Agenții de curățenie de uz casnic, cum ar fi detergenții, produsele de curățare și de îndepărtare a petelor, conțin ingrediente dure care pot provoca iritații ale pielii și diverse probleme. Un studiu din 2014 a constatat că mâinile umede sunt mai vulnerabile la efectele nocive ale agenților de curățare.
Simplele treburi casnice expun, de asemenea, pielea la aceste pericole. Produsele de curățare uscată cu acid clorhidric și hidroxid de sodiu pot provoca arsuri grave ale pielii. Înălbitorul, un agent de albire pentru gresia din baie, poate provoca mâncărimi și inflamații ale pielii. Alți agenți de curățare agresivi includ detergenți pentru vasele de toaletă, sticlă, cuptoare și detergenți universali.
Piele uscată
Contactul cu agenți de curățare, cum ar fi leșia, acidul sulfuric și amoniacul, poate duce la uscarea și formarea de cruste pe piele, în special după expuneri repetate. Produsele cu un conținut ridicat de alcool pot provoca, de asemenea, mâini și degete aspre și uscate.
Eczemă
Persoanele care suferă de eczeme ar trebui să poarte echipament de protecție în timpul curățeniei, cum ar fi mâneci lungi și mănuși, pentru a evita declanșarea unor crize. Mănușile din bumbac de sub mănușile din neopren fără latex și fără pudră absorb transpirația.
Asociația Națională pentru Eczeme recomandă utilizarea înălbitorului diluat cu apă și a cârpelor și mopurilor din microfibră pentru curățarea podelelor, deoarece aceste metode reduc la minimum iritațiile și sunt ecologice.
Foto: Freepik
Dermatita de contact
Dermatita de contact este o afecțiune cutanată în care pielea respinge ingredientele care nu-i plac. Există două tipuri: dermatita de contact iritantă și dermatita alergică. Dermatita de contact iritantă apare atunci când o substanță externă dăunează pielii, în timp ce dermatita alergică rezultă dintr-o reacție alergică.
Agenții de curățare, cum ar fi înălbitorul, solvenții și acizii, pot provoca mâncărimi. Expunerea accidentală nu este întotdeauna o cauză, dar măsurile de precauție, cum ar fi purtarea mănușilor, pot fi de ajutor. Uleiurile esențiale sau extractele de plante din agenții de curățare complet naturali pot declanșa alergii ale pielii, așa că este recomandat să consulți un alergolog.
Psoriazis
Psoriazisul, o afecțiune caracterizată prin piele roșie și groasă cu solzi argintii, poate fi declanșat de agenții de curățare care conțin alcool și sulfați, un ingredient cheie în detergenți și în produsele de îndepărtare a petelor. Palmele sunt frecvent afectate, așa că asigură-ți siguranța și acoperă-le înainte de a lucra în gospodărie.
Dacă psoriazisul face dureroasă ținerea unui mop, renunță la curățenie și consultă un medic pentru întreținere și tratamente la domiciliu. Aproximativ 57% dintre persoanele cu psoriazis se luptă, de asemenea, cu treburile casnice din cauza simptomelor precum pielea crăpată, leziuni ale unghiilor și artrită.
Cum îți protejezi pielea
Poartă mănuși și ochelari de protecție atunci când folosești detergenți puternici, cum ar fi înălbitorul. Portă cizme de cauciuc dacă picioarele ar putea intra în contact. Poartă o mască atunci când folosești detergenți cu pulverizator, deoarece expunerea timpurie poate provoca respirație șuierătoare și astm.
Ține copiii sau animalele de companie în afara încăperilor atunci când folosești produse de curățare dure.
Pentru un tratament de noapte, ia în considerare utilizarea unei măști pentru mâini și a unor mănuși de bumbac pentru a sigila hidratarea. Alternativ, optează pentru o loțiune de corp care conține ingrediente hidratante, cum ar fi aloe vera, pentru a calma și repara pielea crăpată cauzată de agenții de curățare.
Agenții de curățare pot provoca iritații ale ochilor, pielii și gâtului și pot crește riscul de boli respiratorii. Pentru a preveni expunerea, permite ventilația prin deschiderea ușilor, utilizarea ventilatoarelor și pornirea sistemelor de aer condiționat. Depozitează produsele de curățare în mod corespunzător, în special pentru copiii sub 5 an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.