Hipertensiunea arterială este numită „ucigașul tăcut” petru că nu dă simptome, de regulă, iar atunci când dă, starea este avansată și ele sunt greu de remarcat. Dar popular, hipertensiunii îi sunt atribuite tot felul de imptome, unele care denotă alte boli foarte grave. Iată câteva dintre ele:
1) Dureri de cap
Se spune că tensiunea arterială ridicată dă dureri de cap. În realitate, însă, numai o criză hipertensivă determină o durere de cap. O criză hipertensivă este definită ca tensiunea arterială sistolică de 180 mmHg sau mai mare și / sau o presiune diastolică de 120 mmHg sau mai mare. În schcimb durerile de cap pot să însemne multe. În funcție de cât d e mari sunt și cât durează pot fi migrene, spre exemplu, sau dacă persistă și sunt puternice pot fi semn al unor tumori sau al unui accident vascular cerebral.
2) Epistaxisul (sângerarea nazală)
La fel ca la durerile de cap, cu excepția persoanelor aflate într-o criză hipertensivă, epistaxisul (sângerările nazale) este un simptom asociat în mod eronat cu tensiunea arterială crescută. Cea mai frecventă cauză a sângerărilor nazale este aerul uscat. Căptușeala interioară a nasului conține multe capilare. Când respirați aer uscat, membranele nazale pot deveni uscate, ceea ce face ca vasele mici de sânge să fie sensibile și să se spargă, ducând la sângerare. De asemenea, este posibil să aveți un risc mai mare de apariție a hemoragiei nazale dacă luați în mod regulat aspirină și alte medicamente anticoagulante (care subțiază sângele), cum ar fi warfarina, apixaban, dabigatran, rivaroxaban, clopidogrel și prasugrel. Dacă luați aceste medicamente și aveți frecvent hemoragii nazale, spuneți-i medicului dumneavoastră. Este posibil să aveți nevoie de modificări ale tratamentului.
3) Puseele de căldură
Dacă fața începe să se înroșească și vă simțiți încins, cauzele pot varia de la a fi supraîncălzit din cauza exercițiilor fizice sau a alimentelor picante consumate, până la o reacție alergică la alcool sau la altceva. Anumite produse cosmetice pot provoca înroșirea pielii, la fel ca expunerea la soare sau vânt. E posibil să aveți acnee rozacee sau cuperoză, de asemenea.
4) Amețeli
Amețelile au fost, de asemenea, asociate cu tensiunea arterială ridicată, dar este mai probabil să experimentați astfel de senzații dacă aveți hipotensiune (tensiune arterială scăzută). Anumite medicamente antihipertensive vă pot face să vă simțiți amețit, ceea ce este un semn că puteți avea nevoie de o doză mai slabă sau de un medicament diferit.
De asemenea, puteți prezenta amețeli ca un simptom de accident vascular cerebral, pentru care hipertensiunea arterială este principalul factor de risc. Dacă vă simțiți amețit și aveți alte simptome de accident vascular cerebral - cum ar fi o durere de cap bruscă, furnicături sau amorțeală (în special pe o parte a corpului), dificultăți de vorbire sau înțelegere, pierderea coordonării sau căderea facială – sunați imediat la 112.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.