Cercetătorii elvețieni au aflat, în urma unui studiu pe circa 2.300 de pacienți, cu vârsta medie 73 de ani, iar 43% fiind femei, care au suferit intervenții chirurgicale majore că unul dintre 5 dezvoltă, în decursul unui an, complicații cardiace, deși înainte nu a avut probleme cu inima. Aceste complicații apăreau în prima săptămână, respectiv în primele 30 de zile după operație.
EI au identificat și tipurile de investigații ce ar duce la astfel de complicații: chirurgia viscerală, ortopedică, traumatică, vasculară, urologică, coloană vertebrală și toracică.
”Studiul nostru relevă o probabilitate mai mare de a avea probleme cardiace sau de a muri după o intervenție chirurgicală non-cardiacă decât a fost recunoscută până în prezent. (…) Acești pacienți prezentau un risc mai mare de evenimente ulterioare. O treime dintre pacienții care au avut un infarct asimptomatic au avut cel puțin o complicație cardiacă în plus, comparativ cu doar 10% dintre cei care nu au avut un infarct asimptomatic. Studiul nostru sugerează că măsurarea nivelurilor de troponină înainte de operație și timp de două zile după aceea ar putea identifica acești pacienți și ar putea oferi o oportunitate de a preveni complicații suplimentare și moarte”, a declarat autorul studiului Dr. Christian Puelacher de la Universitatea din Basel, Elveția, potrivit unui comunicat al Societății Europene de Cardiologie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.