Pericolele radiaţiilor ultraviolete: Risc de cancer la piele la sportivi

Pacienții cu insuficiență cardiacă au beneficii dacă fac exerciții fizice
Pacienții cu insuficiență cardiacă au beneficii dacă fac exerciții fizice

Pericolele expunerii la radiații ultraviolete, care provin cel mai adesea de la soare, sunt binecunoscute. Cercetătorii atrag însă atenţia cât de ample pot fi efectele sale: de la îmbătrânirea prematură a pielii, până la cancer și modul în care acest lucru poate fi influențat de diferite tonuri ale pielii dar și de utilizarea de cremă solară, dar şi cât de vulnerabili sunt atleţii în faţa acestor riscuri.

În cadrul conferinței Extreme Environmental Physiology a Societății Fiziologice, care va avea loc săptămâna viitoare, profesorul W. Larry Kenney,de la Universitatea Penn State, vrea să aducă în discuţie riscurile majore ale expunerii la soare, dar mai ales, pericolele la care se supun sportivii.

Profesorul a declarat pentru The Physiological Society că sportivii, de la ultramaratonişti, căţărători, la tenismeni și alergători, depășesc limita de expunere la ultraviolete cu până la opt ori în lunile de vară și toamnă. În timp ce activitatea fizică regulată este asociată cu un risc redus pentru majoritatea tipurilor de cancerului, când vine vorba de cancerul de piele, lucrurile stau exact invers. Protecția solară în aceste cazuri este deosebit de importantă, deoarece multiple studii demonstrează un risc crescut de cancer de piele pentru cei care participă în mod regulat la sporturi în aer liber sau fac exerciții fizice.

 Spectrul radiațiilor ultraviolete este clasificat în funcție de lungimea de undă ca UV-A (320-400 nm), UV-B (290-320 nm) și UV-C (200-290 nm), iar efectele biologice variază în funcție de tip. UV-A reprezintă aproximativ 95% din radiațiile ultraviolete care ajung la suprafața pământului, restul fiind UV-B. La nivelul pielii, UV-A este capabil să atingă circulația sanguină a pielii, dar cea mai mare parte a UV-B este absorbită în straturile exterioare ale pielii (numite epidermă și dermă superioară) datorită lungimilor de undă mai scurte.

Potrivit cercetătorilor, pigmentarea pielii este un alt factor care afectează reacţia la expunerea la soare. Radiația UV afectează capacitatea organismului de a crea două substanțe importante, vitamina D și folatul, care contribuie atât la sănătatea sarcinii, cât și la dezvoltarea copiilor. Ea ajută la sintetizarea vitaminei D, în timp ce provoacă descompunerea folatului.

Există o teorie care sugerează că populațiile umane timpurii, care trăiesc în Africa ecuatorială, au dezvoltat pigmentarea pielii pentru a se proteja de degradarea folatului. Această teorie mai spune că depigmentarea s-a produs atunci când oamenii s-au îndepărtat de ecuator pentru a permite niveluri mai mari de sinteză de vitamina D.

Doar 25% dintre sportivi se protejează de radiaţiile UV

"Protecția solară la sportivi este deosebit de importantă, deoarece studii multiple demonstrează un risc ridicat de cancer de piele pentru cei care participă în mod regulat la sporturi în aer liber sau la exerciții fizice. În mod surprinzător, mai puțin de 25% dintre sportivii chestionați au raportat utilizarea regulată a protecției solare, deci trebuie în mod clar mai multă conștientizare - informare care trebuie făcută", a declarat profesorul Kenney.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel