Femeile aflate în perimenopauză sunt mai susceptibile de a dezvolta tulburări bipolare și depresie majoră, conform unei noi cercetări realizate de Universitatea Cardiff.
Într-un studiu desfășurat pe 128.294 de participante din Regatul Unit, o echipă de la Școala de Medicină a Universității și Bipolar UK a investigat dacă perimenopauza, care reprezintă anii din jurul ultimei perioade menstruale, este asociată cu un risc crescut de dezvoltare a tulburărilor psihice pentru prima dată.
Studiul a fost inspirat de experiențele directe ale femeilor observate de profesorul Arianna Di Florio în clinica sa de sănătate mintală.
"În timpul perimenopauzei, aproximativ 80% dintre persoane dezvoltă simptome, dar impactul asupra apariției unei boli mintale severe era necunoscut. În clinica mea, am descoperit că unele femei, care trăiseră anterior fără probleme severe de sănătate mintală, au dezvoltat boli mintale severe în perioada menopozei", a declarat profesorul Di Florio.
Menopauză - FOTO: Freepik@lekkimly168
Legătura dintre perimenopauză și tulburările psihice
Studiul este prima investigație cunoscută privind legătura dintre debutul primar al tulburărilor psihice în anii din jurul menopauzei. Echipa s-a concentrat pe cei patru ani din jurul ultimei perioade menstruale și a descoperit că ratele de incidență ale tulburărilor psihice au crescut semnificativ comparativ cu perioada anterioară menopauzei.
S-a observat o creștere de 112% a incidenței tulburărilor bipolare în timpul perimenopauzei - cea mai mare dintre tulburările investigate. Debuturile tulburării depresive majore au crescut cu 30%.
"Acest studiu este extrem de important deoarece demonstrează pentru prima dată într-o mostră foarte mare că tranziția menopauzală are un impact măsurabil asupra sănătății mintale a femeilor.
Ca femeie cu tulburare bipolară care a trecut prin menopauză, aștept cu nerăbdare ca comunitatea de cercetare să recunoască importanța acestui finanțări. Studiile vor permite prezicerea riscului unei femei de a deveni neașteptat de bolnavă în acest moment al vieții. Acea cunoștință ar putea fi salvatoare", a spus Clare Dolman, Ambasador al Bipolar UK și Lider de Implicare a Pacienților și Publicului în proiect.
Studiul s-a concentrat pe experiențele debutului primar al tulburărilor psihice în timpul perimenopauzei, dar nu a investigat legăturile cu recidiva tulburărilor psihice preexistente în perimenopauză. Sunt necesare cercetări suplimentare axate pe persoanele cu o istorie anterioară de boli mintale.
"Suntem foarte recunoscători participanților implicați în cercetare, deoarece contribuțiile lor ne-au permis să ne extindem înțelegerea și să răspundem la întrebări care explică experiențele trăite de femei", a adăugat profesorul Arianna Di Florio.
Cercetarea, "Explorarea debuturilor primare ale maniei, tulburărilor din spectrul schizofreniei și tulburării depresive majore în perimenopauză", a fost publicată în Nature Mental Health și a fost realizată în colaborare cu Bipolar UK și UK Biobank.
Vezi și: Degete de la picioare, neglijate după duș. Dr. Georgiana Gheba: Șterge foarte, foarte bine
Perimenopauza, ce este
Perimenopauza, cunoscută și sub numele de tranziția menopauzală, este perioada în care corpul femeii se pregătește pentru menopauză, marcând sfârșitul anilor fertili. Această tranziție poate începe la diferite vârste, de obicei în jurul anilor 40, dar unele femei pot începe să observe schimbări încă din jurul vârstei de 35 de ani, potrivit Mayo Clinic.
În timpul perimenopauzei, nivelul de estrogen — principalul hormon feminin — fluctuează în mod neregulat. Acest lucru poate duce la modificări ale ciclurilor menstruale, care pot deveni mai scurte sau mai lungi, și la apariția de cicluri în care ovarele nu eliberează un ovul (ovulație). Simptomele perimenopauzei pot include bufeuri, probleme de somn și uscăciune vaginală. Din fericire, există tratamente care pot ajuta la gestionarea acestor simptome.
Perimenopauza se încheie oficial atunci când femeia nu a avut o perioadă menstruală timp de 12 luni consecutive, moment în care menopauza este considerată încheiată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.