O cercetare a Școlii de Medicină Icahn, Mount Sinai, SUA, arată că depresia după un accident vascular cerebral nu e o consecință a dificultăților de adaptare. "Depresia după accident vascular cerebral este de aproape trei ori mai frecventă decât în populația generală și poate afecta până la o treime din pacienții cu accident vascular cerebral", consideră Laura Stein, profesor asistent de Neurologie la instituția amintită.
În studiul acesteia au fost analizate datele de la pacienții Medicare cu vârsta de 65 de ani și peste care au fost spitalizați fie pentru accident vascular cerebral ischemic (mai mult de 174.000), fie pentru atac de cord (mai mult de 193.000) din iulie 2016 până la 31 decembrie 2017. Analiza a arătat că riscul de depresie a fost cu aproximativ 50% mai mare în rândul supraviețuitorilor de AVC decât în rândul supraviețuitorilor atacului de cord. Iar pacienții cu accident vascular cerebral cu antecedente de anxietate au fost de aproape două ori mai predispuși să dezvolte depresie decât cei fără anxietate.
Pacienții de 75 de ani și peste au avut cu 19% mai puține șanse de a fi diagnosticați cu depresie în comparație cu pacienții mai tineri, iar femeile care au supraviețuit unui AVC au fost cu 20% mai predispuse să dezvolte depresie în comparație cu bărbații supraviețuitori.
”Descoperirile noastre actuale evidențiază nevoia de screening activ și tratament pentru depresie în perioada de timp imediat și mult după accident vascular cerebral și importanța screeningului tuturor pacienților cu AVC pentru depresia post-AVC, inclusiv a femeilor și a celor cu antecedente de boli mintale”, arată cercetătorii, conform webmd.
Studiul științific, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.