Pericardita hemoragică, cât de gravă e boala lui Ion Iliescu

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ion Iliescu a fost operat pe 1 aprilie 2019. Foto: DC News
Ion Iliescu a fost operat pe 1 aprilie 2019. Foto: DC News

Fostul președinte Ion Iliescu a fost internat de urgență la Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu din Capitală. Medicii au constatat că Ion Iliescu are pericardita hemoragică și au decis să îl ducă în sala de operație. Iată ce înseamnă și cât de gravă este boala sa:

UPDATE 18.00: Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a fost informată de prof.dr. Șerban Bubenek-Turconi, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu din Capitală, că fostul președinte Ion Iliescu „nu dorește să fie transmise în spațiul public informații privind starea sa de sănătate".

Știrea inițială: 

Pericardita este, de fapt, o inflamare a pericardului, adică a celor două straturi subțiri de țesut care înconjoară inima, o țin în loc și o ajută să funcționeze. În mod normal, o cantitate mică de lichid păstrează straturile separate, astfel încât să nu existe fricțiuni între ele.

Un simptom obișnuit al pericarditei este durerea puternică toracică, ce este cauzată de apariția inflamării straturilor acestui sac și, eventual, de frecarea lor de inimă. Se poate simți ca durerea dată de un infarct. Ideea e că dacă aveți astfel de dureri în piept e bine să sunați urgent la Salvare, pentru că chiar ați putea avea un atac de cord.

Pericardita hemoragică este, în fapt, o inflamație a pericardului însoțită de o efuzie sângeroasă. Condiția este frecvent cauzată de infecții bacteriene severe, precum infecția cu Streptococcus pneumoniae sau tuberculoza, sau de o tumoare, dar și de anumite tratamente și, posibil, chiar de vârsta înaintată. 

Conform experților de la Asociația Americană a Inimii, pericardita poate fi provocată și de anumite medicamente, printre care cele mai cunoscute sunt: fenitoina (un medicament anti-convulsii), warfarina și heparina (medicamente care subțiază sângele) și procainamida (un medicament pentru tratarea bătăilor neregulate ale inimii). 

Cauzele ei trebuie investigate temeinic

Pericardita hemoragică implică faptul că sângele s-a amestecat cu o efuzie fibrină sau supurativă și s-a acumulat masiv în pericard. Această afecțiune poate apărea, de asemenea, de la infecții bacteriene severe sau la pacienți cu diateză hemoragică. Pericardita hemoragică este frecventă după intervenții chirurgicale cardiace sau traumatisme, și poate provoca tamponade. Semnificația clinică este similară cu pericardita supurativă, arată experții de la Medscape.com

Fostului președinte i se va face un drenaj - procedură numită pericardiocenteză - pentru a fi scos sângele care s-a adunat în pericardul său.

Pericardita poate fi acută, adică se întâmplă brusc și de obicei nu durează mult. Sau afecțiunea poate fi „cronică”, ceea ce înseamnă că se dezvoltă în timp și poate dura mai mult tratarea ei.

Ambele tipuri de pericardită pot afecta ritmul sau funcția normală a inimii. În cazuri rare, pericardita poate avea consecințe foarte grave, chiar ducând la deces.

„Pericardita înseamnă lichid în jurul inimii, sunt foarte multe cauze, și trebuie investigate temeinic. (...) Dacă lichidul este numeros, el trebuie drenat prin mijloace chirurgicale. (...) Pentru a se găsi cauzele pericarditei, se vor face investigații aănunțite, se va face o ecocardiogramă, tomografie computerizată sau alte investigații. (...) Este o boală serioasă”, a explicat prof. dr. Mircea Cinteză, la România TV. 

Recuperare după pericardită

De cele mai multe ori, pericardita este ușoară și se rezolvă singură, cu odihnă sau tratament simplu. Uneori, însă, așa cum este și cazul lui Ion Iliescu - care are 89 de ani împliniți luna aceasta -, este nevoie de un tratament mai intens pentru a preveni complicațiile, mai ales când e vorba de pacienți cu vârstă înaintată și afectare cardiacă mai veche. Recuperarea după pericardită poate dura câteva zile, săptămâni sau chiar luni de zile, în funcție de ce a declanșat-o și de starea generală a pacientului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel