Pericole la masa de Crăciun: Indigestia, ce o provoacă și când este infarct și urgență medicală. Dr Cristian Pandrea explică

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV

Indigestia - numită și dispepsie sau mai popularul stomac deranjat - este un termen general care descrie o stare de disconfort în abdomenul superior. Care sunt cauzele, simptomele și când devine periculoasă, explică dr Cristian Pandrea, medic primar medicină de urgență: 

Indigestia nu este o boală, în sine, ci mai degrabă o serie de simptome pe care le întâmpinați, inclusiv dureri abdominale și senzație de plenitudine, la scurt timp după ce ați început să mâncați sau după ce ați mâncat prea mult ori prea gras. Deși indigestia este ceva comun, fiecare persoană poate experimenta indigestia într-un mod ușor diferit. Simptomele indigestiei pot fi resimțite ocazional sau chiar și zilnic.

Indigestia poate fi și un simptom al unei alte boli digestive. Indigestia care nu este cauzată de o boală de bază poate fi ameliorată prin modificări ale stilului de viață și cu medicamente, spun experții. 

Masa de Crăciun este una dintre situațiile în care riscăm să ne trezim cu o indigestie. Ortodocșii au ținut post, 40 de zile în care nu au mâncat carne (decât ocazional pește, la Dezlegări), pentru ca brusc să se așeze la masă și să savureze sarmale, caltaboș, cârnați, șuncă, salată de boeuf și alte mâncăruri pe care tradițional le facem la sărbătoare. Chiar și dacă gustăm puțin din fiecare, asta ne predispune la indigestie, atrage atenția dr Cristian Pandrea, coordonatorul departamentului de Urgență / Ambulanță de la Spitalul Clinic Sanador. 

Citește și: Indigestie la câteva ore după masă, ce afecțiuni ascunde

„Indigestia poate să apară mai ales dacă facem excese alimentare, ca acum în perioada de Sărbători. De Crăciun, mai ales dacă venim după o perioadă de post, trecerea bruscă de la un regim alimentar și hipocaloric și hai să zicem mai puțin solicitant pentru aparatul digestiv, la un regim acut, mare în cantitate și în calorii, evident că uneori asta depășește capacitatea de adaptare a organismului, care ne va da aceste semne. Dar în perioada aceasta de pandemie, cele mai încercate nu vor fi camerele de gardă, ci mai degrabă serviciile spitalicești, pentru că acești oameni de care vorbim, chiar dacă se simt rău, dacă primesc un tratament care le ameliorează un pic suferința, preferă să nu meargă la spital. Și atunci, cheamă ambulanța”, a explicat dr Cristian Pandrea, EXCLUSIV la DC Medical.  

Iată care sunt simptomele comune ale indigestiei, conform experților de la Mayo Clinic

Simptome: 

Persoanele cu indigestie pot prezenta unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

- Senzația de plinătate apare rapid, în timpul mesei. Nu ați mâncat prea mult din masă, dar vă simțiți deja sătul și este posibil să nu puteți termina de mâncat.

- Senzația de umflat, acea plinătate incomodă după masă, care durează mai mult decât ar trebui.

- Disconfort la nivelul abdomenului superior. Simțiți o durere ușoară până la severă în zona dintre fundul sternului și buric.

- Arsură în abdomenul superior. Simțiți o senzație de căldură sau arsură incomodă între capul sternului și buric.

- Balonare în abdomenul superior. Simțiți o senzație incomodă de etanșeitate din cauza acumulării de gaze.

- Greaţă. Simți că vă vine să vomitați.

- Simptomele mai puțin frecvente includ vărsături și eructații (râgâit).

- Uneori, persoanele cu indigestie se confruntă cu arsuri la stomac, dar arsurile la stomac și indigestia sunt două afecțiuni separate. Arsurile la stomac sunt o durere sau senzație de arsură în centrul pieptului care poate iradia în gât sau în spate, în timpul sau după masă.

Când te duci la doctor

Indigestia ușoară nu este de obicei ceva îngrijorător. Consultați-vă, însă, medicul dacă disconfortul persistă mai mult de două săptămâni. Contactați imediat medicul dacă durerea este severă sau însoțită de:

- Pierderea neintenționată în greutate sau pierderea poftei de mâncare; 

- Vărsături repetate sau vărsături cu sânge

- Scaun negru, gudronat; 

- Probleme la înghițire care se agravează progresiv; 

- Oboseală sau slăbiciune, care pot indica anemie; 

Când este o Urgență Medicală:

Solicitați asistență medicală de urgență (ambulanță) dacă aveți:

- Respirație scurtată, transpirație sau durere toracică iradiantă la maxilar, gât sau braț; 

- Dureri toracice la efort sau cu stres. 

În astfel de cazuri poate fi vorba de infarct, atrage atenția dr Cristian Pandrea. 

„pentru un necunoscător lucrurile sunt puțin mai dificil de diferențiat, dar totuși, chiar și un profan poate opera cu niște mici informații care-l pot ajuta sau să bănuiască, dacă vreți, cauza respectivă. Evident, o masă copioasă este un indiciu. dar cum ați spus, dar o afecțiune cardiacă poate fi precipitată de un prânz prea bogat. Nu e suficient să știu că am mâncat mult și să spun că e doar o problemă digestivă. mai sunt niște factori de risc cardiovasculari care, dacă sunt prezenți, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, fumatul, sedentarismul, obezitatea ș.a.m.d, acești factori de risc cunoscuți cardiovasculari, dacă sunt prezenți, atunci cetățeanul respectiv ar face mai bine să se adreseze unui serviciu de de urgență, chiar dacă el bănuiește că are o afecțiune digestivă. Noi funcționăm la urgență după acest principiu: întotdeauna când un pacient se prezintă la camera de gardă cu o durere de acest tip, la noi se face în primele minute efectuarea unei anamneze amănunțite și a unei electrocardiograme. Sunt chestii automate, în toate protocoalele medicale, pentru ca așa cum ați spus, mai bine supralicitezi un diagnostic decât să afli ulterior că l-ai ignorat”, a mai spus dr Cristian Pandrea. 

Cum procedezi în cazul unei căzături pe gheață sau al unei fracturi deschise, aflați în video: 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel