Pericol ascuns în bucătărie: substanțe toxice în ustensilele din plastic negru. Ce spun experții

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
plastic substante toxice Foto: Freepik @Cool Free AI
plastic substante toxice Foto: Freepik @Cool Free AI

Substanțele ignifuge toxice, interzise în trecut, continuă să fie prezente în produsele de uz casnic, punând în pericol sănătatea consumatorilor.

Vezi și: Cum influențează social media percepția corporală la tineri. Legătura dintre social media, imaginea corporală și tulburările de alimentație

O nouă cercetare a constatat că substanțele ignifuge toxice interzise pot fi găsite în articole de uz casnic, cum ar fi ustensilele de bucătărie și recipientele pentru mâncare la pachet.

Studiul a constatat că 85% dintre articole conțineau substanțe ignifuge, inclusiv multe care conțineau decabromodifenil eter (decaBDE), o substanță chimică interzisă de EPA din cauza asocierii sale cu riscul de cancer.

Experții recomandă să nu se utilizeze articole din plastic negru, în special cele care intră în contact cu alimentele. Plasticul negru este adesea utilizat ca piese de protecție pentru electronice, cum ar fi carcasele de pe spatele televizoarelor.

Cu toate acestea, chiar și după reciclare, substanțele chimice pot rămâne în concentrații ridicate. Studiul evidențiază lipsa reglementărilor privind substanțele chimice care intră în sistemul de reciclare, potrivit lui Megan Liu, manager pentru știință și politici la Toxic-Free Future.

Studiul publicat în revista Chemosphere a constatat că 85% din articolele de uz casnic fabricate din plastic negru conțin substanțe chimice ignifuge, în timp ce 65% conțin un amestec din ambele clase.

Cele mai mari cantități de substanțe ignifuge au fost găsite într-o tavă de sushi, într-o spatulă și într-un colier cu mărgele cu tematică pirat, care conțineau decabromodifenil eter (decaBDE), un tip de substanță ignifugă bromurată a cărei fabricare, prelucrare sau distribuție a fost interzisă în 2021 de Agenția pentru Protecția Mediului.

Agenția a început eliminarea treptată a clasei de substanțe chimice din care face parte - difenil eteri polibromurați (PBDE) - în 2009. Un studiu publicat la începutul acestui an în JAMA a constatat că persoanele cu cele mai ridicate niveluri de PBDE în sânge erau cu 300% mai predispuse la cancer.

Constatarea că decaBDE se găsește încă în articole de uz casnic după interzicere ilustrează eșecul producătorilor de a înțelege de unde provine plasticul pe care îl folosesc și al sistemului de reciclare, care nu pare să separe plasticul tratat cu substanțe chimice interzise.

În produsele care conțin decaBDE, nivelurile au variat de la 5 la 1200 de ori mai mari decât limita Uniunii Europene de 10 părți pe milion. Megan Liu a estimat că riscul mediu de expunere a oamenilor la decaBDE ar putea fi de aproape 35 de părți pe milion în fiecare zi.

Citește și: Colagenul: legătura invizibilă dintre frumusețe și sănătate. Tipuri de colagen esențiale pentru piele și articulații

Foto: Freepik

Linda S. Birnbaum, cercetător rezident la Școala de Mediu Nicholas de la Universitatea Duke, a declarat pentru Health că descoperirile sunt un semnal de alarmă. Jamiee Ross, profesor asistent de neuroștiințe la Universitatea din Rhode Island, ale cărei cercetări includ impactul microplasticelor asupra sănătății umane, a declarat că a fost surprinsă de rezultate.

Cercetările au arătat că riscul pentru sănătate pe care îl prezintă diferitele substanțe ignifuge depinde de tipul acestora, dar cercetările au arătat că substanțele chimice se bioacumulează, ceea ce înseamnă că se acumulează în organism. Unele dintre cele mai mari preocupări sunt cancerul, efectele asupra neurodezvoltării și efectele asupra reproducerii și dezvoltării.

Producătorii și sistemele de reciclare trebuie să determine o schimbare sistemică pentru a preveni pătrunderea substanțelor chimice nocive în articolele de uz casnic, în special în cele destinate copiilor și în cele utilizate în alimentație.

Plasticul a devenit atât de omniprezent, încât poate fi dificil pentru o persoană obișnuită să evite atât plasticul, cât și substanțele sale chimice nocive. Linda Birnbaum recomandă să nu mai folosiți plasticul negru folosit la alimente, inclusiv ustensilele de gătit.

Dacă mâncarea la pachet este primită în recipiente de plastic, se recomandă să nu se reîncălzească mâncarea în acele recipiente și să se păstreze resturile în recipiente de metal sau sticlă.

Jamiee Ross recomandă să fim atenți la diverse aspecte ale vieții de zi cu zi, prepararea alimentelor, depozitarea alimentelor, prepararea cafelei și a ceaiului și a articolelor de băut din plastic și spălarea manuală a oricăror articole din plastic.

Când vine vorba de articolele din plastic negru din afara bucătăriei, este important să luați în considerare ce trebuie să dispară. De exemplu, decorațiunile realizate din plastic negru nu sunt o problemă mare, dar orice lucru folosit pentru mâncare sau pentru copii ar trebui să fie mai precaut.

Plasticele de unică folosință ar trebui evitate pentru a nu contribui la problemă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel