele cu pene pot acumula de fapt mai puțin praf decât unele opțiuni sintetice. Între timp, pernele fabricate din materiale sintetice, cum ar fi poliesterul, pot acumula mai mult praf și au nevoie de curățare mai frecventă.

În unele cazuri, primești ceea ce plătești. De exemplu, pernele realizate din materiale sintetice tind să fie mai accesibile, în timp ce pernele din pene sau spumă de memorie tind să fie mai scumpe.

Vezi și: Strănutul și sughițul, de ce apar. Codruț Sarafoleanu: Sunt deseori ignorate, dar sunt extrem de deranjate pentru pacienți. Avem o paletă foarte largă de alte circumstanțe, inclusiv, emoționale

Pernele, cât de des ar trebui să le spăl

Ca regulă generală, probabil că veți dori să vă spălați perna de câteva ori în fiecare an, cel puțin. În funcție de tipul de pernă, există câteva orientări diferite. Pernele realizate din multe materiale sintetice acumulează praful mai repede. Dar, din moment ce sunt mai prietenoase cu mașina de spălat, le puteți spăla mai des.

Alte perne, cum ar fi cele cu gel sau spumă de memorie, pot avea nevoie de spălare mai puțin frecventă sau de curățare la fața locului. Indiferent de tipul de pernă pe care îl aveți, majoritatea experților sunt de acord că va trebui să o înlocuiți la un moment dat.

Pernele de calitate superioară ar putea costa mai mult, dar au tendința de a opune mai multă rezistență la praf și de a dura mai mult. Poate fi necesar să înlocuiți doar o pernă din latex,  sau spumă de memorie rezistentă la praf la fiecare 3 până la 4 ani.

În timp ce mai puțin costisitoare și mai ușor de curățat, pernele sintetice tind, de asemenea, să fie mai puțin durabile, ceea ce înseamnă că poate fi necesar să le înlocuiți mai des. Poate doriți să luați în considerare înlocuirea pernelor sintetice, cum ar fi cele fabricate din poliester, la fel de frecvent ca la fiecare 6 luni până la 2 ani.

De asemenea, poate fi necesar să vă spălați sau să înlocuiți perna mai frecvent dacă:

- vărsați ceva pe ea

- dormi cu animale de companie

- mâncați sau beți în timp ce vă aflați în pat

Vezi și: Lucrul simplu pe care îl poți face pentru un somn bun. De ce este important să dormim bine

Pernele, cum se spală

Puteți spăla manual unele tipuri de perne, dar alte tipuri necesită îngrijire mai specializată.

Pernele cu spumă cu memorie și perne cu gel

Pernele cu spuăa cu memorie și pernele cu gel nu pot fi puse în mașina de spălat, dar multe vin cu capace lavabile pentru mașini. De asemenea, puteți observa că le puteți curăța după cum este necesar cu săpun sau detergent.

Perne de pene

Multe perne de pene sunt lavabile la mașină, atâta timp cât utilizați apă rece și un detergent blând.

Perne din materiale sintetice

Cele mai multe perne din poliester și alte materiale sintetice pot fi spălate și uscate la mașină. Aerisirea pernei o dată pe lună oferă un alt mod de a elimina praful. Pentru a-ți aerisi perna, închide-o afară într-o zi uscată, însorită și, de preferință, răcoroasă și lasă lumina soarelui să lucreze cu magia decontaminatoare.

Vezi și: Cruciferele, legumele nobile cu efecte antioxidante și anticancerigene. Hâncu: Sunt elita nutrienților

Alte sfaturi de care trebuie să ții cont

Dacă vă păstrați perna curată și pufoasă, poate doriți să luați în considerare câteva sfaturi suplimentare pentru a vă menține restul zonei de dormit cât mai fără praf și alergeni.

Iată cum să începeți.

- Spălați-vă cearșafurile, fețele de pernă și fețele de plapumă în mod regulat

- Păstrați-vă confortul curat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel